ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ “ΒΑΤΕΡΛΩ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η αρχική αντιμετώπιση του θέματος ώς “μη-είδηση” από το Μέγαρο Μαξίμου και η αμήχανη συνέχεια. Ο ρόλος του Χριστόδουλου Στεφανάδη. Η απόδοση ευθυνών στον Μητσοτάκη από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Το γλέντι στην Ικαρία με δεκάδες ανθρώπους την συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που απεικονίστηκε με αδιαμφισβήτητο τρόπο στο αποκλειστικό βίντεο που δημοσίευσε το News247, είναι ένα δημοσιογραφικό τεκμήριο που θα μνημονευθεί πολλές φορές, στην τρέχουσα πολιτική περίοδο.

Αποτελεί την καταγραφή ενός ιδιαίτερα αρνητικού συμβολισμού από τον κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, σε μία περίοδο έξαρσης της πανδημίας και έντασης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Την σημασία του οπτικοακουστικού ντοκουμέντου πιστοποιούν οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως οι αμήχανοι και διστακτικοί χειρισμοί του ζητήματος από την πλευρά της κυβέρνησης. Τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η περιοδεία στην Ικαρία που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο σαββατοκύριακο κατέληξε σε πολιτικό «Βατερλώ».

Κυβερνητική αμηχανία για τα γεγονότα στην Ικαρία

Η αμηχανία διαχείρισης της κατάστασης από το κυβερνητικό επιτελείο ήταν εξαρχής εμφανής. Τόσο από τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε, όσο και από την ποιότητα της επικοινωνιακής διαχείρισης του γεγονότος. Ενώ το επίμαχο βίντεο δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και ήταν άμεση η αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επίσημος κυβερνητικός σχολιασμός υπήρξε σχεδόν 24ώρες αργότερα.

Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου η αρχική προσέγγιση ήταν το να αντιμετωπιστεί ως «μη-είδηση» ένα σημαντικό τεκμήριο για την παρουσία του πρωθυπουργού σε συγκέντρωση δεκάδων ατόμων. Παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις και ο σχολιασμός στο διαδίκτυο είχε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Το ζήτημα μάλιστα απασχόλησε και κορυφαία ΜΜΕ του εξωτερικού.

Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης συνήθως ακολουθεί «επιθετική» τακτική στον σχολιασμό της επικαιρότητας. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ικαρία, η κατά βάση προσέγγισή του είναι ο «βομβαρδισμός» ανακοινώσεων, στοιχείων και πολιτικής επιχειρηματολογίας.

Επίσης δείγμα του πόσο προβλημάτισε την κυβέρνηση το εύρος των αντιδράσεων (φημολογείται ότι υπήρξαν τέτοιες και εντός της Νέας Δημοκρατίας) είναι η προσπάθεια του να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα». Η κριτική – επι παραδείγματι- που άσκησε στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ …καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να σχολιάζει τα τεκταινόμενα στην Ικαρία, από την σκοπιά της τήρησης της νομοθεσίας.

Η παραδοχή του Χρήστου Ταραντίλη

Το πιο σημαντικό στοιχείο τεκμηρίωσης του κυβερνητικού «φάουλ» προήλθε από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε με έμμεσο τρόπο, ότι το μήνυμα που εξέπεμψε το πρωθυπουργικό γεύμα ήταν αρνητικό. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην ανακοίνωσή του «σε κάθε περίπτωση στις μελλοντικές περιοδείες του Πρωθυπουργού θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα». Με απλά λόγια επισήμανε ότι στις επόμενες περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα υπάρξουν ανάλογες εκδηλώσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση πάντως προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Ανέφερε ότι τα όσα καταγράφονται στα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα ήταν η εικόνα «ενός πρόχειρου και σύντομου γεύματος» τονίζοντας το ότι αυτό προσφέρθηκε στον πρωθυπουργό από τον βουλευτή Σάμου Χριστόδουλο Στεφανάδη παραθέτοντας όμως και την επαγγελματική του ιδιότητα του καθηγητή καρδιολογίας.

Επισήμανε παράλληλα ότι την πρόσκληση του βουλευτή «δέχτηκε ο Πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας το γεύμα σε υπαίθριο χώρο με χρήση μάσκας, την οποία και έβγαλαν μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος». Επίσης ο Χρήστος Ταραντίλης θύμισε το σκοπό της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία αναφέροντας πως αυτή έγινε «προκειμένου να δει από κοντά την πορεία των εμβολιασμών, να συζητήσει για τα τοπικά προβλήματα και να ασχοληθεί με την προώθηση αναπτυξιακών έργων».

Ο οικοδεσπότης Χριστόδουλος Στεφανάδης

Σε κεντρικό πρόσωπο της υπόθεση αναδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης. Μάλιστα τις πρώτες ώρες της δημοσιοποίησης του βίντεο, ήταν αυτός ο οποίος με δηλώσεις του «βγήκε μπροστά». Δίχως να είναι γνωστό αν επρόκειτο για δική του πρωτοβουλία η για μέρους του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο βουλευτής Σάμου πάντως παραδέχθηκε τον προβληματικό χαρακτήρα των όσων έγιναν. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του «οι εικόνες και οι συνθήκες, εκτός του χώρου που ήταν ο πρωθυπουργός, με συγκέντρωση κόσμου που προσήλθε αυθόρμητα για να τον δει από κοντά, δεν ήταν οι πρέπουσες, αποτέλεσαν αφορμή παρεξήγησης και ερμηνεύθηκε αρνητικά η έκφραση της παραδοσιακής φιλοξενίας που δείχνουμε όλοι στο νησί μας».

Επέμεινε και αυτός ότι κατά την διάρκεια του γεύματος «τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ελέγχου της πανδημίας, δηλαδή υπαίθριος χώρος της οικίας, χρήση μασκών στο μεσοδιάστημα του γεύματος, αριθμός ατόμων στο τραπέζι». Σημείωσε πάντως πως «στο χώρο βρίσκονταν και τα πρόσωπα της αποστολής από την Αθήνα και η ασφάλεια του προέδρου που τον συνόδευε στο ταξίδι» αποδεχόμενος έμμεσα την εικόνα σημαντικής συγκέντρωσης ατόμων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην πλέον πρόσφατη παρέμβαση του στην Βουλή και μάλιστα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στις 28 Ιανουαρίου, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, είχε μιλήσε για την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας για την προστασία από τον Covid 19. Στην τοποθέτησή του είχε συμπεριλάβει και μία αναφορά το ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Όπως είχε πει «το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης γενικά είναι σημαντικό. Θα πω κάτι που έγραψε ο μεγάλο ποιητής μας, ο Ελύτης, ότι μας χρειάζεται μια νομοθεσία που να διαμορφώνεται, όπως το δέρμα πάνω μας, τον καιρό που μεγαλώνουμε, έτσι που να μπορεί να ξεπερνά τον άνθρωπο δίχως να τον καταπιέζει.

Η αντιπολίτευση «στόχευσε» Μητσοτάκη

Η ευθύνη για τα γεγονότα στην Ικαρία βαρύνει πρωτίστως τον πρωθυπουργό. Αυτός ήταν ο κοινός τόπος της κριτικής που άσκησε άμεσα η αντιπολίτευση. Αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 αναφέρθηκαν προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολλές ανακοινώσεις με κορυφαία όμως την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε με έντονο ύφος και προσωπικό τόνο στον πρωθυπουργό. Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στα social media «προφανώς δεν πρόκειται πια για επαναλαμβανόμενη ανεμελιά, αλλά για βαθιά υπεροψία και αλαζονεία.Είμαι εξουσία και κάνω ό,τι θέλω.Γιατί ;Μα γιατί μπορώ, βρε αδελφέ..Άντε, εις υγείαν των κορόιδων!». Συνολικά η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε τόσο στον προκλητικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού ως και στην πεποίθηση που αποπνέει σχετικά με το ότι «ο Πρωθυπουργός και οι φίλοι του είναι υπεράνω των μέτρων και των περιορισμών που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση στον πρωθυπουργό και από το ΚΙΝ.ΑΛ το οποίο δεν αναγνωρίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιο οργανωτικό λάθος. Αντιθέτως εκτιμά ότι πρόκειται για συνολική αντίληψη του πρωθυπουργού. Στην ανακοίνωσή του παράθεσε εικόνες από την περίφημη φωτογράφιση του Κ.Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και από συγκέντρωση στα Τρίκαλα. Στην ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛ σημειώνεται πως «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προσωπική ευθύνη» ενώ επισημαίνεται πως η τακτική της κυβέρνησης είναι προσβλητική για την ελευθεροτυπία. Όπως αναφέρεται «τόσο οι εικόνες του συνωστισμού, όσο και της διαμαρτυρίας κατά του Πρωθυπουργού και της συνοδείας του, αποσιωπήθηκαν από τα περισσότερα μέσα.Ματαιοπονεί η Κυβέρνηση αν νομίζει ότι μπορεί να ελέγχει την πληροφόρηση. Το κύμα αγανάκτησης κατακλύζει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.Ο κυνισμός και η αλαζονεία της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Πρωθυπουργού που νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου θέτουν και σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Στο πρωθυπουργικό γεύμα αναφέρθηκε και η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ, που σημειώνουμε ότι στη Ικαρία παραδοσιακά διατηρεί από τα πιο υψηλά εκλογικά ποσοστά στην επικράτεια. Όπως επισήμανε η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και «αυτή η στάση του λαού ήταν σε πλήρη αντίθεση με την πολυπληθή κουστωδία και τα προκλητικά γεύματα του πρωθυπουργού, σε αυτή την επικοινωνιακού τύπου επίσκεψή του». Επισήμανε μάλιστα ότι τα σωματεία και οι φορείς που διοργάνωσαν διαδηλώσεις «τήρησαν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος – News247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ