ΠΟΕΣΕ: ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Ακόμη σχολιάζεται στην πόλη η παρουσία Λαρισαίου εστιάτορα στην πρόσφατη συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης της εστίασης, την ώρα που σήμερα αναμένεται τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, μια μόλις μέρα πριν την παράδοση των κλειδιών στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Πολλές οι αντιδράσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται (και) στη Λάρισα με αφορμή την επίμαχη συνάντηση, ενώ με σκληρή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κάνει λόγο για παράκαμψη της θεσμικής εκπροσώπησης του κλάδου μιλώντας ανοιχτά για «επιλεγμένους» και παραπέμπει στις διεκδικήσεις και την αυριανή κινητοποίηση.

«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με επιλεγμένους (από ποιόν άραγε) εστιάτορες, παρακάμπτοντας την θεσμική εκπροσώπηση του Κλάδου της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για συνάντηση, στόχο είχε και έχει την «επικοινωνιακή» διαχείριση ενός προβλήματος που έχει προκληθεί από την έλλειψη αποτελεσματικής στήριξης του Κλάδου μέσα στην πανδημία.
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο Κλάδος επιδιώκει την ανάδειξη του προβλήματος βιωσιμότητας που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πρωθυπουργός δεν αγγίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου, ενδεχομένως ικανοποιούν τους παρευρεθέντες στη συνάντηση.
Ο κ. Πρωθυπουργός έχει στα χέρια του εδώ και καιρό συγκεκριμένες προτάσεις-μέτρα από την θεσμική εκπροσώπηση του Κλάδου της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Η απάντηση του Κλάδου θα δοθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 στην κινητοποίηση “ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ”» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.
Θυμίζουμε πως η Ομοσπονδία ζητά επιπλέον μέτρα από την Κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου κατά την διάρκεια του lockdown και ιδιαίτερα κατά την επανεκκίνησή του με:

Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 100%.

Επιδότηση του ενοικίου με ταυτόχρονη παράταση των μισθώσεων και απαγόρευση των εξώσεων.

Κούρεμα των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και ΟΤΑ.

Ρύθμιση οφειλών.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη σε κεντρικό επίπεδο η δράση «Τα κλειδιά της εστίασης» ανακοινώθηκε για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου (10.00-14.00) στην πλατεία Συντάγματος, ενώ αναμένεται ανάλογη κίνηση και σε τοπικό επίπεδο, με τον πρόεδρο του ΣΙΚΑΕΛ Α. Σακελάρη να τονίζει πρόσφατα στο paidis.com πως κλειδιά θα παραδοθούν συμβολικά στην Ομοσπονδία για να καταλήξουν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Οι επιχειρήσεις Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κινδυνεύουν από λουκέτα. Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα μετατρέπονται σε απελπισία και οργή. Παραδίδουμε με πόνο ψυχής τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας», αναφέρεται στο κάλεσμα της ΠΟΕΣΕ με αφορμή την κινητοποίηση της Τετάρτης.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com