Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ομοσπονδίας

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είχε χθες, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη με αφορμή την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έθεσαν στον κ. Βορίδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αρκετά αιτήματα του κλάδου, τα οποία χρονίζουν και βαθαίνουν, καθώς οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έπραξαν τα δέοντα για την επίλυση τους.

Στη συζήτηση εφ’ όλης σχεδόν της ύλης, που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, από την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δόθηκε έμφαση σε 10+1 βασικά αιτήματα, τα οποία πρέπει χρίζουν άμεσης ικανοποίησης. Ο κ. Μάκης Βορίδης έδειξε κατανόηση και ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις. Αυτό που απομένει, είναι, να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.

Ένα από τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν στον κ. Βορίδη ήταν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η τακτοποίηση των εργαζομένων που προσφέρουν χρόνια τώρα τις υπηρεσίες τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο Υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε την ανάγκη ενίσχυσης των Ο.Τ.Α. με προσωπικό, χωρίς να πει κάτι το συγκεκριμένο και τονίζοντας ότι οι όποιες προσλήψεις πρέπει να γίνονται μέσω του Α.Σ.Ε.Π. που θα αναβαθμιστεί.

Για το αίτημα της αναβολής των αρχαιρεσιών εκλογής των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, ο Υπουργός Εσωτερικών έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που θα δημιουργούσε η ηλεκτρονική ψηφοφορία και δεσμεύτηκε για την παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021.

Ο Υπουργός Εσωτερικών για το θέμα της καταβολής του Επιδόματος και Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας συντάχθηκε με το αίτημα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να σταματήσουν οι συνεχείς παρατάσεις που αποτελούν εμπαιγμό, αλλά ανέφερε πώς το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί και να επιλυθεί σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε θετικός στην προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού στις ιδιαιτερότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτή.

Από τον κ. Μάκη Βορίδη ζητήθηκε η κατάργηση του Νομοθετικού πλαισίου (άρθρο 178 του Ν.4635/2019, άρθρο 117 του Ν.4674/2020 και άρθρο 40 του Ν.4735/2020) που δίνει το δικαίωμα στους Δήμους μέσω των Οικονομικών Επιτροπών (Ο.Ε.) να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. και να εκχωρούν τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό σε ιδιώτες. Η απάντηση που έδωσε ήταν πώς αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες μας αλλά το θέμα δεσμεύτηκε να συζητηθεί στο πλαίσιο του εκλογικού Νόμου.

Σχετικά με το αίτημα εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζόμενων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, προκειμένου να σταματήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να θρηνεί θύματα, ο Υπουργός Εσωτερικών έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά τόνισε πώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα που απαιτεί τομές και συζήτηση που δεσμεύτηκε να γίνει οργανωμένα προκειμένου να δοθούν οι ενδεδειγμένες θεσμικές λύσεις.

Μετά το αίτημα των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου και της  Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) για το προσωπικό Δημοσίου Δικαίου των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, ο κ. Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε τον ορισμό άμεσα εκπροσώπου από πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ξεκινήσουν οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις.

Τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, αφού αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν μία σειρά άλλων αιτημάτων και προβλημάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμφώνησαν να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, με σκοπό στα πλαίσια ενός δημιουργικού διαλόγου να καταγράφεται η όποια πρόοδος και να συντονίζονται οι ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επίλυση των προβλημάτων.

  Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μετά την σημερινή συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη ευελπιστεί σε μία εποικοδομητική συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα για τους εργαζόμενους και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν επαναπαυόμαστε. Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση μέχρι οι δεσμεύσεις, οι υποσχέσεις και οι καλές προθέσεις να γίνουν πράξη. 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ