ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΈΚΤΑΣΗΣ ΣΤΟ Δ. ΤΕΜΠΩΝ.

Ανακοίνωση της παράταξης του πρώην δημάρχου Κ. Κολλάτου σχετικά με την κατασκευή Φ/Β πάρκου στην ΤΚ Νέσσωνα

Η παράταξη «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» στο δήμο Τεμπών με σημερινή της ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

“Εδώ και μέρες στην Τοπική Κοινότητα Νέσσωνος ,στην περιοχή «Γκιντίκι» του Δ Τεμπών, πραγματοποιείται η κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου αγνώστου δυναμικότητας,απo κατασκευάστρια εταιρία αγνώστου ταυτότητας-σύμφωνα με τα λεγόμενα-της Δημοτικής Αρχής, χωρίς  την συναίνεση του ΔΣ του Δ Τεμπών και χωρίς η εταιρία να κάνει τον «κόπο» να ενημερώσει τον δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή για τις προαποφασισμένες προθέσεις κατασκευής ενός έργου στα διοικητικά όρια του Δ.Τεμπών.

Από την πρώτη στιγμή υποβλήθηκε σχετικό ερώτημα απο την συνάδελφο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε πρόσφατη συνεδρίαση του  Δ.Σ προς την Δημοτική Αρχή,η οποία δήλωσε άγνοια για την έναρξη των εργασιών.
Υποστηρίζουμε ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται  σε ΔΗΜΟΤΙΚΗ έκταση και γι αυτό το λόγο αποφασίστηκε ομόφωνα απο τούς επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του ΔΣ,η προσφυγή στη δικαιοσύνη με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Για την ιστορία του θέματος ενημερώνουμε ότι η συγκεκριμένη έκταση με πρωτόδικη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2009, παραχωρήθηκε στον πρώην Δ. Νέσσωνα όπου καθολικός διάδοχος είναι ο Δ. Τεμπών.

Το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης στις 16/9/2010 κοινοποιώντας στον πρώην Δ.Νέσσωνα στις 4 Οκτωβρίου του 2010 την πρόθεση υποβολής έφεσης. Μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές των νέων καλλικρατικών Δήμων τον Νοέμβριο του 2010 , στην νέα Δημοτική Αρχή που προέκυψε και ανέλαβε ουδέποτε κοινοποιήθηκε η έλαβε γνώση της έφεσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παραστεί στη δικάσιμο τις 23 Μαρτίου του 2012 η νέα Δημοτική Αρχή και να  δικαστεί η υπόθεση ερήμην και η εν λόγω έκταση να περάσει στο ελληνικό Δημόσιο.

Ακόμη ουδέποτε κοινοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου προς το Δ.Τεμπών με αποτέλεσμα να απολέσει το δικαίωμα αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου.
Τον Φεβρουάριο του 2020 η Δημοτική Αρχή που προέκυψε, ανέθεσε σε νομικό να ασκήσει ένσταση ερημοδικίας και το δικαστήριο ορίστηκε στις 6 Μαρτίου του 2020.
Εκεί σύμφωνα με την ενημέρωση του δικηγόρου του Δήμου, τo Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε αναβολή και η νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 12 Μαρτίου του 2021.
Επειδή υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που πιστοποιούν ,ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει σε Τοπική Κοινότητα του Δ.Τεμπών αποφασίστηκε η προσφυγή και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και με το σύνολο των Δημοτών να αποτρέψουμε την κατασκευή ενός ακόμη Φ/Β σε δημοτική έκταση που εξαιτίας της χαμηλής δυναμικότητας δεν χρειάστηκε η έγκριση περιβαλλοντικών ορών.
Ακόμη ισχυρίζεται πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την κατασκευάστρια εταιρία.
Είναι όμως απορίας αξιο, που δεν αντιλήφθηκε την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος στην συγκεκριμένη περιοχή, απο την στιγμή που η άδεια οικοδομικών εργασιών εκδόθηκε από το Δ. Λαρισαίων που ως γνωστόν υποστηρίζει το αρμόδιο τμήμα αδειών του Δ Τεμπών.

Για λόγους ιστορικούς, περιβαλλοντικούς, αισθητικής απέναντι στο βουνό του «Πράσινου λίθου» με τεράστια συμβολή στην ιστορική και πολιτιστική μας  κληρονομιά, ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται αφενός για την διακοπή των εργασιών και αφετέρου την διεκδίκηση και δίκαιη επαναφορά της έκτασης στο Δ. Τεμπών.

Παρεμπιπτόντως η έκταση έχει συμπεριληφθεί στην απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, δηλώνεται ανελλιπώς από το 2011 στο Ε9, ενώ έχει δηλωθεί στους πίνακες τού Κτηματολογίου το 2017 χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ένσταση.
Κλείνοντας τονίζουμε ότι η παράταξη μας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια επαναφοράς της δημοτικής έκτασης στο Δ. Τεμπών και αλληλέγγυα των δίκαιων διεκδικήσεων των τοπικών κοινωνιών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ