ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΦΕΡΝΕΙ Η “ΜΗΔΕΙΑ”

Αγωνία και κίνδυνος για καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία Μήδεια, η οποία θα σαρώσει τη χώρα τα επόμενα 24ωρα και όπως όλα δείχνουν θα πλήξει τη χώρα για περίπου 10 ημέρες. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η κακοκαιρία «Μήδεια» θα φέρει ισχυρά φαινόμενα, ακόμα και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Τα 5 κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/02/2021 θα είναι:

Σημαντική και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο 13/02/2021
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο σύνολο της χώρας από την Κυριακή 14/02/2021
Παγετός κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια από την Κυριακή 14/02/2021
Χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας και σε χαμηλά υψόμετρα από το Σάββατο 13/02/2021
Θυελλώδεις βοριάδες την Κυριακή 14/02/2021

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη την Τετάρτη 10/02 βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο 13/02, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Οι προβλέψεις για το νομό Λάρισας

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις πρώτες ανακοινώσεις των μετεωρολόγων και τις ενδείξεις μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή του νομού Λάρισας και ειδικότερα της περιοχής Τυρνάβου – Αμπελώνα η ανησυχία στις τάξεις των αγροτών για την τύχη των καλλιεργειών τους είναι έκδηλη. Ειδικότερα αν επαληθευθούν οι πληροφορίες που δίνει ο μετεωρολογικός σταθμός του συνεταιρισμού στον Αμπελώνα τότε μιλάμε για ένα δεκαήμερα παγετού με θερμοκρασίες που θα φτάνουν και τους -9° Κελσίου.

Η «Μήδεια» θα σαρώσει σχεδόν όλη τη χώρα την Κυριακή και θα εκτυλιχθεί σε 4 στάδια:

1ο στάδιο
Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σάββατο όπου βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα της Ιταλίας και θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά. Έτσι λοιπόν μέσα στο Σάββατο θα ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.

2ο στάδιο
Μέσα στην Κυριακή αναμένουμε νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί αυτή τη φορά στο Ιόνιο και το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα μεταφέρει την πολική αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

3ο στάδιο
Μέσα στη Δευτέρα της νέας εβδομάδας αναμένουμε τα βαρομετρικά χαμηλά που θα μας έχουν απασχολήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουν μετατοπιστεί προς την Τουρκία και το νοτιοανατολικό Αιγαίο (τρίτος χάρτης). Αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι πυκνές χιονοπτώσεις να περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας όπου αναμένουμε να ντυθούν στα λευκά ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

4ο στάδιο
Προς τα μέσα της νέας εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας (τέταρτος χάρτης) με αποτέλεσμα ο καιρός να επιδεινωθεί εκ νέου με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές – θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Αυτό φαίνεται να διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή περίπου όπου δείχνει να εκτονώνεται το όλο αυτό κύμα. Παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα να έχουμε και πάλι ενεργοποίηση του Aegean Lake Effect και να δούμε μια παράταση της κακοκαιρίας που θα αφορά τα ανατολικά και νότια μέχρι και τις 20 με 23 του μήνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ