ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΕ, ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Η ομιλία του Β. Κόκκαλη στη Βουλή για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο 

Την πεποίθηση πως η κυβέρνηση νομοθετεί «πηγαίνοντας στα άκρα της κοινής λογικής, αλλά και στα άκρα του νόμου», εξέφρασε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε επίσης πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιορίζεται η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση και μάλιστα με άνισους όρους απέναντι στα κολέγια όπου μπορεί κάποιος να μπει με μοναδική προϋπόθεση τα δίδακτρα και όχι τη βαθμολογία.

Για τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ακραίο μέτρο που καταδεικνύει την αποτυχία της προηγούμενης μεταρρύθμισης και που θα αποδοκιμαστεί από την κοινωνία.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κόκκαλη: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στην σκιά των χθεσινών ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού περί γενικής απαγόρευσης ή του lockdown.

Ζούμε στην εποχή των ειδικών. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να διατυπώσω την εξής ένσταση. Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση και στην αντίθετη επιστημονική άποψη. Επικαλούμαι μία πρόταση είκοσι πέντε ειδικών, καθηγητών Ιατρικής, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα -δημοσιεύθηκε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»-, σύμφωνα με την οποία το lockdown είναι το ύστατο μέσο και ταυτόχρονα η αποτυχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Θέλω να ρωτήσω την Κυβέρνηση: Κάνατε πενήντα-εξήντα δημοσκοπήσεις το 2020. Έχετε ξοδέψει χρήματα για τη διεξαγωγή ερευνών για την επιδημιολογική επιτήρηση; Νομίζω αυτό πρέπει να το μάθουν οι πολίτες και να μην περιμένουμε ως φυσιολογικό το οποιοδήποτε και συνεχιζόμενο lockdown.

Αντ’ αυτού, τι κάνετε;  Προσπαθείτε την εξαίρεση της στέρησης είτε εισοδημάτων είτε ελευθεριών να την κάνετε κανόνα. Αντί να λειτουργήσετε ανάστροφα, εσείς νομοθετείτε διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Όλως καλόπιστα θα προσπαθήσω, κυρία Υπουργέ, να σταθώ σε τρία σημεία του νομοσχεδίου. Αναφέρατε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι νομοσχέδιο κοινής λογικής. Παρόλο που είναι υποκειμενική αυτή η έννοια, θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω την κοινή λογική.

Πρώτον, η μέχρι τώρα πρακτική της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ήταν οι επιχειρούμενες ρυθμίσεις-μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται μετά την πάροδο τριών ετών. Εσείς τι κάνετε; Αιφνιδιάζετε και τις εφαρμόζετε από φέτος.

Και εγώ διατυπώνω την ερώτηση: Αυτό είναι κοινή λογική; Ανήκει στην κοινή λογική αυτή η ρύθμιση, το να αιφνιδιάζουμε τις οικογένειες και τους μαθητές; Την απάντηση θα τη δώσουν οι πολίτες.

Δεύτερον. Μείωση των εισακτέων. Εδώ νομίζω ότι ο τίτλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του νομοσχεδίου έπρεπε να είναι: «Παρεμπόδιση στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Εδώ είναι το καλύτερο εγχειρίδιο για το πώς κάποιος δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, πώς κάποιος δεν θα έχει πρόσβαση στη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Καλόπιστα θα πει κάποιος στον αντίλογο: Συγγνώμη, το κάνουμε για να προάγουμε την αριστεία. Ακούγεται καλό. Για να προάγουν την αριστεία. Υπάρχει, όμως και η άποψη που λέει: Γιατί την ίδια ρύθμιση δεν την επιχειρείς και στα ιδιωτικά κολέγια; Για ποιον λόγο στα ιδιωτικά κολέγια, αφ’ ης στιγμής έχουν εξισωθεί τα πτυχία τους με αυτά των πανεπιστημίων, η μοναδική προϋπόθεση είναι τα δίδακτρα;

Πρέπει να το καταλάβετε ότι με αυτές τις ρυθμίσεις αποκλείεται ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας από το να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις.

Έρχομαι στο τμήμα που αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία. Εκμεταλλευτήκατε και αξιοποιήσατε -και τώρα αυτό κάνετε- την εύλογη και δικαιολογημένη ανησυχία του μέσου σκεπτόμενο πολίτη, ρωτώντας τον: Είστε υπέρ ή κατά της ανομίας; Θέλετε να εξαλειφθεί η ανομία στα πανεπιστήμια;

Η απάντηση, στη συντριπτική  πλειοψηφία, θα είναι σίγουρα, «Ναι, θέλουμε». Βάζω μία άνω τελεία.

Τον Αύγουστο του 2019 χρησιμοποιήσατε πάλι την κοινή λογική ως ρητορική για την κατάργηση του ασύλου, να έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται η αστυνομία και σε πλημμελήματα. Ούτως ή άλλως ήταν στα κακουργήματα. Το να ιδρύετε ένα προανακριτικό Σώμα -άσχετα αν φέρουν όπλο ή όχι- στους χώρους των πανεπιστημίων, τι σημαίνει; Ή η αστυνομία δεν έκανε τη δουλειά της όλο αυτό το χρονικό διάστημα ή απέτυχε η ρύθμιση. Αυτό λέει η κοινή λογική του μέσου σκεπτόμενου πολίτη, οι οποίοι μέσοι σκεπτόμενοι πολίτες θα αντιληφθούν κάποια στιγμή την αυθαιρεσία που πάτε να κάνετε. Διότι τώρα εσείς πάτε κατευθείαν στο άλλο άκρο.

Ο σκοπός, κυρία Υπουργέ, τον οποίο θέλετε να επιτύχετε -και οι περισσότεροι, τουλάχιστον, συμφωνούμε- ποιος είναι; Να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανομίας, τα οποία, όμως, δεν υπάρχουν σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Μπορεί ο σκοπός αυτός να επιτευχθεί με άλλα μέσα; Για να δούμε. Εσείς λέτε, «Όχι. Κατευθείαν με την αστυνομία». Μπορεί ο σκοπός αυτός να επιτευχθεί με μια σωστή φύλαξη, ναι ή όχι; Σε άλλες χώρες ισχύει αυτό, με προσωπικό φύλαξης εκπαιδευμένο; Εσείς πήγατε στο άλλο άκρο.

Τροποποιείτε το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είναι στο άρθρο 34. Αυτό το άρθρο έπρεπε να είναι σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έρχεστε, λοιπόν, εδώ και τροποποιείτε ένα άρθρο του Ποινικού Κώδικα και η τροποποίηση είναι μόνο στην ποινική απαξία της πράξης. Και τι λέει; «Όποιος εισέρχεται παράνομα ή…». Άρα, δίνετε με αυτό το νομοσχέδιο την πρώτη αρμοδιότητα στην πανεπιστημιακή αστυνομία για να ελέγχει ποιος εισέρχεται, αν εισέρχεται παράνομα ή όχι.

Για πείτε μου, κυρία Υπουργέ, εγώ ως δικηγόρος -λογικά θα επιτρέπεται σε φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό- δεν θα μπορώ να πάω να παρακολουθήσω μια διάλεξη στη Νομική Σχολή Αθηνών; Θα μου πείτε, «θα μπορείτε». Ναι, αλλά με αυτή τη διάταξη και με αυτές τις αρμοδιότητες θα υπόκειμαι σε έλεγχο αν πρέπει να εισέλθω ή όχι.

Καλύτερα από μένα τα περιγράφει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αντισυνταγματικότητα.

Επαναλαμβάνω, οι μέσοι σκεπτόμενοι πολίτες, κυρία Υπουργέ, δεν ρωτήθηκαν ποτέ αν τα φαινόμενα ανομίας, τα οποία είναι σοβαρά, μπορούσαν ή μπορούν να εξαλειφθούν με άλλο τρόπο. Εσείς νομοθετείτε, πηγαίνοντας στα άκρα και της κοινής λογικής, αλλά και στα άκρα του νόμου.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ