ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;

Οι «φωνές» για επιστροφή στα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ όλο και πληθαίνουν, όμως αυτό, μόνο προβληματισμό και αμηχανία προκαλεί στην Χαριλάου Τρικούπη. Ο λόγος που προσπαθούν στο Κίνημα Αλλαγής να «κόψουν μαχαίρι» κάθε σχετική συζήτηση, είναι προφανής: Μία ενδεχόμενη επιστροφή στα σύμβολα της ιστορικής Παράταξης, θα ήταν παραδοχή αποτυχίας του όλου εγχειρήματος και της συνολικής πορείας του ΚΙΝΑΛ -κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει η επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά.

Όμως το ΠΑΣΟΚ διεγείρει ακόμη τα συναισθήματα του κόσμου και πολλά από τα στελέχη του κόμματος θα συνεχίσουν να επιμένουν στο αυτονόητο: Δηλαδή, την αναγέννησή του. Ποιος όμως θα σηκώσει την σημαία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κόμματος, αφού η Φώφη Γεννηματά δεν προτίθεται να το κάνει; Ποιος, δηλαδή, από τους φερόμενους υποψηφίους για την ηγεσία της Παράταξης (σ.σ. Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος) μπορεί να πείσει για αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Παύλος Γερουλάνος, είναι σταθερός στην στάση του εδώ και χρόνια: ΠΑΣΟΚ και μόνο ΠΑΣΟΚ -δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο πρώην υπουργός είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν το 2015 δεν ακολούθησε τον Γιώργο Παπανδρέου στην δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ, παραμένοντας πιστός στο κόμμα. Έπειτα, στάθηκε απέναντι στην δημιουργία νέων φορέων στην Κεντροαριστερά, επιμένοντας πως η αναγέννηση του χώρου πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. «Γιατί λοιπόν αντί να ζητάτε να το αναβιώσουμε ζητάτε να το σκοτώσουμε;» είχε ρωτήσει ευθέως τα στελέχη της Παράταξης στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το 2017, ενώ ένα χρόνο αργότερα, από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το εγχείρημα «ερμαφρόδιτο δημιούργημα ενός γάμου που στόχο έχει να επιβιώσει η ελίτ». Όμως, η επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι η κατάληξη μίας διαδικασίας, που προϋποθέτει ουσιαστικά βήματα όπως 1)η επιλογή νέων προσώπων αλλά και 2)να καταφέρει η Παράταξη, να εκφράσει ένα «σύγχρονο όραμα για τον Έλληνα πολίτη», διαφορετικά, όπως έχει πει, η επιστροφή στα σύμβολα, δεν θα είχε κανένα νόημα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του, είχε υποστηρίξει σε δηλώσεις του, τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι προτιμά να είναι το όνομά του «κάτω από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και πολιτικά, και συναισθηματικά και προσωπικά», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε στο εγχείρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, «Ελιά» στις ευρωεκλογές του 2014, στην συνέχεια κατέβηκε υποψήφιος για την ηγεσία της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» το 2017 και τελικά, συμφώνησε με την ονομασία «Κίνημα Αλλαγής» λίγο αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, προσπαθεί να προσεγγίσει τους τελευταίους μήνες «παπανδρεϊκά» στελέχη σε μία προσπάθεια να διευρύνει την δεξαμενή ψηφοφόρων του (η οποία αναμένεται να πληγεί σημαντικά, από την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου). Είναι όμως αμφίβολο, κατά πόσο θα καταφέρει να πείσει αυτό το κοινό, μιας και στο μυαλό πολλών, παραμένει ως «πουλέν του Ευ. Βενιζέλου».

Ακόμη, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς την προτίμηση του όρου «ΠΑΣΟΚ» έναντι αυτή του «ΚΙΝΑΛ» από τον Ανδρέα Λοβέρδο το τελευταίο διάστημα, και πιο συγκεκριμένα από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. «Το στοίχημα που το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να χάσει» είχε τίτλο το πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ενώ σε συνέντευξή του στο «Ποντίκι» τόνιζε χαρακτηριστικά ότι «Το Κέντρο ανήκει στο ΠΑΣΟΚ», δίνοντας έτσι, το στίγμα της ρητορικής του, από εδώ και στο εξής. Όμως ο ίδιος γνωρίζει καλά, ότι μεγάλο μέρος του κεντρώου κοινού, στο οποίο ο ίδιος απευθύνεται, έχει ήδη λεηλατηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φιλότιμη, λοιπόν, η προσπάθεια του να τραβήξει ψηφοφόρους από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, μένει να το δούμε.

Σημειώνεται, πως για την επιστροφή στο όνομα και στα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, θέση έχουν πάρει ανοιχτά και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Πάρης Κουκουλόπουλος και ο Γιώργος Πεταλωτής, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο TheCaller.gr ,αλλά και ο γιος του ιδρυτή του κόμματος, Νίκος Παπανδρέου σε δημόσιες τοποθετήσεις του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν και άλλες σχετικές παρεμβάσεις ενόψει του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ και αναμένεται να φανεί, το κατά πόσο θα ασκήσουν «πίεση» προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Γιώργος Καμίνης αλλά και στελέχη της κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά», όπως ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, που είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο σενάριο.

Ευδοκία Λελεδάκη – thecaller.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ