ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ TEXT NECK;

ΓΡΑΦΕΙ Η Ελένη Ζαχαρή

Το text neck ή αλλιώς το σχήμα που παίρνει ο αυχένας μας όταν στέλνουμε μηνύματα, είναι ένας σύγχρονος όρος για να περιγράψει την επίπονη κατάσταση που προκύπτει από την στάση που παίρνουμε όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές συσκευές, συγκεκριμένα το κράτημα του κινητού χαμηλά για παρατεταμένη χρονική περίοδο.


Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν, πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον αυχένα ή στην πλάτη, ή να διαχέεται και σε άλλα σημεία του σώματος, δυσκαμψία κατά την κίνηση του αυχένα, μυϊκή αδυναμία, πονοκέφαλο και κύφωση. Δεδομένου ότι στις μέρες μας βασιζόμαστε πολύ στα τηλέφωνά μας,
χανόμαστε μέσα σε αυτά, στέλνοντας μηνύματα ή παίζοντας παιχνίδια και ξεχνάμε την στάση μας. Επίσης υπάρχει έντονη ανησυχία για τα παιδιά, λόγω της μεγαλύτερής τους τάσης να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.

Η κάμψη του κεφαλιού προς τα εμπρός και κάτω για την χρήση του κινητού, επηρεάζει άμεσα την σπονδυλική στήλη. Όταν φέρουμε το κεφάλι μας μπροστά 15 μοίρες είναι σα να έχουμε τοποθετήσει περίπου 12 κιλά δύναμης στον αυχένα και αυτό αυξάνεται με τις μοίρες.
Η στάση αυτή προκαλεί στους μυς της άνω πλάτης συνεχή υπερκόπωση. Υπάρχουν μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν σημαντικά στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.


Η πρόληψη είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε το text neck

1. Περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνεται στις ηλεκτρονικές συσκευές. Βάλτε χρονικά όρια και υπενθυμίσεις. Τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν καταγραφή των ωρών που έχουμε ανοιχτή οθόνη και μπορούμε μέσω των ρυθμίσεων να ενημερωνόμαστε για το αν έχουμε ξεπεράσει το όριο που έχουμε θέσει.
2. Τοποθετούμε την συσκευή σε τέτοιο σημείο ώστε να αποφύγουμε την καταπόνηση στον αυχένα και στα άνω άκρα. Κρατάμε το κινητό κοντά στο ύψος των ματιών. Προσοχή όταν κρατάμε την οθόνη πολύ ψηλά τα χέρια μας κουράζονται.
3. Αποφεύγουμε να κρατάμε μεγάλες ή βαριές συσκευές στο ένα χέρι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
4. Αποφεύγουμε παρατεταμένες στατικές θέσεις, κάνουμε συχνά διαλείμματα.

5. Καθόμαστε σε μια καρέκλα με προσκέφαλο. Η εργονομία της καρέκλας μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε μια σωστή στάση στο σώμα μας.
6. Μιλήστε περισσότερο, γράψτε λιγότερα. Έχουμε χάσει την ικανότητά μας για αυθεντικές “συνδέσεις”. Αντί να στείλετε ένα μήνυμα προτιμήστε να πάρετε τηλέφωνο, με αυτόν τον τρόπο ο χρόνος που θα περάσετε σκυφτοί πάνω από την οθόνη μειώνεται.
7. Άσκηση και διατάσεις. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι συμβάλουν στην γενική υγεία του σώματος. Συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που μπορεί να σας ανακουφίσουν όπως :
➔ Ο λαιμός περιστεριού, απαλά σπρώξτε το πηγούνι σας προς τα πίσω έτσι ώστε το κεφάλι να έρθει πίσω από τους ώμους. Αν το κάνετε σωστά το κεφάλι θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί απευθείας.
➔ Άνοιγμα στήθους, σταθείτε όρθιοι και κρατήστε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας, φέρεται τους αγκώνες προς τα πίσω σιγά, κρατήστε μερικά δευτερόλεπτα και επαναλάβετε.

Η φυσικοθεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ως στόχο την μείωση του πόνου και την βελτίωση στην δύναμη και την ευελιξία του αυχένα.
Τέλος ακούστε το σώμα σας, αν αντιμετωπίζετε συχνά πονοκεφάλους ή μουδιάσματα στα χέρια και τα συμπτώματα
επιμένουν, ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας.

*Η Ελένη Ζαχαρή είναι Φυσιοθεραπευτής, Νικοτσάρα 9  Λάρισα
Τηλ. 2410550006 – Κιν.  6986855362 – Email :  ezachari.1@gmail.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ