ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΚΙΝΤΙΚΙ (ΓΙΔΟΜΑΝΤΡΙ)

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του ξακουστού Πράσινου Λίθου Χασάμπαλης

Διανύθηκαν, ήδη 15 μέρες από την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στη θέση «Γιδομάντρι» της τοπικής κοινότητας Νέσσωνος. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Τεμπών είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή (πρωινές ώρες του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου) για το περιστατικό και είχαν επισημανθεί από πολίτες και φορείς οι κίνδυνοι που υπάρχουν από την εν λόγω παρέμβαση και οι δυσμενέστατες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από αυτό για το δήμο και τους δημότες του.

Σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα υπήρξε μία πρωτοβουλία πολιτών και δημιουργήθηκε μία κίνηση η οποία έθεσε ως στόχο την αποτροπή της δημιουργίας του φωτοβολταϊκού σταθμού, ώστε να προστατευτεί η παρακείμενη πολιτισμική κληρονομιά του ιστορικού λατομείου του Πράσινου θεσσαλικού λίθου της Χασάμπαλης και ταυτόχρονα να μη δημιουργηθεί ένα αρνητικό τετελεσμένο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.

Ιστορικά η επίμαχη εδαφική περιοχή ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Νέσσωνος και έχει, απλά περιέλθει προσωρινά και καταχρηστικά, σύμφωνα με το Δήμο Τεμπών, στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω μιας διαδικασίας την οποία αμφισβητεί ο Δήμος και θα κριθεί, προσεχώς με ένδικες διαδικασίες.

Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ορθώς ο Δήμος Τεμπών κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο αρμόδιο δικαστήριο, για την παύση των εργασιών κατασκευής του σταθμού, τα οποία, όμως, δυστυχώς, κρίθηκαν αρνητικά. Δεν κίνησε, όμως, έγκαιρα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ανακληθεί προσωρινά η άδεια μικρής κλίμακας που εκδόθηκε.

Η απόφαση για την προσωρινή ανάκληση της άδειας μικρής κλίμακας ελήφθη αμέσως μετά τη χθεσινή έκδοση της δικαστικής απόφασης, κατόπιν παραίνεσης του εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας μας, την εφικτότητα της οποίας αξιολόγησέ θετικά ο δικηγόρος του Δήμου Τεμπών μετά από σχετικό προφορικό ερώτημα του αρμόδιου αντιδημάρχου.

Από τη διαδικασία αναζήτησης της άδειας μικρής κλίμακας προέκυψε ότι αυτή εκδόθηκε αν και υπήρχαν τέσσερις συγκεκριμένες παραλείψεις για τις οποίες η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Λαρισαίων (η οποία εξυπηρετεί τους λοιπούς Καλλικρατικούς δήμους της περιφερειακής ενότητας λόγω διοικητικής αδυναμίας τους με βάση τις διατάξεις του Νόμου Καλλικράτης) αρκέστηκε, απλά, να ζητήσει από την εταιρεία να της προσκομιστούν τα στοιχεία που έλλειπαν, χωρίς να κρίνει απαραίτητη την αναστολή των εργασιών, παρά το γεγονός ότι ήταν σε γνώση τους ότι με τη συνέχισή τους υπάρχει κίνδυνος να συντελεστεί ένα πολιτισμικό και περιβαλλοντικό «έγκλημα».

Καλούμε τη δημοτική αρχή να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εταιρείας ΤΩΡΑ και να ζητήσει τη διακοπή των εργασιών, καθόσον  ο φάκελος αίτησης άδειας έχει ελλείψεις και να της ζητήσει να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία ό,τι απαιτείται από το Νόμο, ώστε αυτή να προβεί στην  προβλεπόμενη εξέταση.

Εάν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί προς αυτό, αποδεικνύοντας έτσι την απόλυτη ανευθυνότητα της, η δημοτική αρχή μπορεί να δώσει εντολή σε υπάλληλο της να προβεί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σε έλεγχο του εργοταξίου για να εξεταστούν οι ελλείψεις με ταυτόχρονη προσωρινή τους παύση εργασιών.

Ταυτόχρονα, οφείλει να προβεί στην προσωρινή ανάκληση της άδειας μικρής κλίμακας, ώστε να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσει επαρκώς τα δεδομένα της υπόθεσης και να μπορεί έτσι να υπερασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της, ως προς τη διεκδίκηση των εκτάσεων, προς όφελός του δήμου και όχι αυτά να παραμένουν στη βούληση κάθε διοικητικού υπαλλήλου.

Αν η Δημοτική Αρχή δεν προβεί στις παραπάνω ενέργειες ΤΩΡΑ δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί συνένοχη, καθώς απεμπολεί, εμμέσως, το ιδιοκτησιακό της δικαίωμα και θα βρεθεί να είναι ανεπανόρθωτα έκθετη και ως προς αυτό επιφυλασσόμεθα για κάθε περαιτέρω νόμιμη ενέργεια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com