ΆΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ Α’ΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση προς τον Β. Κικίλια κατέθεσε η Ευ. Λιακούλη

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τους συναδέλφους της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε σχέση με την ανάγκη οργάνωσης και στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο νομό Λάρισας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του ολοένα και πιο γερασμένου πληθυσμού μας και να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης στην αυξημένη  προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησής της:

«Η αναγκαιότητα της ενεργοποίησης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έγινε επιτακτική λόγω της πανδημίας του COVID-19 και υπό το πρίσμα της αναχαίτισης του ιού και του ελέγχου και διαχείρισης των ύποπτων  κρουσμάτων σε πρώτο επίπεδο.Εντούτοις, αυτήν την στιγμή τα κέντρα υγείας αστικού και μη αστικού τύπου, όπως και οι ΤΟΜΥ πάσχουν από προσωπικό και υποδομές, ενώ η έλλειψη αποτελεσματικού και επαρκούς συντονιστικού μηχανισμού με τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, είναι ένα ακόμα πρόβλημα.

Παρά τις σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία κυβερνητική πρωτοβουλία, σε σχέση με την ουσιαστική  ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με προσωπικό και υποδομές, με την οργανωμένη ένταξη ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, την ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και την αξιοποίηση των ΤΟΜΥ, προκειμένου να αναλάβουν συγκροτημένα την διαχείριση των περιστατικών (COVID και μη COVID) προνοσοκομειακά και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Το επείγον της ενεργοποίησης της Π.Φ.Υ. δε, είναι καταφανές και από το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν επιφορτιστεί και με  τον ρόλο της διάγνωσης και διαχείρισης του συνόλου των περιστατικών,καθώς και με τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί κυριολεκτικά σε οργανωτικό αδιέξοδο και οι υγειονομικοί να εργάζονται σε καθεστώς ασφυξίας.

Υπό το πρίσμα της νέας έξαρσηςτης πανδημίας και της ραγδαίας αύξηση των ασθενών COVID και των διασωληνωμένων, σε συνδυασμό με τον αριθμό των μη COVID ασθενών,που απαιτούν την άμεση εμπλοκή των δομών της Π.Φ.Υ. τόσο στην διαδικασία της διάγνωσης, όσο και της διαχείρισης και παρακολούθησης των περιστατικών με ήπια συμπτώματα, καθώς και στον εμβολιασμό κατά του COVID-19, ρωτώ τον κ. Υπουργό σε σχέση με τον σχεδιασμό του, αναφορικά με την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ανάσχεση της πανδημίας. Επίσης, θέτω το ερώτημα,  αν σκοπεύει να ενισχύσει με προσωπικό και υποδομές τις δομές ΠΦΥ προκειμένου να αποκεντρωθεί η δειγματοληψία, η διαχείριση των ήπιων περιστατικών COVID-19 από τα νοσοκομεία και να στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε δομές της ΠΦΥ του νομού Λάρισας»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ