ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΥΑΝΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στις 11 Φεβρουαρίου το σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία πραγματοποίησε παρέμβαση στην κλινική ΚΥΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης τα μέλη του σωματείου, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους “κατήγγειλαν την συνεχιζόμενη τρομοκρατία στις επιχειρήσεις του ομίλου ANIMUS” και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο. Σε κείμενο που υπογράφει η διοίκηση του σωματείου το οποίο μοίρασαν στους εργαζόμενους και στη συνέχεια απέστειλαν στον Τύπο αναφέρουν:

“Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες του Ομίλου ANIMUS,

Στον κλάδο μας όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταργηθεί από την περίοδο των μνημονίων και με πρόσχημα την οικονομική κρίση πάρα πολλά από τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κυρίαρχο ήταν η κατάργηση  της  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) που καθόριζε το μισθό μας (τριετίες, ανθυγιεινό επίδομα, επίδομα πτυχίου κ.τ.λ.) και προστάτευε το σύνολο των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πλήρης εργασιακής εκμετάλλευσης στο όποιο κυριαρχεί και η εργοδοτική ασυδοσία. Σε αυτή την κατάσταση συντελεί και το γεγονός ότι λείπει η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων από την συλλογική δράση μέσα από το σωματείο.

Χαρακτηριστική είναι και η τακτική του εργοδότη σας όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος να επιβάλει στον όμιλο ένα εργασιακό μεσαίωνα. Το σωματείο έγκαιρα ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο χώρο εργασίας σας όπως:

  • την τακτική του εργοδότη να δηλώνουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι της επιχείρησης στην σύμβαση τους ότι δεν είναι μέλη εργατικού σωματείου και ότι  σε συμβάσεις νεοπροσλαμβανόμενων προστέθηκε «ποινική» ρήτρα που υποχρεώνει τον εργαζόμενο να επιστρέψει χρήματα που τα έχει δουλέψει εάν φύγει νωρίτερα από δυο χρόνια από την εταιρεία, γεγονός που ξεπερνά κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος .
  • επίσης την επιβολή του εργοδότη να κάνουν οι εργαζόμενοι του ομίλου υποχρεωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια της εταιρείας αλλά και να τα διακινούν οι ίδιοι σαν να είναι ασφαλιστικοί πράκτορες.
  • Καταγγείλαμε το γεγονός ότι ο εργοδότης, σας υποχρέωνε να κάνετε διαγνωστικά τεστ στα εργαστήρια της εταιρείας αλλά και να τα πληρώνεται από την τσέπη σας.
  • το γεγονός της υποχρεωτικής υπογραφής  υπεύθυνης δήλωσης περί  συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μετακυλώντας όλη την ευθύνη για την διασπορά πάνω σας. Προφανώς αντιλαμβανόμαστε πολύ διαφορετικά την ενημέρωση .  

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Σας καλούμε να συσπειρωθείτε στο σωματείο. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Αντιπαλεύουμε κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας . Παλεύουμε για δουλειά με αξιοπρέπεια και  δικαιώματα. Για  μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Μισθούς που να αντιπροσωπεύουν την τεράστια κερδοφορία του κλάδου που βασίζεται στις δικές μας πλάτες. Μέσα σε μια δεκαετία και εν μέσω οικονομικής κρίσης ο όμιλος γιγαντώθηκε. Στον αντίποδα οι μισθοί των εργαζομένων, που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες τους με το αίσχος των 650 μεικτά.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του προσωπικού να αναλάβει την ευθύνη της τήρησης των πρωτοκόλλων. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και το κόστος τους είναι ευθύνη του εργοδότη.
  • Τεστ δωρεάν και επαναλαμβανόμενα για όλους τους εργαζόμενους .
  • Δημιουργία μεικτών υγειονομικών επιτροπών μέσα στην επιχείρηση με την συμμετοχή  των εργαζομένων, έτσι ώστε να έχουμε λόγο και άποψη για την εφαρμογή των υγειονομικών  πρωτοκόλλων.
  • Άδειες ειδικού σκοπού σε όσους συναδέλφους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Προσλήψεις προσωπικού. Να σταματήσει τώρα η εντατικοποίηση . Κάλυψη των θέσεων εργασίας με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Να σταματήσει κάθε εξαναγκασμός και υποχρέωση για αγορά ασφαλιστικών πακέτων του ομίλου.
  • Εργαζόμενοι με σταθερές σχέσεις εργασίας. Κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης εργασίας όπως μπλοκάκι ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου .Οι ανάγκες στις κλινικές γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι διαρκείς και πάγιες.
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με επιστροφή των θεσμικών δικαιώματα που καταργήθηκαν το 2012 με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Τα μνημόνια έφυγαν αλλά όλα τα αντεργατικά μέτρα έμειναν εδώ”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ