ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία, απλήρωτοι εδώ και μήνες και με περικομμένες αποδοχές μετά τις αλλαγές στην οικονομική διαχείριση που αποφασίστηκαν προκειμένου να ελεγχθούν τα μεγάλα οικονομικά ελλείμματα, παραμένουν αρκετοί εργαζόμενοι στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπως προκύπτει από επιστολές και ανακοινώσεις του Συλλόγου Διδασκόντων.

Παρά το γεγονός ότι φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι συμβάσεις των μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) εστάλησαν νωρίτερα, εντούτοις έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις, με τα περισσότερα μέλη να διαπιστώνουν σημαντική μείωση των αποδοχών τους.

Ενας από τους βασικούς λόγους είναι η κατάργηση της εφάπαξ «αποζημίωσης επικοινωνίας και εφαρμογής συστημάτων τεχνολογίας» ύψους 525 έως 1.050 ευρώ ανάλογα με τη διάρκεια των θεματικών ενοτήτων στις οποίες απασχολείται κάποιος, με τον Σύλλογο Διδασκόντων ΕΑΠ σε επιστολή του προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ να τονίζει:

«Θέλουμε να εκφράσουμε την απορία μας, γιατί στη σημερινή συγκυρία, με την απόφαση για λειτουργία των διαδικασιών του ΕΑΠ αποκλειστικά εξ αποστάσεως, και ως εκ τούτου την ανάγκη για απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό να παραμένει, θεωρήθηκε σκόπιμο να αφαιρεθεί αυτή η εφάπαξ αποζημίωση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη περικομμένη αμοιβή μας». Επίσης μειώθηκε περαιτέρω η αποζημίωση για την εξέταση φοιτητών προηγουμένων ετών (σε πολλές συμβάσεις δεν προβλέπεται καν), ενώ αφαιρέθηκαν 500 ευρώ από την αμοιβή των συντονιστών μεγάλων τμημάτων και 200 ευρώ από την αμοιβή των βοηθών συντονιστών. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στις αμοιβές των ΣΕΠ για την επίβλεψη διπλωματικών εργασιών με τη δικαιολογία ότι «οποιαδήποτε διοίκηση που ασκεί χρηστή διαχείριση των οικονομικών του φορέα της, δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό των 560 ευρώ για την αμοιβή της επίβλεψης διπλωματικής, όταν η οικονομική συμμετοχή του φοιτητή του ιδρύματος ανέρχεται στα 300 ευρώ».

Οι διδάσκοντες υποστηρίζουν ότι η εκπόνηση διπλωματικής είναι ένα μέρος από το συνολικό ποσό των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και δεν επιβαρύνεται σε τίποτα το Πανεπιστήμιο. «Οι φοιτητές συνεργάζονται μόνο με τον επιβλέποντα και ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο προσφέρει τη βάση για την ανάρτηση της διπλωματικής, αφού οι υπηρεσίες μητρώου αφορούν το σύνολο της λειτουργίας κάθε μεταπτυχιακού» τονίζουν.

Η μισθολογική πραγματικότητα της πλειονότητας των μελών ΣΕΠ του ΕΑΠ περιγράφεται στα παρακάτω δύο ενδεικτικά παραδείγματα:

● Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 σε ετήσια θεματική ενότητα από το Πρόγραμμα Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού η σύμβαση που υπέγραφε μέλος ΣΕΠ με τμήμα 24 φοιτητών ήταν 8.970 ευρώ, ενώ φέτος στο ίδιο πρόγραμμα με 25 φοιτητές το αντίστοιχο ποσό διαμορφώνεται στα 7.750 ευρώ ετησίως.

● Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Γλωσσική Εκπαίδευση για πρόσφυγες και μετανάστες» μετά τις περικοπές η αμοιβή επίβλεψης διπλωματικής εργασίας διαμορφώθηκε από 560 σε 174 ευρώ μεικτά.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές έρχονται σε μια περίοδο που τα έξοδα του ιδρύματος λόγω πανδημίας (απαλλαγή από το κόστος εκμίσθωσης αιθουσών για τη διενέργεια των διά ζώσης Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολή οδοιπορικών κ.ά.) έχουν μειωθεί έως και μηδενιστεί, ενώ, όπως το ίδιο το ΕΑΠ υποστηρίζει, υπήρξε αύξηση στον αριθμό των εγγραφών φοιτητών και άρα αύξηση εσόδων από τα δίδακτρα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο Σύλλογος Διδασκόντων ΕΑΠ (ΣΔΕΑΠ), σε ορισμένες περιπτώσεις διδάσκοντες υποχρεώθηκαν εκβιαστικά να αποδεχτούν θέση που αφορούσε προκήρυξη περασμένου έτους, με αποτέλεσμα κάποιοι να αναγκαστούν, εάν δεν ήθελαν να παραμείνουν άνεργοι, να αναλάβουν μισό τμήμα και για πρόγραμμα μικρότερης διάρκειας επομένως και για τις μισές απολαβές της τάξης των 200-250 ευρώ μηνιαίως, παρότι βρίσκονταν ψηλά στην κατάταξη των πινάκων αξιολόγησης της τρέχουσας προκήρυξης και άρα θα μπορούσαν να επιλεγούν να διδάξουν σε ετήσια θεματική ενότητα της πρώτης επιλογής τους με καλύτερες φυσικά απολαβές.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στην οικονομική διαχείριση οι -πενιχρά αμειβόμενοι- διδάσκοντες έρχονται αντιμέτωποι και με το τέρας της γραφειοκρατίας. Εν μέσω πανδημίας τούς ζητείται να υποβάλουν μια σειρά «πρωτότυπων» δικαιολογητικών, η απόκτηση των οποίων απαιτεί φυσική επίσκεψη σε υπηρεσίες και επομένως καθυστερεί τις πληρωμές. Πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω των προβλημάτων τα οποία απορρέουν από το καθεστώς των συμβάσεων που υπογράφουν οι διδάσκοντες. Το ΕΑΠ προσλαμβάνει κάθε χρόνο ή εξάμηνο έναν μεγάλο αριθμό επιστημόνων ως διδάσκοντες (μέλη ΣΕΠ), οι οποίοι από κοινού με τον μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ προσφέρουν διδακτικό έργο.

Η πρόσληψη αυτού του προσωπικού μέχρι το 2012 γινόταν με συμβάσεις εργασίας, στη συνέχεια όμως άλλαξε και οι καθηγητές που εργάζονται στο ΕΑΠ με παράλληλη απασχόληση ή με μπλοκάκι υπογράφουν συμβάσεις έργου, εξαμηνιαίας ή ετήσιας διάρκειας, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών, επιβαρυνόμενοι με διπλές κρατήσεις. Πάγιο αίτημα των ΣΕΠ είναι η επαναφορά του καθεστώτος των συμβάσεων εργασίας.

Το ζήτημα έφεραν στη Βουλή 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας Μερόπης Τζούφη αλλά και η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρά Κεφαλίδου. Κι ενώ η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη απαντηθεί από την υπουργό Παιδείας (δυόμισι μήνες μετά την κατάθεσή της), ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, κατηγορεί τη βουλευτίνα Μερόπη Τζούφη ότι υιοθετεί άκριτα «ατεκμηρίωτες και αστήριχτες καταγγελίες» και σχολιάζει χρησιμοποιώντας απαξιωτικά το επώνυμό της ότι «καθίσταται εξ αντικείμενου ομώνυμο του επιθέτου της έχουσας την πρωτοβουλία για την υποβολή της ερώτησης, αξιότιμης κ. Βουλευτού».

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής σε επιστολή του προς τα μέλη ΣΕΠ επισημαίνει ότι κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή στην οικονομική διαχείριση που μεταφέρθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό στον ΕΛΚΕ προκειμένου να ελεγχθούν τα συσσωρευμένα οικονομικά ελλείμματα, κάτι το οποίο οι εργαζόμενοι διδάσκοντες απορρίπτουν τονίζοντας ότι δεν γίνεται να μετακυλίονται τα ελλείμματα στις ήδη πενιχρές απολαβές τους.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ