Ανησυχία των γιατρών για την αύξηση των διασωληνωμένων στην Ελλάδα
Μακραίνει δυστυχώς η μακάβρια λίστα θανάτων ασθενών που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο του Βόλου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι νεκροί λόγω του ιού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έφτασαν του 170.
Από χθες μέχρι σήμερα τρεις γυναίκες ηλικίας 64, 79 και 87 ετών έχασαν την μάχη με τον ιό. Οι δύο από τις γυναίκες που κατέληξαν είχαν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, η μία από το Γηροκομείο Καναλίων και η δεύτερη από ιδιωτική κλινική του Βόλου.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική ανησυχία προκαλεί η εκτόξευση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ενώ η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου και στη Θεσσαλονίκη προοιωνίζει σκληρότερα μέτρα. Την ίδια στιγμή στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η πιθανότητα χρήσης της διπλής μάσκας, ειδικά σε μέρη με συγχρωτισμό. Ωστόσο, θετικά είναι τα νέα από μελέτη αντισωμάτων που έγινε σε εμβολιασμένους υγειονομικούς, αφήνοντας μια αχτίδα ελπίδας για την ελευθερία όλων μας.
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται ακόμη και τα εξής:
“Την εκτίμησή του ότι η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπράβελος, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν τα μέτρα αρθούν πρόωρα. Συμπλήρωσε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη τούς ανησυχεί η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου που θυμίζει τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, καθώς ο ρυθμός εισόδου στα νοσοκομεία είναι απολύτως ελεγχόμενος και οι ΜΕΘ δεν πιέζονται.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «προσπαθούμε να μην κλείσει η Θεσσαλονίκη και να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς έξω από τα νοσοκομεία. Αν δεν σπάσει, τότε θα χρειαστούν στοχευμένα μέτρα. Η προηγούμενη εμπειρία μας είναι αμείλικτη, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε». Σύμφωνα με τον κ. Καπράβελο, τον Οκτωβρίου το ιικό φορτίο μεταφράστηκε σε έκρηξη της πανδημίας. Αυτήν τη στιγμή, από τα Θεοφάνια και μετά η αύξηση έφτασε στο 345% και μόνο την τελευταία εβδομάδα στο 75% και αυτό είναι καμπανάκι ισχυρό ότι πρέπει να σπάσει άμεσα η αλυσίδα διασποράς. Γι’ αυτό και ζήτησαν την αναστολή όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
«Κινδυνεύει η Αθήνα»
Αντιδράσεις έφερε η επισήμανση του κυρίου Καπράβελου ότι η Αθήνα κινδυνεύει αν δεν προσέξει, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να απαντά ότι δεν πρέπει να φέρνουμε την καταστροφή και αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι καλά όπως φαίνονται αυτή την εβδομάδα, δεν πρέπει να συνεχίσει το lockdown σε επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει κόστος και οικονομικό και για τα παιδιά στα σχολεία και για όλους γενικά. «Υπάρχει φοβερή ψυχολογική πίεση και ασθενείς no-Covid που πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν, να γίνουν χειρουργεία, διαγνώσεις και νοσηλείες», είπε η κ. Παγώνη και συμπλήρωσε πως ο στόχος είναι οι εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Ιουνίου να φτάσουν το 60%. Μείωση του ιού, όπως είπε, σημαίνει μείωση των μεταλλάξεων. Επίσης, είπε ότι ποντάρει στο εμβόλιο της Moderna που έρχεται αρχές Μαρτίου και της Johnson & Johnson το οποίο προχωρά σε φάσεις. Προέβλεψε μάλιστα ότι το Πάσχα θα γίνει άνοιγμα με μέτρο και μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, τα πράγματα θα αλλάξουν.
313 διασωληνωμένοι
Χθες ωστόσο τα δεδομένα της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ μόνο καλά δεν ήταν, αφού, παρότι καταγράφηκε μικρός αριθμός κρουσμάτων διότι λόγω της κακοκαιρίας διεξήχθησαν ελάχιστα τεστ, ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτοξεύθηκε κυριολεκτικά στους 313 ασθενείς στις ΜΕΘ. Για την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση ανέφερε ότι στην επικράτεια από τις συνολικά 656 κλίνες, οι 351 είναι κατειλημμένες και οι 305 κενές.
Στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες και έχουν μείνει 36 κενές. Αυτό έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στους ειδικούς, όπως και το γεγονός ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 223 ασθενείς. Τα νέα κρούσματα ήταν 755, εκ των οποίων τα 231 ήταν στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη και 61 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 174.659. Οι νέοι θάνατοι ήταν 13, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 6.194 από την έναρξη της πανδημίας. Τέλος, έχουν ταυτοποιηθεί 495 θετικά στελέχη για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης και 7 για την παρουσία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Μελέτη αντισωμάτων
Υψηλό αποτύπωμα αντισωμάτων ανέπτυξαν οι 425 υγειονομικοί ηλικίας 21-67 ετών που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer & BioNTech στο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με μελέτη που «έτρεξε» ο κ. Γεώργιος Παπαζήσης, αν. καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κύρια ερευνήτρια την κ. Κωνσταντίνα Κοντοπούλου (δ/τρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, πρόεδρος ΕΝΛ & συντονίστρια Εμβολιαστικών Κέντρων ΓΝΘ «Γ.Γεννηματάς»). Στη μελέτη έλαβαν μέρος η κ. Ελένη Αντωνιάδου (συντονίστρια δ/τρια ΜΕΘ, αντιπρόεδρος ΕΝΛ, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου), η δρ. Αθηνά Υφαντίδου (Επιμ. Α’ Βιοπαθολογίας), η κ. Γεωργία Γκουντή (Καρδιολόγος – Εντατικολόγος), ο κ. Βασίλης Αδαμόπουλος (Χημικός) και ο κ. Νικήτας Παπαδόπουλος (Πυρηνικός Ιατρός, αντιπρόεδρος συντ. ομάδας εμβολιασμού 3ης ΥΠε). Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ο καθηγητής Παπαζήσης ανέφερε στο ΑΠΕ ότι κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.
Στο προσκήνιο η διπλή μάσκα
Για την πιθανότητα να μπει στη ζωή μας η χρήση διπλής μάσκας μίλησε στην ΕΡΤ ο αναπλ. καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί και συζητείται, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο συνδυασμός της χειρουργικής μάσκας με την υφασμάτινη προστατεύει σημαντικά, καθώς και η χρήση δύο χειρουργικών μασκών, αλλά, επειδή στη δεύτερη περίπτωση το κόστος είναι μεγαλύτερο, μπορεί να γίνει σύσταση ως προς τον πρώτο συνδυασμό. Σημείωσε ότι η σύσταση αφορά τις περιστάσεις που δεν μπορεί να τηρηθεί η φυσική απόσταση και υπάρχει συγχρωτισμός όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ”.