ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΦΗΚΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το σχόλιο του Β Κόκκαλη με αφορμή απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτησή του

Σε οριακό σημείο βρίσκει η παραγωγή του κάστανου στο νομό της Λάρισας καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς. Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση στη βουλή, της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, στον αρμόδιο υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κόκκαλης ζήτησε την κατεπείγουσα λήψη μέτρων, εξηγώντας πως «το 2019, το Μπενάκειο έβγαλε ένα διετές ή τριετές με κάθε επιφύλαξη, θέλω να είμαι συγκεκριμένος, πρόγραμμα «Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς». Αυτό μέχρι σήμερα που μιλάμε –περιμένω από εσάς να μου πείτε- δεν ανανεώθηκε.

Ενδεικτικά σας λέω στα Αμπελάκια είναι 2.200 στρέμματα. Χρειάζεται η ευρύτερη περιοχή και η επαρχία Αγιάς και ο Δήμος Τεμπών ένα τριετές πρόγραμμα για τη σφήκα της καστανιάς τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Πέρυσι, κύριε Υπουργέ, η εξαπόλυση του ωφέλιμου έγινε με δαπάνες των συνεταιρισμών, των παραγωγών και εν μέρει της Περιφέρειας. Άρα σήμερα όλοι αυτοί οι καστανοπαραγωγοί περιμένουν από εσάς να πείτε εάν σκοπεύετε και πότε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης στη σφήκα της καστανιάς.

Πρέπει το αργότερο μέχρι το Μάιο να εξαπολυθεί το ωφέλιμο. Δεν μπορεί το πρόγραμμα να βγει το καλοκαίρι για τη σφήκα της καστανιάς και να εξαπολυθεί το Νοέμβριο ή τον Οκτώβρη που μαζεύουν κάστανα. Η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.

Άρα, περιμένω, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα πράγματα. Συμβουλευτείτε και τις σημειώσεις σας. Περιμένω συγκεκριμένα πράγματα για αυτό το πρόγραμμα: αν έχει εγκριθεί, αν είναι στα σκαριά να εγκριθεί και πότε θα υλοποιείται. Σας θυμίζω ότι μέχρι και το μήνα Μάιο πρέπει να εξαπολυθεί αυτό το συγκεκριμένο ωφέλιμο.»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «προχωράει και εγκρίθηκε η αίτηση του Δήμου Αγιάς για χρηματοδότηση από το ΠΑΑ. Κατόπιν θετικής αξιολόγησης από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στη δράση 8-3-2-1. Η επιλέξιμη δαπάνη, όπως ενημερώθηκα, επίσης, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ανέρχεται στις 545.344 ευρώ. Και άρα, μέσα στο πλαίσιο αυτό και επειδή έχει ήδη εγκριθεί το πρόγραμμα, περιμένουμε από αυτούς που έχουν αναλάβει να το υλοποιήσουν, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.»

Ωστόσο στο τέλος της συζήτησης ο κ. Λιαβανός είπε πως θα επανέλθει με διευκρινήσεις «αν υπάρχει συνέχιση του προγράμματος του δικού σας. Αλλά η ενημέρωση που πήρα εγώ από τις υπηρεσίες μας είναι ακριβώς αυτή που σας περιέγραψα. Άρα, αν υπάρχει κάποιο δεύτερο σκέλος του προγράμματος που υλοποιείτο, αυτό θα το ρωτήσω και πάλι, διότι δεν πήρα τέτοια ενημέρωση, για να δούμε ακριβώς πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ανάμεσα στο ένα πρόγραμμα και στο άλλο το οποίο θα εκτελέσει ο Δήμος Αγιάς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

loading...