ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ‘ΙΣΙΩΜΑΤΑ’ ΤΗΣ ΤΚ ΣΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού της λίμνης στην θέση ‘Ισιώματα’ της ΤΚ Σκήτης του Δ. Αγιάς επιφάνειας περίπου 30στρ & χωρητικότητας 70.000m3. Ο καθαρισμός της λίμνης υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς στα πλαίσια του προγράμματος δημoσίων επενδύσεων αντιμετώπισης ζημιών από φυσικές καταστροφές και αφορούσε την απομάκρυνση περίπου 50.000m³ φερτών υλικών και την αποκατάσταση της υδρομάστευσης της λίμνης (ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες τον Νοέμβριο του 2017 στον Δήμο Αγιάς).

Πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό, περιβαλλοντικό και ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την περιοχή αφού λειτουργεί:

κυρίως ως αντιπλημμυρικό, εκτονώνοντας τα νερά του ρέματος ‘Γάβρος’ του Μαυροβουνίου,

ως αρδευτικό έργο, για την άρδευση των ελαιώνων και των καστανοπεριβόλλων των Τοπικών Κοινοτήτων Σκήτης και Ποταμιάς, (από τα χειμέρια νερά που αποθηκεύονται στον αργιλώδη πυθμένα της λίμνης).

ως περιβαλλοντικό, διότι εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και παράλληλα ξεδιψάει από το νερό της λίμνης η πανίδα της περιοχής (πουλιά και θηλαστικά ζώα),

και ως φυσικό αξιοθέατο και ελκυστικό προορισμό για εκατοντάδες επισκέπτες, απολαμβάνοντας και φωτογραφίζοντας την μοναδική φυσική ομορφιά του υγρού στοιχείου ανάμεσα στα καστανοδάση του Μαυροβουνίου και στα πλατάνια της λίμνης.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής προστασίας του Δ. Αγιάς κος Κρανιώτης Ευάγγελος επισημαίνει επίσης ότι ο δήμος Αγιάς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού προχώρησε και στον εκσυγχρονισμό των αντλητικών συγκροτημάτων και αντικατάσταση μέρους του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου με αποτέλεσμα η άρδευση των καστανοπεριβόλλων και των ελαιώνων της περιοχής να γίνονται με τον βέλτιστο και οικονομικότερο τρόπο ενισχύοντας έτσι την αγροτική παραγωγή που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Δήμου Αγιάς και συμβάλει στην διατήρηση και την βιωσιμότητα των ορεινών οικισμών της υπαίθρου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ