ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ! ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΖΩΤΙΚΕΣ!

Ανακοίνωση του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας

Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Ο μεταλλαγμένος ιός καλπάζει ανεξέλεγκτος στην κοινότητα, οι νοσηλείες ασθενών αυξάνονται, τα Νοσοκομεία ήδη πιέζονται.
Κι όμως, για την Κυβέρνηση είναι σα να μην πέρασε μια μέρα από πέρσι.

Πάλι παράλογα και αυστηρά  «νέα μέτρα» και εκκλήσεις στους πολίτες για ατομική ευθύνη.

Πάλι δηλώσεις ότι «είμαστε έτοιμοι και θωρακισμένοι».

Πάλι απανωτές συσκέψεις και επιχειρησιακά σχέδια επί χάρτου.

Πάλι κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον έλεγχο της πανδημίας.

Πάλι καμιά σκέψη για έκτακτη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. .

Πάλι «βλέποντας και κάνοντας» και «έχει ο θεός».

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη και τις θλιβερές εικόνες που κατέγραψε η χώρα μας. Σα να μην έφτασαν ποτέ στ’  αυτιά της Κυβέρνησης οι κραυγές απόγνωσης για την καταστροφική διαχείριση στη Β.  Ελλάδα. Δεν ρώτησε ποτέ τη γνώμη των εργαζόμενων της Υγείας, που βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς.

Η στρατηγική του ακορντεόν ( άνοιξε-κλείσε) έχει χρεοκοπήσει. Οι πολλαπλές μεταπτώσεις από το «όλα ανοιχτά » στο «κλείνουμε τα πάντα γιατί έχουμε πόλεμο», δεν συνιστούν επιδημιολογική στρατηγική, αλλά ερασιτεχνικούς πειραματισμούς με τη δημόσια υγεία. Η λογική ότι στην έξαρση της πανδημίας «κάνουμε κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για να καταγραφούν στις κάμερες» , «περιμένουμε τα νοσοκομεία να περιθάλψουμε όσους νοσήσουν όταν νοσήσουν » , «δεν υπάρχουν άλλες ασθένειες εκτός από τον covid γιατί έχουμε πόλεμο» είναι συνταγή προδιαγεγραμμένης αποτυχίας με βαρύ φόρο αίματος. Η πολιτική αυτή απέτυχε παταγωδώς.

Η κοινωνία έχει γονατίσει λόγω της υγειονομικά επικίνδυνης και οικονομικά αδιέξοδης πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας. Το σχέδιο «Ελευθερία», έχει ναυαγήσει πριν ξεκινήσει. Κυβέρνηση και  Ε.Ε δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στην κοινωνία την απαραίτητη ποσότητα εμβολίων και τον αναγκαίο ρυθμό εμβολιασμού.

Χρειάζεται άλλη στρατηγική, άλλη στοχοθεσία, άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες.

Στόχος θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης μέσα στην κοινότητα.

Εκεί πρέπει να χτιστεί η πρώτη γραμμή άμυνας. Δεν αντιμετωπίζεται καμιά πανδημία με επίκεντρο τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία αναλαμβάνουν την περίθαλψη όταν είναι ήδη αργά. Το κύριο είναι να μολυνθούν όσοι λιγότεροι γίνεται, να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.

Απαιτούνται:

  • Αλλαγή επιδημιολογικού μοντέλου και υιοθέτηση των οδηγιών του ΠΟΥ: μαζικά δωρεάν τεστ – εκτεταμένη ιχνηλάτηση από τοπικό επιδημιολογικό κέντρο – μαζικοί χώροι καραντίνας για αποφυγή ενδο – οικογενειακής μετάδοσης.
  • Δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία, Κ.Υ, το Πανεπιστήμιο, τούς Δήμους, την Περιφέρεια, την Πολιτική Προστασία για την πλήρη καταγραφή της πορείας της πανδημίας, τη δυνατότητα έγκαιρων στοχευμένων παρεμβάσεων όταν και όπου χρειάζονται.

Δεύτερη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ( Π.Φ.Υ.). Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, να συμβάλλουν τόσο στην διάγνωση, παρακολούθηση και διαλογή ασθενών με Covid, όσο και στις υπόλοιπες παθήσεις.

Απαιτούνται:

  • Έκτακτη ενίσχυση της ( Π.Φ.Υ.) με πόρους και μόνιμο προσωπικό
  • Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και του εμβολιασμού.

Τρίτη γραμμή άμυνας είναι η αποτελεσματική νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών με covid, με δημιουργία νέων χώρων και υποδομών, χωρίς τη συρρίκνωση των ήδη υπαρχόντων για να μην αφεθούν ξανά στην τύχη τους οι υπόλοιπες ασθένειες. Με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων σύγχρονων θεραπευτικών εργαλείων, με δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και πραγματικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Είναι εγκληματική η αναστολή της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων , η μετατροπή ολόκληρων κλινικών και νοσοκομείων σε covid και η συνεχιζόμενη λιποταξία του ιδιωτικού τομέα. 

Απαιτούνται:

  • Κάλυψη των οργανικών κενών σε Κ.Υ. – ΕΚΑΒ – Νοσοκομεία με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών με κατεπείγουσες διαδικασίες, με προτεραιότητα στις σχετιζόμενες με την covid ειδικότητες.
  • Αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ Covid – όχι εις βάρος των κοινών κλινών ΜΕΘ και στελέχωση με το αντίστοιχο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων .

Τέταρτη γραμμή άμυνας είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού .

Όσο πιο αργός ο ρυθμός εμβολιασμού, τόσο μεγαλύτερη η εξάπλωση της πανδημίας. Όσο μεγαλύτερη η εξάπλωση της πανδημίας τόσο πιο αργός ο ρυθμός του εμβολιασμού από το ΕΣΥ που θα καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία. Οι μαζικοί εμβολιασμοί όμως χρειάζονται υποδομές, πλειάδα (ποσοτικά και ποιοτικά) υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού και επάρκεια εμβολίων. Οι μετακινήσεις από τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στα εμβολιαστικά κέντρα, αδειάζοντας ουσιαστικά τα Κέντρα Υγείας, τα ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία από το ελάχιστο υγειονομικό δυναμικό που είχε απομείνει και η εντατικοποίηση της εργασίας δεν αποτελούν  λύση .

Απαιτούνται:

  • Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από το σχέδιο εμβολιασμού για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων που εμβολιάζονται.
  • Δημιουργία μεγάλων εμβολιαστικών χώρων σε δημόσια κτίρια εντός πόλης .

Σύμφωνα με οικονομολόγους , κάθε μήνας lockdown, κοστίζει 3 δις ευρώ. Σίγουρα, πολύ λιγότερα από 3 δις ευρώ χρειάζονται για να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο σχέδιο .

Κύριε Πρωθυπουργέ .

Είχατε τόσους μήνες για να προετοιμαστείτε αλλά δεν το κάνατε.

Είχατε τόσες πολλές προειδοποιήσεις αλλά τις αγνοήσατε.

Είχατε άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες και όχι την Υγεία και τη Ζωή του κόσμου.

Ακόμα και τώρα, στο «και πέντε», υπάρχει ο χρόνος να αλλάξετε πορεία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές .

Ικανοποιήστε τα αιτήματα των Υγειονομικών, αντί να  καλείτε  σε απολογία τους Προέδρους της ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΥΝ, ΕΝΙΘ ,Νοσηλευτές του ΠΓΝΛ …..για να τους τρομοκρατήσετε προκειμένου να κάμψετε τις αντιστάσεις τους εναντίον της αντιλαϊκής σας πολιτικής.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  ΤΗΣ  23/2/2021 .

Καλούμε σε ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ με πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες φορέων, εργατικών σωματείων, δημοτικών σχημάτων και εργασιακούς χώρους.

Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν παλεύουν μόνοι τους. Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ για να σωθούν ζωές και όχι τα κέρδη τους !

Καλούμε τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση της ΕΙΝΚΥΛ αύριο Τρίτη 23/2/2021 στις 10:30 π.μ.  στον αύλειο χώρο του Γ.Ν. Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ