ΠΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Επιστολή της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας προς τον  ΥπΑΑΤ Σπ. Λιβανό

Κύριε υπουργέ μετά από περίπου μια τετραετία που οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια ήταν εξευτελιστικές και δυσκόλεψαν πάρα πολύ την επιβίωση μας, φέτος η χρόνια φάνηκε να ξεκινά με καλούς οιωνούς. Το γάλα που είναι και η κύρια πηγή εσόδων μας, πήρε μια μικρή αύξηση και πιστέψαμε πως μετά από χρόνια, ίσως μπορέσουμε να ανακάμψουμε κατά ένα, έστω μικρό ποσοστό.

Όμως η συγκυρία που περνάμε με την πανδημία, η υπερβολική αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και η πρόσφατη θεομηνία με τα χιόνια και τους παγετούς, μας έφεραν ξανά στο ίδιο και ίσως χειρότερο σημείο με τα προηγούμενα χρόνια να παλεύουμε για την επιβίωση μας.

Και εξηγούμαστε, λόγω της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown, έπεσε η ζήτηση στα αμνοερίφια με αποτέλεσμα η πλειοψηφία αυτών να σφαχτούν με τιμές κάτω του κόστους.

Η υπερβολική αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών  είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εξάλειψη σχεδόν της καλύτερης τιμής του γάλακτος.

Καθώς και η πρόσφατη θεομηνία, κατά την οποία λόγω του παγετού η παραγωγή του γάλακτος παρουσίασε πτώση μέχρι και 50% και μάλιστα με το 30% αυτού, να είναι μη αναστρέψιμο. Όπως επίσης και το γεγονός πως μας ανάγκασε να ταΐσουμε περισσότερο τα ζώα μας, λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών τους, αλλά και γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα να βγουν για βοσκή.

Όλα αυτά κύριε υπουργέ συνηγορούν πως τελικά για τον κτηνοτρόφο είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε.

Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας προτείνει και ζητά από εσάς κύριε υπουργέ την προστασία του προϊόντος μας με πάταξη των ελληνοποιήσεων είτε μιλάμε για το αιγοπρόβειο γάλα είτε για τα αμνοερίφια.

Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες και με την έλλειψη ρευστότητας που μας έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα που σας προαναφέραμε, σας ζητάμε την άμεση εξόφληση του υπολοίπου των ενισχύσεων καθώς και την όσο το δυνατό γρηγορότερη πληρωμή της συνδεδεμένης, κρίνοντας σκόπιμη και μια έξτρα ενίσχυση για το δυσβάσταχτο πλέον κόστος παραγωγής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ