78 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κώστας Ριζούλης, ταμίας του Παραρτήματος Λάρισας ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Στις 23 Φλεβάρη του 1943, σ’ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της ΟΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ, σύσκεψη οργανώσεων νεολαίας που κατέληξε στην απόφαση ίδρυσης της ΕΠΟΝ που συσπείρωσε το σύνολο σχεδόν της νεολαίας στις γραμμές της και έμελε να γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας.

Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε σε συνθήκες Κατοχής, παρά την ασφυκτική πίεση που επέβαλαν οι απαγορεύσεις, η τρομοκρατία, η ωμή βία των κατακτητών και των δοσίλογων συνεργατών τους. Ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια της ορμητικής ανάπτυξης του εργατικού–λαϊκού κινήματος, του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, με καθοριστική τη συμμετοχή της εργατικής και σπουδάζουσας νεολαίας.

Το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΟΚΝΕ, υπήρξαν η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του μεγαλειώδους ηρωικού αγώνα των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ.

Περισσότερα από 600.000 μέλη της ΕΠΟΝ έδρασαν με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία στον αγώνα κατά του κατακτητή, με το χωνί, με τις προκηρύξεις, με τον παράνομο τύπο και με το όπλο στο χέρι, δίνοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες βρήκαν ηρωικό θάνατο στα χιτλερικά στρατόπεδα, τις διαδηλώσεις, τις σκληρές μάχες με τους κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες. Χιλιάδες νεολαίοι έγιναν πρότυπα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης και στάσης ζωής.

Οι ηρωικοί μαχητές της ΕΠΟΝ ήταν πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κόντρα στη λογική του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν τότε στη νεολαία μας ο συνεργαζόμενος με τους ΝΑΖΙ κατακτητές αστικός πολιτικός κόσμος, αλλά κι αυτοί που εγκατέλειψαν το λαό στο έλεος των κατοχικών φεύγοντας για τη Μ. Ανατολή ή το Λονδίνο.

Η θρυλική αυτή οργάνωση έγινε μεγάλη δεξαμενή για τον αγώνα, τον οποίο ενίσχυσε με εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές. Τροφοδότησε τον ΕΛΑΣ και κατόπιν τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για μια νέα Ελλάδα, κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ξεχωριστή ήταν η πρωτοπόρα δράση της ΕΠΟΝ στις τεράστιες διαδηλώσεις για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης που επιχείρησαν οι χιτλερικοί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μοναδικό αποδείχτηκε το μορφωτικό πολιτιστικό έργο της μέσα από τον καθημερινό αγώνα για το χτύπημα του αναλφαβητισμού, η πάλη της ενάντια στα ναρκωτικά με τα οποία οι αστοί και οι Άγγλοι σύμμαχοί τους θέλησαν να αποχαυνώσουν και να υποτάξουν τη νεολαία.

Η θρυλική ΕΠΟΝ ενέπνευσε όλες τις επόμενες γενιές και συνεχίζει να εμπνέει σήμερα τη νεολαία μας, το λαό μας και αποτελεί αποστομωτική απάντηση σ’ όσους καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό μπροστά στις δυσκολίες της λαϊκής πάλης.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμούμε την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ δηλώνοντας αμέριστη στήριξη στους σημερινούς αγώνες της  νεολαίας και όλων των εργαζόμενων για κάλυψη των αναγκών τους, για μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία, για μόρφωση, για εργασία, για το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, κατά της κρατικής καταστολής, κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να φύγουν οι Βάσεις του θανάτου.

Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών, εργαζόμενων ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χθες, που επιδιώκουν να τσακίσουν τους διεκδικητικούς αγώνες των φοιτητών για επιστήμη και έρευνα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις επιταγές της καπιταλιστικής αγοράς, και έχουν στόχο την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών, να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε φρούρια, με αστυνομικούς και καταστολή, που μέσα αλωνίζει η επιχειρηματική δράση υπονομεύοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Απαιτούμε να μην ενταχθεί ως διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα» που αφορά τη διδασκαλία της Κατοχής σε Ελλάδα και Γερμανία και στόχο έχει την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και συνείδησης εκπαιδευτικών και μαθητών,  την  αναθεώρηση-παραχάραξη της Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, των αντιστασιακών λαϊκών κινημάτων, το ρόλο που έπαιξαν τα Κομουνιστικά Κόμματα και η Σοβιετική Ένωση στο τσάκισμα του φασισμού- ναζισμού.

 

Η ιστορία της ΕΠΟΝ, η ιστορία όλης της δεκαετίας του ΄40, διδάσκει ότι όταν ο λαός θελήσει και αποφασίσει να στηριχτεί στις ανεξάντλητες δυνάμεις του, ακόμα και σε συνθήκες που ο αντίπαλος μοιάζει ανίκητος, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να αλλάξει τους συσχετισμούς και να νικήσει.

Για αυτό χρειάζεται να δυναμώσει περισσότερο η διεκδικητική πάλη των λαϊκών δυνάμεων, για να μείνει όρθιος ο λαός σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και πανδημίας. Να περάσει στην αντεπίθεση οργανώνοντας την πάλη του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, για την οριστική ανατροπή των εκμεταλλευτών του.

Να κλιμακώνεται ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο, κατά της συμμετοχής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ