Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ανακοίνωση – καταγγελία της παράταξης που υπογράφει ο επικεφαλής της Τάσος Τσιαπλές

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (18/2/21), η Νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού, απέρριψε το ψήφισμα που είχε καταθέσει η Λαική Συσπείρωση, για στήριξη στα δίκαια αιτήματα που διεκδικούν τα σωματεία και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται σε μακρά περίοδο ανεργίας, χωρίς ουσιαστική στήριξη που να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών τους.

Με εξαίρεση μια περιφερειακή σύμβουλο της παράταξης ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι παρατάξεις ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσιλιμίγκα, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του κ. Κουρέτα, ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ του κ. Ακρίβου και της ναζιστικής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ, με μασημένα λόγια, ψήφισαν τελικά ΛΕΥΚΟ.

Δηλαδή όλες αυτές οι παρατάξεις, με διάφορες δικαιολογίες, δεν στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων του πιο χτυπημένου κλάδου από την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, που περιλάμβανε το ψήφισμα, για:

Καταβολή εκτάκτου βοηθήματος 600 ευρώ σε κάθε άνεργο του κλάδου.

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όσων εργάστηκαν το 2019 ή το 2020 

Την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης όλων των εργαζομένων εξτρά, εργολαβικών και συμβασιούχων που έληξαν οι συμβάσεις τους.

Να μην υπάρχει καμία αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς τους, στα δικαιώματά τους, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι χρεώσεις και οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, διαδίκτυο, τέλη κυκλοφορίας και νερό, για όλους τους ανέργους.

Η περιφερειακή αρχή, ψάχνοντας δικαιολογίες για να μην στηρίξει το ψήφισμα και να μην θίξει την κυβέρνηση, στην αρχή μας είπε ότι η κυβέρνηση τα έλυσε αυτά τα αιτήματα. Λίγο μετά όμως, άλλαξε «γραμμή πλεύσης» και μας είπε ότι για να συμφωνήσει στα αιτήματα (που πριν λίγο μας έλεγε ότι τα έλυσε η κυβέρνηση), θα έπρεπε να μπει στο ψήφισμα και ένα ευχαριστήριο ουσιαστικά προς την περιφέρεια που επιδότησε επιχειρήσεις του κλάδου για τα λειτουργικά έξοδα τους. Αλλά τελικά πέρασε σε απόρριψη των αιτημάτων, λέγοντας πως αυτή δεν είναι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής, όπως κάνει τάχα η Λαική Συσπείρωση, αλλά υπέρ το να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι.

Πάει πολύ να εμφανίζεται η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, ως υποστηρικτής του δικαιώματος στην εργασία, όταν στηρίζει με νύχια και με δόντια το εκμεταλλευτικό σύστημα και την κυβέρνηση, που στερούν σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους την δουλειά, το εισόδημα και τα δικαιώματα, τόσο στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, όσο και γενικότερα και στην περίοδο της πανδημίας και πριν απ’ αυτήν.

Και είναι ασέβεια και πρόκληση, να λέει ότι αυτή είναι κατά της επιδότησης για να σταθούν ζωντανοί, προς αυτούς που το σύστημα που υπηρετεί και η κυβέρνηση που στηρίζει, κατάντησε άνεργους, χωρίς επίδομα στην πλειοψηφία τους ή να παίρνουν τα 534 ευρώ το μήνα και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Αλλά την ίδια ώρα, μαζί με την κυβέρνηση, να επιδοτούν γενναία, μεγάλες επιχειρήσεις τόσο στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, όσο και άλλων κλάδων, μέσα από διάφορα ευρωενωσιακά και εθνικά προγράμματα.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και απ’ αυτήν την στάση της Νεοδημοκρατικής περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των δήθεν αντιπολιτευόμενων παρατάξεων (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσιλιμίγκα, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του κ. Κουρέτα, ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ του κ. Ακρίβου και της ναζιστικής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ), που κατά τα άλλα θα τους φλομώσουν με λόγια συμπάθειας, αλλά δίχως τσάι!

Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν αγωνιστικά, τόσο το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και την ουσιαστική στήριξη όσων τους πετούν στην ανεργία ή τους θέτουν σε αναστολή.