Ανακοίνωση – καταγγελία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ που απέστειλε ανοικτή επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα», όπως και όλα τα προγράμματα που εκπορεύονται από τη Γερμανία με στόχο να καλλιεργούν άμβλυνση συνειδήσεων για τα εγκλήματα του ναζισμού ζητά η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σε ανοιχτή επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας.
Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ τονίζει ότι «θα παλέψουμε μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πραγματικούς ιστορικούς ερευνητές, ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές να διδάσκονται την πραγματική Ιστορία, αναδεικνύοντας τον εγκληματικό χαρακτήρα του ναζισμού και του πολέμου, την Ιστορία που έγραψε ο λαός μας με το αίμα του για να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους».
Σημειώνει ότι «το εγχείρημα εντάσσεται στις επιδιώξεις του γερμανικού κράτους για την αναθεώρηση της Ιστορίας του Β’ ΠΠ, προκειμένου να βελτιώνει την εικόνα της και να προωθεί την εξωτερική της πολιτική. Έτσι το μεν γερμανικό κράτος δεν διστάζει να αποδεχτεί ορισμένα εγκλήματα των ναζί, όταν η προβολή τους δεν συνδέεται με την εξουσία των επιχειρηματιών. Το δε ελληνικό κράτος αναφέρεται στην ΕΑΜική Αντίσταση αλλά την αποσυνδέει από την πάλη για μια Ελλάδα του λαού της μετά το τέλος του Β’ ΠΠ.
Όπως ομολογούν οι εμπνευστές του προγράμματος, άλλα θα διδάσκονται οι μαθητές στη Γερμανία, διαφορετικά στην Ελλάδα, δηλαδή θα γίνεται προσαρμογή στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενώ θα διδάσκονται στους δύο λαούς δύο διαφορετικές ιστορικές αλήθειες, από το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τολμούν να ισχυρίζονται ότι με αυτήν τη μέθοδο θα δημιουργούνται “οι προϋποθέσεις για ένα κοινό μέλλον των λαών”».
Τονίζει ότι «είναι ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση για την αναθεώρηση – παραχάραξη της Ιστορίας του Β’ Π.Π, των αντιστασιακών λαϊκών αγώνων, απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας ενάντια στον αιματοβαμμένο φασισμό, που τον γεννά και τον θρέφει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτήν τη φορά, η παραχάραξη επιχειρείται να περάσει μέσα από τα σχολεία, με στόχο να μη συναντηθούν οι μαθητές με την ιστορική αλήθεια και τα διδάγματά της που χρειάζονται στις σύγχρονες συνθήκες, την αναγκαιότητα οργάνωσης, αντίστασης και αγώνα του λαού κατά των καταπιεστών και εκμεταλλευτών του, ενάντια στη συμμετοχή της πατρίδας μας στην επικίνδυνη για τον λαό και τη νεολαία μας πολεμοκάπηλη δράση των ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ. Προωθούν το μέλλον των κοινών συμφερόντων των αστικών τάξεων και όχι το κοινό μέλλον των λαών, όπως ισχυρίζονται».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχει ζητήσει, τόσο τηλεφωνικά όσο και εγγράφως, συνάντηση με την υπουργό εδώ και 15 μέρες και δεν υπάρχει καμία απάντηση.
Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
“ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ
προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπόψη της κας Υπουργού Ν. Κεραμέως. Με θέμα: Σχετικά με το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα».
Το πρόγραμμα “Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα” είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Γερμανικό ίδρυμα “Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον”, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για πρόγραμμα ειδικά επεξεργασμένο για τη διδασκαλία στα σχολεία της Ιστορίας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής. Μάλιστα, τον «οδηγό για τους Εκπαιδευτικούς», ένα σύγγραμμα για τη μεθοδολογία διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολεία έχει επεξεργαστεί Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών Ιστορίας για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Ήδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται σε διάφορα σχολεία.
Με βάση το πρόγραμμα “Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα” καλούνται οι μαθητές να προσεγγίσουν την Ιστορία της Κατοχής αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις αναμνήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων, που ήταν παιδιά ή έφηβοι στην περίοδο της Κατοχής, οι οποίοι μετά από 70 και πάνω χρόνια καλούνται να περιγράψουν τα ιστορικά γεγονότα, αποκλείοντας ιστορικά τεκμήρια και ντοκουμέντα. Διότι λένε ότι αυτά δεν έχουν ζωντάνια και δεν μπορούν να έλξουν τους μαθητές στη μελέτη της Ιστορίας.
Αυτή όμως η μέθοδος προσέγγισης της Ιστορίας είναι αντιεπιστημονική. Ο ιστορικός, υποχρεώνεται να διδάξει τους μαθητές μόνο με τις μαρτυρίες, αποστερημένος από άλλα ιστορικά τεκμήρια. Αντικειμενικά δεν μπορεί να διδάξει Ιστορία. Εξάλλου οι μαρτυρίες θα γίνονται κατ’ επιλογή, θα συλλέγονται και θα κατευθύνονται από τους εμπνευστές του προγράμματος.
Από την άλλη είναι σαφές ότι οι αναμνήσεις χρωματίζονται με βάση και την μετέπειτα εμπειρία, την πολιτική τοποθέτηση αυτών που αφηγούνται, τη γενικότερη στάση ζωής τους. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η προσωπική μνήμη διακατέχεται από υποκειμενικότητα και αποσπασματικότητα. κάθε ενός, γι’ αυτό και η προσωπική μνήμη διακατέχεται από υποκειμενικότητα και αποσπασματικότητα. Η κάθε μια μαρτυρία είναι αδύνατο να γνωρίζει πως τα επιμέρους γεγονότα εντάσσονται στην ιστορική εξέλιξη της εποχής τους Άλλωστε το μερικό δεν φωτίζει το γενικό.
Οι προσωπικές μαρτυρίες, με αυτή τη μέθοδο, χωρίς τα ιστορικά τεκμήρια εν τέλει δεν συμβάλλουν στη διδασκαλία της Ιστορίας, μπορούν να αποτελούν και να αξιοποιηθούν ως εργαλείο στη διαδικασία διαστρέβλωσής της.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στους στόχους του προγράμματος οι μάρτυρες θα αναδεικνύουν τις διαφορετικές όψεις ενός θέματος γι’ αυτό και επιλέγονται μαρτυρίες και των θυμάτων και των θυτών. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτό γίνεται για να… κατανοήσουν οι μαθητές και την “άλλη πλευρά”, τους ναζιστές, οι οποίοι βεβαίως θα παρουσιάζουν τα ιστορικά γεγονότα από τη δική τους σκοπιά. Είναι σίγουρο ότι επιδρούν στη συνείδηση των μαθητών με αυτή τη μεθοδολογία διδασκαλίας, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της απέναντι στην εγκληματική φύση του ναζισμού, θα τους εκπαιδεύουν να προσεγγίζουν με υποκειμενισμό την Ιστορία. Αλλά έτσι δεν θα μαθαίνουν την πραγματική Ιστορία.
Είναι ανυπόστατος και λαθεμένος ο ισχυρισμός των εμπνευστών του προγράμματος ότι ο μαθητής μπορεί από μόνος του να κατακτήσει την ιστορική γνώση, με αυτή την αντιεπιστημονική μεθοδολογία, η οποία δεν βασίζεται στα ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα, αλλά στη συναισθηματική προσέγγιση των μαρτυριών.
Σε αυτά τα εκπαιδευτικά πλαίσια ο μαθητής αδυνατεί να κατανοήσει τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, τα πραγματικά κοινωνικά αίτια του μαζικού λαϊκού αντιστασιακού κινήματος. Θα είναι αδύνατον οι μαθητές να προσεγγίσουν την ιστορική αλήθεια, να καταλήξουν σε ιστορικά διδάγματα, όταν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποσπάται από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων των εμπολέμων καπιταλιστικών κρατών, για την διανομή αγορών και σφαιρών επιρροής, όταν ο φασισμός – ναζισμός αποσπάται από τα συμφέροντα της καπιταλιστικής εξουσίας στην Ιταλία και στη Γερμανία, όταν οι μαθητές δεν μαθαίνουν ποιοι και γιατί πολέμησαν την τριπλή φασιστική κατοχή στην Ελλάδα.
Το εγχείρημα εντάσσεται στις επιδιώξεις του Γερμανικού κράτους για την αναθεώρηση της Ιστορίας του Β΄Π.Π., προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της και να προωθεί την εξωτερική της πολιτική. Έτσι το μεν Γερμανικό κράτος δεν διστάζει να αποδεχτεί ορισμένα εγκλήματα των ναζί, όταν η προβολή τους δεν συνδέεται με την εξουσία των επιχειρηματιών. Το δε Ελληνικό κράτος αναφέρεται στην ΕΑΜική Αντίσταση αλλά την αποσυνδέει από την πάλη για μια Ελλάδα του λαού μετά το τέλος του Β΄Π.Π.
Όπως ομολογούν οι εμπνευστές του προγράμματος, άλλα θα διδάσκονται οι μαθητές στην Γερμανία, άλλα στην Ελλάδα, δηλαδή θα γίνεται προσαρμογή στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενώ θα διδάσκονται δύο διαφορετικές ιστορικές αλήθειες, από το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τολμούν να ισχυρίζονται ότι με αυτή τη μέθοδο θα δημιουργούνται «οι προϋποθέσεις για ένα κοινό μέλλον των λαών».
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα” είναι ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση για την αναθεώρηση – παραχάραξη της Ιστορίας του Β΄ΠΠ, των αντιστασιακών λαϊκών αγώνων, απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας ενάντια στον αιματοβαμμένο φασισμό, που τον γεννά και τον θρέφει, το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτή τη φορά η παραχάραξη επιχειρείται να περάσει μέσα από τα σχολεία, με στόχο να μη συναντηθούν οι μαθητές με την ιστορική αλήθεια και τα διδάγματά της που χρειάζονται στις σύγχρονες συνθήκες, την αναγκαιότητα οργάνωσης, αντίστασης και αγώνα του λαού κατά των καταπιεστών και εκμεταλλευτών του ενάντια στη συμμετοχή της πατρίδας μας στην επικίνδυνη για το λαό και τη νεολαία μας πολεμοκάπηλη δράση των ΗΠΠΑ – ΕΕ- ΝΑΤΟ.
Ως ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ καλούμε εσάς και την κυβέρνηση να μην εντάξει αυτό άλλα παρόμοια προγράμματα στη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία. Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί αυτό όπως και όλα τα προγράμματα που εκπορεύονται από τη Γερμανία με στ΄χο να καλλιεργηθούν άμβλυνση συνειδήσεων για τα εγκλήματα του ναζισμού. Θα παλέψουμε μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητας και τους πραγματικού ιστορικού ερευνητές, ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές να διδάσκονται στην πραγματική Ιστορία, αναδεικνύοντας τον εγκληματικό χαρακτήρα του ναζισμού και του πολέμου, την Ιστορία που έγραψε ο λαός μας με το αίμα του για να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες του.
Υ.Γ. το αίτημά μας για συνάντηση σχετικά με το θέμα, όπως αυτό έχει κατατεθεί και τηλεφωνικά και εγγράφως στο γραφείο σας εδώ και 15 μέρες, δεν έτυχε ανταπόκρισης.
Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ”