Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση- συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης με τη μορφή τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να περιγράφει σημαντικές αλλαγές, κάνοντας λόγο για «πονηρά σημεία» του νομοσχεδίου.

«Πρόκειται για ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερπλειοψηφικό σύστημα που βασίστηκε στον προηγούμενο νόμο που δημιούργησε προβλήματα κυβερνησιμότητας και έχω την αίσθηση πως θα ανατραπεί», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες αλλαγές που προτείνονται όπως η εκλογή δημάρχου με 43%, τα 3/5 των εδρών στον συνδυασμό που πλειοψηφεί, ανατροπή του 50+1, 3% για την είσοδο συνδυασμού στα ΔΣ, κλείσιμο των ψηφοδελτίων 3 μήνες πριν τις εκλογές κλπ.

«Με αυτά τα δεδομένα οι 49 δημοτικοί σύμβουλοι της Λάρισας μειώνονται σε 37, ενώ το 40% της ποσόστωσης μειώνεται στο 33%», τόνισε ο κ. Καλογιάννης, περιγράφοντας έναν «ωφελιμιστικό χαρακτήρα του ν/σ προς όφελος συγκεκριμένων παρατάξεων».

«Ο νόμος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, βελτιώνει την κυβερνησιμότητα και περιορίζει τις μικροπολιτικές συμφωνίες της δεύτερης Κυριακής, ενώ επιδέχεται βελτίωσης καθώς θα πρέπει να προσεχθούν οι Τοπικές Κοινότητες», αντέτεινε η Ρ. Καραλαριώτου, ζητώντας κοινό μέτωπο για το καλό της αυτοδιοίκησης.

«Η κυβερνητική πρόταση είναι απόλυτα συνυφασμένη με όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις όλων των προηγούμενων ετών που διέπουν τη λειτουργία των δήμων. Πρόκειται για νομοθετικό τερατούργημα που επιχειρεί φίμωση», ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης, σημειώνοντας πως «τα δίπολα που θα δημιουργηθούν θα εξυπηρετούν τις ίδιες πολιτικές».

Από την πλευρά της «Πρωτοβουλίας Αξιών» ο Π. Νασιώκας υπογράμμισε πως η απλή αναλογική δημιούργησε θέματα στη λειτουργία των δήμων ενώ ο νέος νόμος θα φέρει μείωση των συμμετοχών στις εκλογές, με τον Ν. Γαμβρούλα να τονίζει πως πρόκειται για έναν νόμο που ευνοεί συγκεκριμένες παρατάξεις και σε καμία περίπτωση εκείνες που δεν στηρίζονται από μεγάλα κόμματα.

«Το ζητούμενο είναι η συμμετοχή και η δημοκρατία και όλα αυτά δείχνουν να περιορίζονται με τον νέο εκλογικό νόμο», κατέληξε ο κ. Γαμβρούλας, με τον Κ. Βαϊούλη να σχολιάζει πως με το ν/σ «η ΝΔ είναι γενναιόδωρη με τους δικούς της επιδιώκοντας να συντρίψει κάθε ανεξάρτητη φωνή».

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά με τοποθετήσεις εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων και δημοτικών συμβούλων.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ