ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ

Ανακοίνωση – καταπέλτης της Τοπικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών του νομού για τους αιρετούς στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Την 7η Νοεμβρίου 2020 ,στα χρονικά της Εκπαίδευσης γράφτηκε μια μελανή σελίδα κυβερνητικού αυταρχισμού και αλαζονείας. Πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υ.Σ. χωρίς την θέληση των υποψηφίων ,στις οποίες οι εκπαιδευτικοί (οποιουδήποτε πολιτικού χώρου) ,όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, γύρισαν την πλάτη (93% η αποχή ως γνωστόν).

Η θέση της ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε. καθώς και οι ενέργειες στις οποίες προέβη η παράταξη ,όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είναι γνωστές : επεσήμανε τη δυσκολία πραγματοποίησης των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, εν μέσω πανδημίας με τα σχολεία κλειστά , ζήτησε, για αυτονόητους λόγους, την ολιγόμηνη αναβολή των εκλογών έως το τέλος του σχολικού έτους, δε δέχτηκε φυσικά ΝΑ ΚΑΤΕΛΘΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ σε εκλογές, ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΠΡΩΤΗ, προβληματίστηκε από την ανελαστικότητα του Υπουργείου Παιδείας, που μετέτρεψε ένα τεχνικής υφής πρόβλημα σε αχρείαστο μείζον πολιτικό θέμα για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η  Ε.Ε της ΔΑΚΕ Καθηγητών (παρότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ η Παράταξη της ΔΑΚΕ  είχε καταλάβει και τις δύο έδρες ,έστω και με το μικρό ποσοστό συμμετοχής) αποφάσισε οι εκλεγμένοι συνάδελφοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο Υπουργείο Παιδείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να τοποθετήσει τους αιρετούς της τελευταίας διετίας, αίροντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Η μαζική αποχή από τη διαδικασία των εκλογών στον ν. Λάρισας  ήταν αποτέλεσμα συλλογικής βούλησης, αλλά και της ΔΑΚΕ καθηγητών ν. Λάρισας, που διαχρονικά είναι πρώτη δύναμη λόγω της εμπιστοσύνης που εισπράττει από την πλειοψηφία των συναδέλφων.

Στο ν. Λάρισας δυστυχώς ,την 7η Νοεμβρίου 2020,κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία: είδαν φως και μπήκαν!

Από τη μία ο κηδεμόνας των «ανιδιοτελών ακηδεμόνευτων» καπάρωσε άκοπα τη μία θέση «αιρετού» στο ΠΥΣΔΕ και ακόμα μια «θητεία» (σύνολο δεκαοκτώ χρόνια με το μισό διδακτικό ωράριο). Όπως έγινε σε όλους αντιληπτό με τις 106 ψήφους (ποσοστό  5,5 % επί των εγγεγραμμένων!) που έλαβε ουδεμία τύχη είχε στις δια ζώσης εκλογές.

Από την άλλη  εκτιμήθηκε ,από τον ίδιο, πως θα ήταν χρήσιμη και μια δεύτερη καρέκλα στο ΠΥΣΔΕ για  να τοποθετεί την τσάντα του, όπερ και εγένετο. Με 30 σταυρούς (ποσοστό   1,5 % !) επετεύχθη και αυτός ο στόχος.

Στην μετεκλογική του ανακοίνωση χαιρετίζει την θριαμβευτική του νίκη !!! Το αποτέλεσμα δήλωσε «ήταν εξαιρετικό» !!! Ο στόχος επετεύχθη έστω και δύσκολα. Μόνος του συμμετείχε !!! αλλά ουδεμία  σημασία έχει. Η πρώτη θέση είναι γεγονός! Και όλα αυτά ,για μία ακόμα φορά, για το συμφέρον του κλάδου και κανενός άλλου  βεβαίως-βεβαίως!

Η παράταξή του τάσσεται σταθερά υπέρ της ηλεκτρονικής εποχής, λες και όλος ο πλανήτης ζει στην εποχή του τηλέγραφου. Υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών και, πολύ πιθανό, υπέρ αποκλειστικά του ηλεκτρονικού μαθήματος, της ηλεκτρονικής ενημέρωσης των συναδέλφων, της ηλεκτρονικής εκδρομής , της ηλεκτρονικής σύγκλησης του Συλλόγου Διδασκόντων, της ηλεκτρονικής επαφής με τους γονείς κλπ, κλπ . Δυστυχώς φαινόμενα του εγκλεισμού που μας στενοχωρούν και μας προσβάλλουν όλους.

Για να υπάρχει και πλήρης εικόνα σχετικά με αυτούς που  επιθυμούν διακαώς  να μας εκπροσωπούν στο ΠΥΣΔΕ, αναφέρουμε και τις επιδόσεις των αναπληρωτών «αιρετών»  των «ανιδιοτελών ακηδεμόνευτων». Η μία συναδέλφισσα  (το μέλος –τουρίστας της ΕΛΜΕ μας) με 14 ψήφους!!!(ποσοστό   0,7 %) και ο έτερος συνάδελφος με 9 !!! (ποσοστό  0,04 %). Πολύ καλύτερα πάντως από τους 6 (έξι) !!! που έλαβε τακτικό μέλος σε άλλο ΠΥΣΔΕ .     Αν αυτές οι εκλογές δε λέγονται παρωδία,  πώς αλλιώς μπορούν να  χαρακτηριστούν; Αν αυτοί που αποδέχτηκαν με περίσσια χαρά τις καρέκλες δε χαρακτηρίζονται καιροσκόποι,  πώς αλλιώς θα τους ονοματίσουμε όλοι μας;

Περιμέναμε πως, έστω και την ύστατη στιγμή, (στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΠΥΣΔΕ στις 22/2/2021) ότι θα συνειδητοποιούσαν τελικά το λάθος τους και θα σταματούσαν να εκτίθενται στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας και θα υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους ,όπως εξάλλου έπραξε η συντριπτική πλειοψηφία των  συναδέλφων σε όλη τη χώρα ,οι οποίοι  «εκλέχτηκαν» από μια διαδικασία παρωδία και συνάμα προσβολή για τον κλάδο. Δυστυχώς, για τους ίδιους, έθεσαν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου τη στιγμή που, μετά την τέως παράταξή τους, προδίδουν ΚΑΙ το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων, οι οποίοι τους έστειλαν το κατάλληλο μήνυμα.

Δυστυχώς, η ματαιοδοξία κάποιων έχει παρασύρει και ανυποψίαστους συναδέλφους, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν να ταυτιστούν με τέτοιες πρακτικές.

Κομπάζουν και αυτοθαυμάζονται. Δε θέλουν, ισχυρίζονται, «να αφήσουν τους συναδέλφους  στα χέρια της Διοίκησης» !!!

Το μέγα ευτράπελο εδώ όμως είναι το γεγονός πως στο πρόσφατο παρελθόν (Δεκέμβριο 2017) επεδίωξαν (λειτουργώντας ως Δούρειος Ίππος) να αφήσουν την ΕΛΜΕ στα χέρια του αριστερού μωσαϊκού (ελπίζουμε η μνήμη τους να είναι ζωντανή ), διότι δε στηρίζονταν για Πρόεδρος ο προστατευόμενος  του κηδεμόνα!!! Για το ΠΥΣΔΕ όμως το ενδιαφέρον δεν είναι τελικά το ίδιο. Γιατί άραγε;

Πώς θα πάνε στα σχολεία και θα αυτοσυστήνονται ως αιρετοί ; Ποιος θα τους ακούσει; Ποιος θα τους δώσει σημασία;

Οι συνάδελφοι, ευτυχώς για τον κλάδο, τους έστειλαν μηνύματα περιφρόνησης, απόρριψης και  αδιαφορίας. Ή δεν το βλέπουν ή στρουθοκαμηλίζουν. Η απομόνωσή τους είναι δεδομένη. Η ευθιξία τους μηδενική.

Οι συνάδελφοι δε θέλουν τέτοιους αιρετούς. Δε θέλουν καιροσκόπους και επικίνδυνους,  εν τέλει «συνδικαλιστές» , οι οποίοι  πούλησαν την παράταξη που τους ανέδειξε και καταδεικνύουν συνεχώς τα αδιέξοδά τους. Δικαίως πλέον τίθενται εκτός κλάδου και δεν αναγνωρίζονται από κανέναν.

Εφόσον επιθυμούν να σφιχταγκαλιάσουν μία πραγματική θέση αιρετού θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη εκλογική διαδικασία.  Όταν οι συνάδελφοι θα κληθούν να εκλέξουν τους πραγματικούς εκπροσώπους τους στα Υ.Σ. δημοκρατικά και δια ζώσης. Εκεί θα τους δοθεί και η δυνατότητα να συμμαχήσουν, εφόσον το επιθυμούν, με τα όψιμα φιλαράκια τους , τις ΣΥΝΕΚ2 .

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στο ΠΥΣΔΕ ν. Λάρισας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΡΕΤΟΙ για μερικούς μήνες.

Μαζί με τη ΔΑΚΕ όμως θα υπάρχει και ένας ολόκληρος κλάδος , πάντα ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ.

Κι επειδή δεν είναι όλοι ίδιοι , οφείλουμε να τονίσουμε , πως σε επίπεδο ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας ο πρώην αιρετός του κλάδου  Καρκαλής Νίκος, ο οποίος «εκλέχτηκε» χωρίς να μπει καν στην εκλογική διαδικασία, αμέσως μετά την ανακήρυξή του από το ΥΠΑΙΘ ως «αιρετού», θα παραιτηθεί και επίσημα όπως εξαρχής έχει δηλώσει ,καθώς είχε αρνηθεί  να συμμετάσχει στις  «εκλογές» ντροπή.  Το ίδιο θα πράξει και το έτερο μέλος της ΔΑΚΕ καθηγητών ν. Λάρισας Φλέγγας Γιώργος. Διότι κάποιοι έχουν πραγματικό συνδικαλιστικό ήθος και αξιοπρέπεια , ενώ παράλληλα απαρνούνται καρέκλες και προνόμια όταν παραβιάζονται κατάφωρα οι δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Παρά την απουσία, λόγω των εκτάκτων συνθηκών, της ΔΑΚΕ καθηγητών ν. Λάρισας από το ΠΥΣΔΕ , δεσμευόμαστε πως θα παρακολουθούμε τις αποφάσεις του τριμελούς ΠΥΣΔΕ, θα ενημερώνουμε τους συναδέλφους για τα θέματα και τα προβλήματά τους , ενώ θα παρεμβαίνουμε για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους, καταγγέλλοντας τυχόν αστοχίες ή παραλείψεις του Υ.Σ.. Αυτό επιτάσσει το συνδικαλιστικό μας καθήκον και αυτό θα κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Η ΔΑΚΕ καθηγητών ν. Λάρισας , όπως πράττει πάντα, θα στηρίζει τις θετικές προς τον κλάδο ενέργειες , από όπου και αν αυτές προέρχονται, αλλά παράλληλα θα στέκεται δυναμικά απέναντι σε οποιονδήποτε επιθυμεί να δημιουργήσει  προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στο λειτούργημα του μάχιμου εκπαιδευτικού. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της πλέον Δημοκρατικής Παράταξης από τις υπόλοιπες  του «όχι σε όλα», ή όσων λειτουργούν με βάση το ποιος κυβερνά.

ΔΑΚΕ  ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Υ.Γ.(1): Την 17/2/2021 ο Υπουργός Εσωτερικών  κ. Βορίδης  ανακοίνωσε πως  η θητεία των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όλου του Δημοσίου Τομέα (εκτός  των Υ.Σ. των εκπαιδευτικών !!!) παρατείνεται μέχρι την 30/06/2021. Η πλέον αποστομωτική απάντηση σε όσους ,με περίσσια σπουδή, έσπευσαν να  καταλάβουν τις καρέκλες «αιρετών» μελών.

Υ.Γ.(2): Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να απαντήσουμε σε νέες ανούσιες ψευτοηρωικές ανακοινώσεις . Ο κλάδος έχει σοβαρότερα προβλήματα αυτή την περίοδο.

Λάρισα 27/02/2021

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ