ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ» ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Εντυπωσίασε η εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Μαουτχάουζεν» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο, στο πλαίσιο των δράσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της εβραϊκής κοινότητας.

Το έργο αποτελεί προσωπική μαρτυρία του Καμπανέλλη για τα δυόμισι χρόνια που πέρασε σε αυτό το στρατόπεδο, ενώ ηθοποιοί του Θεσσαλικού Θεάτρου διάβασαν αποσπάσματά του, όπως παρουσιάστηκαν σε ραδιοφωνική παράσταση του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας, στο πλαίσιο του κύκλου ραδιοφωνικών παραστάσεων «Θεσσαλικό Radio… Plays», σε σκηνοθετική επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Κυριακής Σπανού.

Το αφιέρωμα, που παρουσιάστηκε μέσω διαδικτύου, ολοκληρώθηκε με σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, αλλά και αναφορές στο έργο του Καμπανέλλη, καθώς και στο ομώνυμο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Η φρίκη σε ξεπερνά, πρόκειται για κάτι αποτρόπαιο που δεν θα πρέπει να ξεχασθεί από κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε ο ηθοποιός του «Θεσσαλικού» Π. Τόλιας, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Θ. Κοροβίνη που στάθηκε στο σήμερα.

«Το δυστύχημα είναι πως η σημερινή κοινωνία εξακολουθεί να θρέφει τέτοια μορφώματα, ενώ καλούμαστε να παλέψουμε στην καθημερινότητά μας για την εξάλειψή τους», ανέφερε ο κ. Κοροβίνης, μετέχοντας σε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με τον οποίο και ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ