ΟΣΟΙ ΣΙΓΟΨΙΘΥΡΙΖΟΥΝ «ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;» ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Διαδικτυακή εκδήλωση της ΑΚ Λάρισας και του περιοδικού Βαβυλωνία

Μια αξιόλογη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση – Ο “Πολιτισμός” της εξουσίας» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με πρωτοβουλία της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Λάρισας και του περιοδικού Βαβυλωνία.

Οι κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο της Τέχνης, η κουλτούρα του βιασμού και η πατριαρχική εξουσία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, σε ένα θέμα που ανέλυσαν οι ομιλήτριες: Φωτεινή Χριστοδούλου (ΑΚ Λάρισας), Αγγελική Πασπαλιάρη (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ-παράταξη του Σ.Ε.Η.), Κατερίνα Φώτη (WOM.A), Μίνα Ανανιάδου Support Art Workers, Δήμητρα Πουλιοπούλου (Oμάδα ψυχικής υγείας covid19:Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης) και Εύη Χατζή (μεταδιδακτορική ερευνήτρια Α.Π.Θ.).

Σημειώνοντας πως «οι Τέχνες αποτελούν ένα διαχρονικό εργαλείο προβληματισμού», οι ομιλήτριες υπογράμμισαν πως διαχρονικά κακοποιούν οι ισχυροί, ενώ στην κάθε λογής κακοποίηση παρατηρείται ένα συνεχώς επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

«Κύριο χαρακτηριστικό η απόδοση ευθυνών στα θύματα. Όσοι σιγοψιθυρίζουν “γιατί τώρα;” δεν προκαλούν έκπληξη, έχουν διαλέξει από καιρό στρατόπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Φ. Χριστοδούλου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκαν σειρά προβληματισμών, με τις ομιλήτριες να καταλήγουν πως οι ανοιχτές συλλογικότητες και η κοινωνικοποίησή τους είναι αυτές που θα δημιουργήσουν τελικά ένα δίχτυ ασφαλείας για όλα τα θύματα.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ