ΤΟ ΝΕΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας που καταγγέλλει απαγωγές και συλλήψεις φοιτητών μέσα από τα σπίτια τους και ζητά την άμεση απόσυρση της κατασκευασμένης κατηγορίας σε βάρος του αγωνιστή φοιτητή και μέλους του κόμματος

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σταματά να εμπνέεται και να εφαρμόζει χουντικές πρακτικές. Δίνει πολιτική κάλυψη στην αστυνομία να απαγάγει φοιτητές από τα σπίτια τους, να τους συλλαμβάνει και να τους αποδίδει ανυπόστατες κατηγορίες με στόχο την τρομοκράτηση. Καταγγέλλουμε την παράνομη και αναίτια σύλληψη μέσα από το σπίτι του, του Γιώργου Σκαρλάτου, φοιτητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλους του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλους της Λαϊκής Ενότητας.

Το πρωί 27/2, αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν σε σπίτια στα Χανιά, και μεταξύ αυτών στο σπίτι δύο φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ένας εκ των οποίων είναι Γιώργος, με πρόσχημα έρευνα για κάποια άσχετη δράση με συνθήματα και μπογιές. Η έρευνα δεν βασιζόταν σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, γεγονός που αποδεικνύει την στημένη επιχείρηση που διεξήχθη. Δεν δίστασαν να τους προσαγάγουν μέσα από τα ίδια τους τα σπίτια, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για να αποδώσουν ένα «στημένο» κατηγορητήριο. Οι αστυνομικές αρχές αρνούνταν επί ώρες στους φοιτητές να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους, ενώ την ίδια στιγμή «κατασκεύαζαν» τις κατηγορίες εναντίον τους.

Ενώ η αστυνομία διατείνονταν πως η έρευνα σχετιζόταν για δράσεις με μπογιές, τελικά αποδόθηκε στο Γιώργο μία ανυπόστατη και εξωφρενική κατηγορία για δήθεν «οπλοκατοχή». «Οπλοκατοχή» βαφτίστηκε το παλιό φυσίγγι του παππού του, καθώς το σπίτι που διαμένει ως φοιτητής είναι το πατρικό σπίτι της οικογενείας του! Αυτό ήταν το εύρημα της αστυνομικής έρευνας που διεξήχθη, που καμία σχέση δεν έχει με οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, πόσο μάλλον την επιχείρηση εισβολής στο σπίτι που διεξήχθη για συνθήματα και μπογιές. Αποδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η σκευωρία και πως με μένος οι αστυνομικές αρχές επιχειρούν να φορτώσουν ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες με δήθεν πειστήριο ένα οικογενειακό κειμήλιο σε αγωνιστές του φοιτητικού  κινήματος.

Ταυτόχρονα, το κρεσέντο της αστυνομικής καταδίωξης αγωνιστών φοιτητών συνεχίστηκε στην πόλη με την «απαγωγή» από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι μάλιστα αρνήθηκαν να δείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, ακόμα δύο φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, μελών επίσης του Φοιτητικού Συλλόγου. Το «αδίκημά» τους ήταν πως περπατούσαν στο δρόμο, κοντά στο σπίτι του Γιώργου, αρκετά αργότερα από την σύλληψη του φοιτητή, την οποία κιόλας δεν γνώριζαν, αφού δεν του επέτρεπαν για ώρες την επικοινωνία με κανέναν. Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους γινόταν προσπάθεια απόσπασης «κατηγοριών» και πληροφοριών για άλλους φοιτητές ή και τους ίδιους με ερωτήσεις, χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Επειδή για αυτούς η αστυνομία δεν κατάφερε να φανταστεί μία ακόμη ανυπόστατη κατηγορία, αφέθηκαν ελεύθεροι. Δεν δίστασαν μάλιστα να προσαγάγουν και πέμπτο φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον οποίον παρακολουθούσαν στο δρόμο και τον οποίον ανέκριναν στην ασφάλεια με ερωτήσεις όπως «γιατί κατεβαίνεις σε πορείες;», «τι ξέρεις για το φοιτητή που συνελήφθη;».

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, δίνουν πλέον εντολές στην αστυνομία να ακολουθεί τις πρακτικές του σπουδαστικού της ασφάλειας της χούντας. Η ενορχηστρωμένη αυτή επίθεση της αστυνομίας έχει πρωτοφανή χαρακτηριστικά, ειδικά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπως αυτή των Χανίων. Η παρακολούθηση φοιτητών, το καρτέρι που έστησε η ασφάλεια σε σπίτια φοιτητών, η εισβολή, η απαγωγή φοιτητών από ασφάλεια με πολιτικά, σε πολιτικά οχήματα και χωρίς την επίδειξη καν ταυτότητας είναι μία εικόνα του νέου σπουδαστικού της ασφάλειας που χτίζει η κυβέρνηση.

Αυτή ήταν άλλωστε και η στόχευση με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας με το νόμο – έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, στην οποία έχει εναντιωθεί σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι δυστοπικές εικόνες της πρωτοφανούς αστυνομικής επιχείρησης και της εισβολής στο ΑΠΘ είναι η εικόνα από το παρόν, «εγκληματίες» να βαφτίζονται φοιτητές που αγωνίζονται για την δημοκρατία στα πανεπιστήμια,  τα ΜΑΤ να είναι μέσα στις σχολές αντί των φοιτητών. Οι συνεχείς και μαζικές κινητοποιήσεις των χιλιάδων φοιτητών πανελλαδικά ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, όμως, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: ο αυταρχισμός και η καταστολή θα συντριβούν. Αυτό είναι που τρομάζει την κυβέρνηση και επιχειρεί με καταστολή και τρομοκρατία να τιθασεύσει το φοιτητικό κίνημα. Δεν διστάζει να στοχοποιήσει αγωνιστές φοιτητές, με ανυπόστατα κατηγορητήρια και συλλήψεις, με πολύωρες και αναίτιες προσαγωγές κι εξαπολύοντας την «ασφάλεια» στους δρόμους.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει τα πρωτοφανή περιστατικά κατατρομοκράτησης φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και τη σκευωρία που έστησε η αστυνομία σε βάρος του μέλους της Γιώργου Σκαρλάτου.

Απαιτούμε να αποσυρθούν οι ανυπόστατες και εξωφρενικές κατηγορίες που είναι οφθαλμοφανώς κατασκευασμένες.

Απαιτούμε από κάθε φορέα που θέλει να σέβεται τη δημοκρατία να καταγγείλει την ανατριχιαστική καταδίωξη φοιτητών στην πόλη των Χανίων. Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, πολιτικά κόμματα, σύλλογοι, σωματεία, ο Δήμος Χανίων, έχουν χρέος να προστατεύσουν τους φοιτητές από τέτοιες πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ