ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ .

Κοινή ανακοίνωση συλλογικοτήτων της Λάρισας*

Κατοικούμε σε αυτή τη πόλη και έχουμε κάθε δικαίωμα σε κάθε τι που ορίζεται ως δημόσιο, όχι γιατί πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη – καθώς δεν αποδεχόμαστε ιδιοκτησία στα κοινά αγαθά- αλλά γιατί εδώ ζούμε, εδώ δημιουργούμε, εδώ κοινωνικοποιούμαστε.

Ότι υπάρχει σε αυτή την πόλη και φέρει έστω και τυπικά ακόμη τον όρο δημόσιο ή δημοτικό θα το διεκδικούμε, ώστε να επανακτήσει το περιεχόμενο του όρου .
Χρόνια τώρα η πόλη και οι χώροι της γίνονται οικονομικές ζώνες, γι’ αυτό και οι αναπλάσεις, η μανία των υποδομών, οι εξευγενισμοί, ταυτόχρονα με τις εξώσεις, τις εκκενώσεις καταλήψεων, τις εκτοπίσεις «επικίνδυνων» πληθυσμών εκτός αστικού ιστού, με περίκλειστες κοινότητες για τους «άλλους» όπως πρόσφυγες και ρομά.

Από την μια η συγκέντρωση του πλούτου, τα προνόμια των ελίτ και ο καταναλωτισμός, η δημιουργία ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, η επικράτηση της ανταλλακτικής αξίας σε βάρος της αξίας χρήσης. Από την άλλη ο κατακερματισμός του αστικού χώρου, του φυσικού περιβάλλοντος, οι διαιρέσεις, οι περιφράξεις και ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων χώρων.
Όλα αυτά, για την εξασφαλισμένη υλική ευημερία των λίγων, για την «αγορασμένη» φαντασιακή ελευθερία των πολλών, για την ανύπαρκτη ευημερία και ελευθερία των απόκληρων.

Εδώ και μήνες επίσης επιχειρείται ένας ασφυκτικός έλεγχος, η φίμωση και ο αποκλεισμός από το δημοτικό ραδιόφωνο, όποιας φωνής δεν είναι αρεστή στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, με κραυγαλέα τα παραδείγματα του μουσικού παραγωγού και του δημοσιογράφου που λογοκρίθηκαν και τιμωρήθηκαν καθ’ υπόδειξη της ελληνικής αστυνομίας.
Στην προσπάθεια αυτή, που αποτελεί την τοπική εφαρμογή του ολοκληρωτικού ελέγχου της ενημέρωσης, ενδίδει η δημοτική αρχή, συνεπικουρούμενη από τις καθεστωτικές παρατάξεις.

Η παρέμβαση αλληλέγγυων στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα, στο δημοτικό ραδιόφωνο αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος όχι προφανώς γιατί ασκήθηκε βία ή γιατί έγινε το ραδιόφωνο αναμεταδότης τρομοκρατικών απόψεων, αλλά γιατί διατάραξε το «όραμα της πειθαρχημένης κοινωνίας» που θέλουν να επιβάλλουν με κάθε τρόπο και κάθε κόστος, περιτειχίζοντας την ελευθερία στο όνομα της ασφάλειας, καταπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις.

Αποτελεί τουλάχιστον στρεψοδικία, αν όχι πρόκληση να μιλούν για βία και τρομοκρατία από εμάς, όσοι είτε σιωπούν «ισορροπώντας» είτε επικροτούν και συνηγορούν ανοιχτά στην αυταρχική εκτροπή, στην απίστευτη καταστολή, όπου το κράτος αποδεικνύει καθημερινά ότι κατέχει το μονοπώλιο της βίας, ως εγγενή όρο αναπαραγωγής της κυριαρχίας του.
Μιλούν για τάξη και ασφάλεια. Όμως δεν υπάρχει ασφαλής ούτε ανασφαλής πόλη, υπάρχει πόλη των τάξεων που την κατοικούν, των κοινωνικών εντάσεων που τη διατρέχουν. Η αταξία και η ετερότητα, είναι συστατικά στοιχεία της αστικής ζωής.

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουμε και δρούμε σε αυτή την πόλη έχοντας δημιουργήσει τις δικές μας δομές διαχειριζόμενοι/ες πτυχές της ζωής μας όπως τον ελεύθερο χρόνο μας, την γνώση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Αυτοοργανωμένες δομές, που λειτουργούν οριζόντια-αντιιεραρχικά-αδιαμεσολάβητα, κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη χωρίς όρια και διακρίσεις, χωρίς προσμονή ανταπόδοσης.
Έτσι νιώθουμε την συμμετοχή μας στα κοινά που την κάνει πολύ ισχυρότερη από την ψήφο μια φορά στα τέσσερα χρόνια, την εκπροσώπηση, την ανάθεση και τις πελατειακές σχέσεις.

Το δικαίωμα στην πόλη είχε και έχει πάντα μεγάλη αξία για εμάς όχι απλά ως αίτημα για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες της πόλης και της δίκαιης διανομής του πλούτου.
Το ζητούμενο για μας είναι η ανάδειξη της πόλης ως έργου που παράγεται συλλογικά, ως διαδικασία εκδίπλωσης της ανθρώπινης χειραφέτησης

Μέσα σε αυτές τις νησίδες μας, βρίσκονται τα σπέρματα του διαφορετικού και της ανατροπής. Μπορεί βέβαια να είναι αυτός ο βασικός λόγος που πολλοί χάνουν τον ύπνο τους. Ξέρουν ότι αν αυτό λειτουργήσει παραδειγματικά, θα χάσουν κάθε έρεισμα και κάθε νομιμοποίηση της εξουσίας τους.
Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην πόλη και στα κοινά αγαθά , γιατί τίποτα δεν είναι δικό μας, όλα μας ανήκουν.

*Ανοιχτή Συνέλευση Σπορά
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας
Συνέλευση αλληλεγγύης ενάντια στην κοινωνική απομόνωση
Αυτοοργανωμένο Αθλητικό Σωματείο ”Μαρίνος Αντύπας”
Κατάληψη Ντουγρού
Κοινωνικός χώρος Paratod@s

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ