ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εντονη ανησυχία και από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας

Με τον Ν. Χαρδαλιά αλλά και τις τοπικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Λάρισα επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμηση Λαρισαίου υγειονομικού που μιλώντας στη σελίδα ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο ιός «σιγοβράζει» στην πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του paidis.com στις τελευταίες εφημερίες των δύο νοσοκομείων παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών, με τους περισσότερους ασθενείς ωστόσο να μην καταλήγουν σε κλίνες παραμένοντας σε κατ’οίκον περιορισμό, την ώρα που τόσο το Γενικό όσο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ και τις αντίστοιχες μονάδες covid-19.

Ενδεικτικά οι ελεύθερες κλίνες στη μονάδα κορωνοϊού του Πανεπιστημιακού αγγίζουν τις 130, ενώ στη ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μόνον δύο ασθενείς και αντίστοιχα στο ΓΝΛ η μονάδα φιλοξενεί πλέον περίπου 40 ασθενείς και η ΜΕΘ 8, από τους οποίους αρκετοί είναι διασωληνωμένοι.

Τα νοσοκομεία παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Π.Ε Λάρισας, που όπως όλα δείχνουν αποτελούν μεγάλη «σπαζοκεφαλιά» για τη διασπορά του ιού.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την ανησυχητική επιδείνωση ορισμένων επιδημιολογικών δεικτών στην περιοχή του νομού Λάρισας επισημαίνει εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αλματώδης αύξηση χθες των εισαγωγών στο Γ.Ν.Λ., ο διπλασιασμός του ιικού φορτίου τις προηγούμενες μέρες στα λήμματα, ο σταθερά διψήφιος αριθμός των κρουσμάτων, η διασπορά στα σχολεία και σε υγειονομικές δομές, αλλά και η σχετική αύξηση του δείκτη θετικότητας, προβληματίζουν.

“Όσον αφορά τον παιδικό πληθυσμό είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι νέες μεταλλάξεις του ιού ευνοούν κατά πολύ  τη διασπορά αλλά και την επιδείνωση της βαρύτητας της νόσου σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο κύματα. Τα παιδιά, έστω και με ήπια συμπτώματα, μεταδίδουν όπως και οι ενήλικες και η μετάδοση αυτή είναι αμφίδρομη με την υπόλοιπη οικογένεια αλλά και με την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεκάδες τμήματα αλλά και ολόκληρες σχολικές μονάδες στην Π.Ε. Λάρισας είναι σήμερα κλειστά, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει ότι θα συμβεί αρκετές μέρες πριν αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι για να λειτουργήσει μια σχολική μονάδα με απόλυτη ασφάλεια θα πρέπει να λειτουργούν ολιγομελή τμήματα μαθητών, να γίνει  διασπορά τους σε νέους χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν άλλη χρήση, να γίνουν άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τη σωστή χρήση της σωστής μάσκας- της τήρησης των αποστάσεων-της υγιεινής των χεριών, να γίνει ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και λοιπών εργαζόμενων στα σχολεία, να εφαρμοστεί η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αερισμού και καθαριότητας των αιθουσών και λοιπών χώρων, αλλά και η απόλυτη επιδημιολογική επιτήρηση κάθε σχολικής μονάδας ξεχωριστά με στοχευμένα, αξιόπιστα και περιοδικά rapid test αντιγόνου σε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Από την άλλη μεριά η χαλάρωση επιδημιολογικής επιτήρησης υγειονομικών δομών από τον ΕΟΔΥ, αλλά κυρίως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού του προσωπικού τους μαζί με τις ευπαθείς ομάδες δημιουργούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς αρμόδιους να συνδράμουν  άμεσα με κάθε μέσο ώστε να ελεγχθεί εν τη γενέσει της η διαφαινόμενη επιδείνωση της πανδημίας στη  περιοχή μας. Καλούμε επίσης τους συμπολίτες μας στην συνέχιση της πιστής τήρησης των προστατευτικών και περιοριστικών μέτρων και κυρίως στη σωστή χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (ιατρικής) ή ακόμα και διπλής σε χώρους αναπόφευκτου συνωστισμού (ΜΜΜ, Super Market, Σχολεία, Δομές κλπ.)”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com