ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΣΕΑ 2017 (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Ο δήμαρχος με επιστολή του προς τον διοικητή του Οργανισμού με αφορμή τις καταστροφές της Μήδειας ζητά αλλαγή κανονισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης αμυγδαλοπαραγωγοί της Ελασσόνας που ζητούν την άμεση καταβολή αποζημίωσης που αφορά στα ΠΣΕΑ του 2017.
Οργισμένοι οι παραγωγοί επισημαίνουν πως παρά τις διαβεβαιώσεις Σκυλακάκη από το περασμένο φθινόπωρο πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα 4 χρόνια μετά ακόμη να δουν το χρώμα του χρήματος, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν μέλη της ΕΟΑΣΝΛ όπως και ο δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας στηρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος.
«Εκτιμούμε πως πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ελασσόνας, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ζητώντας την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος.


ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Εν τω μεταξύ με επιστολή του προς τον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας ζητάει την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των παραγωγών από τον ισχυρό παγετό που προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου Ελασσόνας, κατά την επέλαση του μετεωρολογικού φαινομένου «ΜΗΔΕΙΑ».

Η επιστολή του Δημάρχου στον Διοικητή του ΕΛΓΑ έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ και άμεση αποζημίωση παραγωγών από την επέλαση του μετεωρολογικού φαινομένου «ΜΗΔΕΙΑ»

Κύριε Διοικητά,
Η επέλαση της «ΜΗΔΕΙΑΣ» και ο ισχυρός παγετός που τη συνόδευσε προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου Ελασσόνας και κυρίως στις δεντροκαλλιέργειες.
Οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον σε απόγνωση δεδομένου ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που παρουσιάζεται παγετός τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου είναι πεπαλαιωμένος, δυσκίνητος και καλύπτει περιπτώσεις ζημιών κατά την περίοδο της παραγωγής. Ειδικά όμως στις δεντροκαλλιέργειες η επέλαση ενός παγετού πριν το στάδιο της ανθοφορίας προκαλεί δραματική μείωση των παραγόμενων προϊόντων.
Για το λόγο αυτό κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη επανεξέτασης και αλλαγής του Κανονισμού αποζημιώσεων της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ και την δημιουργία ενός προγράμματος άμεσης καταγραφής των ζημιών και αποζημιώσεων των παραγωγών του Δήμου Ελασσόνας ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ειρήνη Παπουτσή
ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ