ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ (ΦΩΤΟ)

Προφήτης Ηλίας

​Αυτοψίες στα σεισμόπληκτα μνημεία, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και ειδικότερα του Τυρνάβου πραγματοποίησαν τα κλιμάκια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, υπό την καθοδήγηση της Προϊσταμένης της Εφορείας, Σταυρούλας Σδρόλια, στις 5 και 6 Μαρτίου 2021, ενώ σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Πολιτισμού «οι ζημίες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες, φαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να είναι αναστρέψιμες».

Μετά από την επιτόπια καταγραφή της κατάστασης των μνημείων, κυρίως  των ναών, από κλιμάκια αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, οι ζημιές που προκλήθηκαν, από τη διπλή σεισμική ακολουθία, στον Τύρναβο έχουν ως εξής:

Αγιος Νικόλαος των Βλάχων με εκτεταμένες ρηγματώσεις

Το  κτήριο του μνημείου Γενί Τζαμί, στη Λάρισα, παρουσιάζει διάχυτες μικρορηγματώσεις και στις τέσσερις πλευρές της τοιχοποιίας του, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σημειώθηκαν πτώσεις κεράμων και επιχρισμάτων, ενώ στο μιναρέ παρατηρείται ρηγμάτωση περιμετρικά, στο ύψος της στέψης της τοιχοποιίας. Για λόγους ασφαλείας έχει αποκλειστεί η χρήση του πεζοδρόμιου,  έμπροσθεν του μνημείου.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στο ναό Αγίου Νικολάου Τουραχάν, όπου σημειώθηκε κατάρρευση του άνω τμήματος του κωδωνοστασίου του.

Ρηγματώσεις έχουν υποστεί άλλοι πέντε ναοί στον Τύρναβο:

– Ο ναός Αγίου Αντωνίου, μνημείο του 1600, φέρει ρωγμές στο νότιο τοίχο, κυρίως γύρω από τα παράθυρα και τη θύρα. Οι ρωγμές στα ίδια σημεία διακρίνονται και εξωτερικά.

Οι ρωγμές στον Αγιο Αντώνιο είναι εμφανείς και εξωτερικά

– Η ΒΑ και ΒΔ γωνία του κηρυγμένου ως διατηρητέου μνημείου ναού Αγίου Νικολάου των Βλάχων, έχει διαχωρισθεί με σημαντική ρωγμή. Το μνημείο  το οποίο χρονολογείται στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, φέρει εκτεταμένες φθορές στο βόρειο τοίχο ενώ εξωτερικά τμήματα της τοιχοδομίας του έχουν γκρεμισθεί με αποτέλεσμα να διακρίνεται το ξύλινο σενάζ το οποίο  δένει το μνημείο στην κορυφή του. Χρήζει άμεσων μέτρων στήριξης και στερέωσης.

– Στο κτήριο του ναού της Αγίας Παρασκευής (19ος αιώνας) διαπιστώθηκε κλίση, ενώ εγκάρσιες και κάθετες ρωγμές είναι παντού εμφανείς. Τα κειμήλια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

– Στη μονή του Προφήτη Ηλία αποκολλήθηκε ο βόρειος τοίχος από τη στέγη, ενώ  παρατηρείται οριζόντιο σκίσιμο στο άνω μέρος του τρούλου. Ρωγμές υπάρχουν στις περισσότερες καμάρες του ναού. Χρήζει άμεσων μέτρων στήριξης.

– Ο ναός Παναγίας Φανερωμένης (19ος αι.) παρουσιάζει οριζόντιες ρωγμές στο ανώτερο τμήμα του κωδωνοστασίου, ωστόσο το κτήριο δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ε.Π.

ΦΩΤΟ: ΥΠΠΟ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ