ΆΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου

Οι πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν το Δήμο Τυρνάβου και τις γύρω περιοχές είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές και ιδιαίτερα στο Δαμάσι όπου η πλειοψηφία των κατοικιών έχει υποστεί καταστροφές. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και το σχολείο κρίθηκε κατεδαφιστέο. Επίσης τα σχολεία στα Πλατανούλια και Δένδρα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Καταστροφές υπέστησαν στις υποδομές διάφορες επιχειρήσεις και γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες του δήμου.

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι πληγέντες κάτοικοι, αναδεικνύουν μια σειρά υπαρκτών άμεσων και πιεστικών προβλημάτων που θα συνεχίσουν να υφίστανται και το επόμενο διάστημα παρά τις οποίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του Δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου  διεκδικεί και καλεί τους πληγέντες από το σεισμό να διεκδικήσουν οργανωμένα:

  1. Μέριμνα για άμεση σίτιση, στέγαση, και περίθαλψη, όλων των σεισμόπληκτων του δήμου με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας Θεσσαλίας.
  2. Προσωρινή στέγαση σε σκηνές, και στη συνέχεια πρέπει να γίνει σε προκατασκευασμένες κατάλληλες κατοικίες και ασφαλή ξενοδοχεία με επίταξη τους.
  3. Άμεση και πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων που προέκυψαν στα δίκτυα ύδρευσης.
  4. Άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα, του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου καθώς και μονάδα περίθαλψης για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών.

Παρουσία κινητής υγειονομικής μονάδας στο Δαμάσι.

  1. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές. Γρήγορη κατασκευή νέων σχολείων στο Δαμάσι και στα Πλατανούλια – Δένδρα. Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία του Δήμου.
  2. Γρήγορη καταγραφή των ζημιών, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια.
  3. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες λόγω γραφειοκρατικών και νόμιμων ερμηνειών. Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων. Μηδενισμός των χρεών στα δάνεια στις κατεστραμμένες κατοικίες από αγορά πρώτης κατοικίας.
  4. Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 για όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό.
  5. Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις, όπως και σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  6. Για τους μικρούς επαγγελματίες και γεωργοκτηνοτρόφους, να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το έτος 2020. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Ρύθμιση των δανείων.
  7. Άμεση καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  8. Έκτακτη γενναία χρηματοδότηση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες δαπάνες.
  9. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες του δήμου.
  10. Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
  11. Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ