Μόλις 11 τα μη κατοικήσιμα σπίτια στη Λάρισα – Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι – Η διαδικασία για καταβολή κοινωνικού επιδόματος
Διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως ο δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αποκατάσταση των ζημιών και τις αποζημιώσεις που δρομολογούνται λόγω του σεισμού ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο της Λάρισας.
«Η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν αφορά σε καμία περίπτωση πρόγνωση νέων φαινομένων», τόνισε κατηγορηματικά ο δήμαρχος, που πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γ. Ζαούτσο και τον προϊστάμενο του τμήματος Μ. Τσιάρα έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Λάρισας, στην κατάσταση που διαμορφώνεται στις περιοχές του Δήμου Λαρισαίων, στη λειτουργία του μηχανισμού του Δήμου και στις διαδικασίες που ακολουθούνται για τις αυτοψίες και τις αποζημιώσεις.
Ειδικότερα, μέχρι ώρας έχουν υποβληθεί στον Δήμο Λαρισαίων 1844 αναφορές για προβλήματα σε κτίσματα, είτε στα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας 2410 614637 και 2410 623526, είτε στο mail foto_seismos@larissa.gov.gr, ενώ μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 277 αυτοψίες. Από αυτές 174 κτίσματα χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα και 103 κατοικήσιμα. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κοιλάδας. Στην πόλη της Λάρισας, μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, έχουν εντοπιστεί 11 μη κατοικήσιμα κτίρια και οι έλεγχοι συνεχίζονται. Χθες Δευτέρα 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν άλλες 240 αυτοψίες περίπου και γίνεται επεξεργασία των στοιχείων, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται περίπου 250 αυτοψίες.
«Επιδίωξη είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχει γίνει ο πρώτος έλεγχος για τις 1844 αναφορές. Οι έλεγχοι γίνονται μετά από αποστολή sms από τον Δήμο Λαρισαίων και στη συνέχεια επιβεβαίωση από τους ιδιοκτήτες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ όπως έγινε γνωστό οι οπτικοί έλεγχοι και αυτοψίες πραγματοποιούνται από 24 ομάδες μηχανικών Δήμου και ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας και φυσικά από 10 συνεργεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), και συνεργεία των «Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) Α.Ε.» ελέγχουν δημόσια κτίρια (Νοσοκομεία, Δικαστήρια, Σχολεία κ.α).
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ
Εξάλλου όπως υπογραμμίστηκε θέση του Δήμου είναι ότι τα σχολικά κτίρια πρέπει να παραμείνουν κλειστά, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σ΄ αυτά. Την ευθύνη των ελέγχων στα σχολεία έχει αποκλειστικά η ΚΤΥΠ Α.Ε.
Επίσης ειδικό συνεργείο του Υπουργείου Υποδομών, ελέγχουν τις γέφυρες στο Δήμο Λαρισαίων. Δεν υπάρχει ακόμα έκθεση ελέγχου, φαίνεται ωστόσο ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις γέφυρες.
ΔΕΥΑΛ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΟΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η ΔΕΥΑΛ ανταποκρίθηκε άμεσα στο πρόβλημα που προκλήθηκε, λόγω της σεισμικής δραστηριότητα, με τη θολότητα στο δίκτυο ύδρευσης. Η ΔΕΥΑΛ αποκατέστησε το πρόβλημα, ενώ διένειμε 150.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού καλύπτοντας τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.
ΟΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε ΚΟΙΛΑΔΑΣ
Ο Δήμος Λαρισαίων και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα χωριά που επλήγησαν. Συνεχίζουμε να είμαστε καθημερινά σε όλα τα χωριά, πέραν της Πολιτικής Προστασίας, με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.
Η ένταση των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή δεν οδήγησε στη δημιουργία καταυλισμών. Στα χωριά της Δημοτικής Κοινότητας Κοιλάδας, έχουν στηθεί 33 σκηνές. Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί καταυλισμό με κοντέινερ, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι από το μέγεθος των ζημιών αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει η αναγκαιότητα δημιουργίας καταυλισμού. Αυτό θα κριθεί σε συνεννόηση με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Ο καταυλισμός θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο χώρο, με δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί κοντέινερ σε αυλές. Είμαστε σε ετοιμότητα να προχωρήσουμε εάν χρειαστεί.
Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ό,τι από το πρώτο βράδυ του σεισμού, φιλοξενήθηκαν ειδικές περιπτώσεις οικογενειών και συμπολιτών σε ξενοδοχεία, με δαπάνη του Δήμου Λαρισαίων.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 600 ΕΥΡΩ-ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Σε ότι αφορά στο κοινωνικό επίδομα των 600 ευρώ που καταβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω των ΟΤΑ, διευκρινίζεται πως σύμφωνα με την νομοθεσία το κοινωνικό αυτό επίδομα το δικαιούνται όσοι έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα τα σπίτια τους και εφόσον πρόκειται για την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με το Ε1.
Για την καταβολή του συγκεκριμένου κοινωνικού επιδόματος, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από την Παρασκευή 12 Μαρτίου και μέχρι τις 3 Απριλίου, με διαδικασίες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Το συγκεκριμένο επίδομα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και δεν αφορά επισκευαστικές εργασίες, ενώ συγκροτείται η σχετική επιτροπή.
Η διαδικασία για τις επισκευές αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Υποδομών, απ’ όπου θα υπάρξουν ανακοινώσεις, όταν εκδοθούν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).
Επίσης υπάρχει και το επίδομα οικοσκευής που φτάνει μέχρι καi τα 6.000 ευρώ, για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ζημιές σε οικοσκευή.
Κλείνοντας ο δήμαρχος Λαρισαίων επανέλαβε πως η κήρυξη του Δήμου Λαρισαίων, όπως και άλλων Δήμων που επλήγησαν, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.
«Η κήρυξη ενός Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχετίζεται κυρίως με ζητήματα συνεργασιών υπηρεσιών και αρχών αλλά και στις προβλέψεις του νόμου για οικονομικές ενισχύσεις κ.α.», ανέφερε, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για την παραμονή στα σπίτια με ατομική ευθύνη ο κ. Καλογιάννης διευκρίνισε πως αυτή ήταν η κατεύθυνση και η οδηγία στην πρώτη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Δαμάσι, παρουσία του υφ. Θ. Λιβάνιου, των στελεχών της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και της ηγεσίας του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας.
«Δεν ήταν κατεύθυνση του δημάρχου, αλλά κατεύθυνση των κρατικών αρχών που ασχολούνται με την αντισεισμική προστασία», κατέληξε ο δήμαρχος Λαρισαίων.
Ειρήνη Παπουτσή