ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δείτε ποιες είναι οι εκτιμήσεις των Κ. Παπαζάχου, Γ. Κουκουβέλα, Ε. Λέκκα, Κ. Νικολόπουλου και Α. Γκανά για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας

Σε δευτερεύον ρήγμα αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το πόρισμα των σεισμολόγων που έδωσε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Όπως συμπεραίνουν οι σεισμολόγοι Κ. Παπαζάχος, Γ. Κουκουβέλας, Ευθ. Λέκκας, Κ. Νικολόπουλος και Α. Γκανάς η ισχυρή δόνηση των 6 Ρίχτερ που έγινε την περασμένη Πέμπτη 4 Μαρτίου «πιθανόν να έγινε σε ένα δευτερεύον ρήγμα με μικρότερες διαστάσεις, μέσα όμως στον χώρο της κύριας μετασεισμικής ακολουθίας».

Εξάλλου σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της ακολουθίας «δείχνει να υπάρχει μια σταδιακή, φυσιολογική μείωση στο μέγεθος και στη συχνότητα των μετασεισμών, με πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών».

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα κρίνεται απαραίτητο οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν κατοικίες που έχουν κριθεί ακατάλληλες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως στην περιοχή του Τυρνάβου έχουν εγκατασταθεί έξι φορητοί και ένας μόνιμος σεισμογράφος για την παρακολούθηση της σεισμικής ακολουθίας και την αξιοποίηση των στοιχείων που θα προκύψουν.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Στο πόρισμά τους οι 5 κορυφαίοι σεισμολόγοι αναφέρουν:

“Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή Δαμασίου-Ελασσόνας συνεχίζει να εξελίσσεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά από το κύριο σεισμό της 03/03/2021 με μέγεθος Μ=6.3. Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων την Δευτέρα 8/3 έδειξε την ύπαρξη πρόσθετων επιφανειακών μετατοπίσεων στο ΒΔ τμήμα της μετασεισμικής ακολουθίας, που συνέβησαν μετά τη γένεση του κύριου σεισμού. Οι μετατοπίσεις αυτές δείχνουν ότι ο ισχυρός μετασεισμός M=6.0 της 04/03/2021 πιθανόν έγινε σε ένα δευτερεύον ρήγμα με μικρότερες διαστάσεις και ΔΒΔ-ΑΝΑ διεύθυνση, μέσα όμως στο χώρο της κύριας μετασεισμικής ακολουθίας, όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς του Ελληνικού χώρου. Η μετασεισμική ακολουθία εκτείνεται από τα χωριά Βερδικούσα – Παλαιόκαστρο στα ΒΔ μέχρι τα χωριά Κουτσόχερο και Αμυγδαλέα, σε μία απόσταση 30 χιλιομέτρων, χωρίς μετατόπιση επικέντρων σε άλλα ρήγματα. Η μετασεισμική ακολουθία τις τελευταίες 24-48 ώρες επικεντρώνεται στα άκρα του ρήγματος, όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογους σεισμούς, με την κυριότερη μετασεισμική δραστηριότητα να εκδηλώνεται μεταξύ των χωριών Μεσοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής Βερδικούσας, ενώ οι λίγοι μετασεισμοί που συμβαίνουν στο ΝΑ άκρο του ρήγματος γίνονται αισθητοί και στη Λάρισα.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της ακολουθίας δείχνει να υπάρχει μία σταδιακή, φυσιολογική μείωση στο μέγεθος και στη συχνότητα των μετασεισμών, με πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν κατοικίες που έχουν κριθεί ακατάλληλες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Μια σειρά από ομάδες επιστημόνων συνεχίζουν να εργάζονται στην περιοχή για να καταγράψουν νέα στοιχεία για τα επιφανειακά ρήγματα και να ολοκληρώσουν τη συλλογή πρόσθετων στοιχείων πεδίου. Παράλληλα έχει εγκατασταθεί ένα πυκνό δίκτυο 6 φορητών σεισμογράφων και ενός νέου μόνιμου σεισμογράφου στην περιοχή Τυρνάβου-Ελασσόνας για την λεπτομερή καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας. Η παρακολούθηση θα συνεχιστεί με την ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων και τις προσεχείς ημέρες”.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com