Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΤΟ “ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ” ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ

Προειδοποιούσαμε από τον πρώτο κιόλας μήνα της κυβέρνησης της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, ότι το περίφημο «Επιτελικό Κράτος» της, με τους «επιτελείς», τους «επιτελάρχες» και τα «επιτελικά» τους σχέδια θα αποδεικνύονταν σύντομα απλώς ένα «αφήγημα», καλο-σερβιρισμένο μεν, ανίκανο να «επιτελέσει», ωστόσο, το οτιδήποτε.

Σήμερα, 20 μήνες αργότερα, οι επιτυχίες του αποδεικνύονται μηδαμινές, ενώ οι διοικητικές αστοχίες του συνεχώς συσσωρεύονται, χρεώνονται στους Υπουργούς και τους κυβερνητικά ορισμένους διοικητές και Προέδρους Οργανισμών, πλήττοντας ωστόσο βάναυσα τους πολίτες και την καθημερινότητά τους.

Πρόσφατο θύμα όλων των παραπάνω, οι αγρότες μας και οι ενισχύσεις τους, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, από τη στιγμή που ο Οργανισμός κατ’ ουσία έχει «σβήσει μηχανές» από τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον, εδώ και μερικές ημέρες, τελεί επιπλέον και …«ακέφαλος».

Πρόκειται, βέβαια, για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, αφού ήταν γνωστό πως ο τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Βορίδης, εν αναμονή της αναβάθμισής του, συστηματικά έκρυβε τα προβλήματα του Οργανισμού …κάτω από το χαλί.

Πριν ο ίδιος δραπετεύσει μάλιστα, σε άλλο Υπουργείο, που βρίσκεται υψηλότερα στην σειρά τάξης, όρισε και έναν κατ’ επίφαση Πρόεδρο, τρίμηνης θητείας, ο οποίος πρόσφατα αναγκάστηκε να παραιτηθεί – 10 ημέρες μόλις μετά την ανανέωση της θητείας του – αφού τα προβλήματα της πραγματικότητας, κυριολεκτικά, τον «πλάκωσαν»…

Έτσι, μέχρι νεωτέρας, οι ενστάσεις και διοικητικές πράξεις για τα λάθη της πληρωμής και τα υπόλοιπα ποσά της εξόφλησης ενιαίας ενίσχυσης, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως π.χ για το βαμβάκι, οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, μείωσης της ρύπανσης, για τους νέους αγρότες, για τις επιπτώσεις από την πανδημία, τα Σχέδια Βελτίωσης και οι επενδύσεις, όπως και το πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021,παραπέμπονται στις καλένδες…

Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, το «Επιτελικό Κράτος» το οποίο θα συντόνιζε υποτίθεται όλες τις κρατικές δομές και τα Υπουργεία σε μια «σφιχτή» δομή, «σφυράει αδιάφορα», μην έχοντας καμία λύση να προτείνει στο πρωτοφανές μπάχαλο αυτής της τόσο κομβικής υπηρεσίας για τον Έλληνα αγρότη.

Όπως «σφύριζε αδιάφορα» και όταν πύκνωναν οι καταγγελίες μας για το κρίσιμο ζήτημα του Εθνικού Αποθέματος, αρμοδιότητας ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε κάτω από πλήρη αδιαφάνεια .

Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέσαμε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής σχετική ερώτηση στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ρωτώντας την, αν σκοπεύει να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ποιος είναι ο προγραμματισμός της για τις πληρωμές που έχουν καθυστερήσει, πώς θα εξελιχθούν οι πληρωμές μέσα στους ερχόμενους δύο μήνες, που συμπίπτουν με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, καθώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή των δηλώσεων .

Αν και πολύ μικρές ελπίδες έχουμε για το ποια θα είναι τελικά η απάντηση του «Επιτελικού Κράτους» για την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ