ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανακοίνωση της ΚΟΒ εκπαιδευτικών Λάρισας του ΚΚΕ

Από την έναρξη της πανδημίας Σύλλογοι Γονέων, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, μαθητές διεκδίκησαν μέτρα πρόληψης για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, τα οποία η κυβέρνηση, με προκλητικό τρόπο, δεν τα έλαβε υπόψη της, επιλέγοντας το ανοιγοκλείσιμο των σχολικών μονάδων, χωρίς επιστημονικό σχέδιο προληπτικής παρέμβασης που να λειτουργεί ανασχετικά στην εξέλιξή της, οδηγώντας με ακρίβεια στο ολοκληρωτικό κλείσιμο των σχολείων, επιτρέποντας στην πανδημία να δρα αποκλειστικά με όρους «φυσικού φαινομένου».

Τα ειδικά σχολεία, στο ίδιο πλαίσιο, ανυπαρξίας μέτρων, με απόφαση της κυβέρνησης, παραμένουν ανοιχτά από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Είναι γεγονός ότι η λειτουργία των ειδικών σχολείων, προ πανδημίας, χαρακτηρίζονταν από σοβαρότατα προβλήματα, όπως η ακαταλληλότητα κτιρίων, η παλαιότητά τους, η απουσία αυτόνομων χώρων για τις ειδικές επιστημονικές παρεμβάσεις, ο συγχρωτισμός πολλών παιδιών με διαφορετικές αναπηρίες σε κοινές αίθουσες λιγοστών τετραγωνικών, οι ελλείψεις σε αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, παιδαγωγικό, επιστημονικό, βοηθητικό, καθαριότητας, οι ελλείψεις σε τεχνολογικά, εποπτικά, βοηθητικά μέσα.

Αντικειμενικά, η κατάσταση αυτή, εν μέσω πανδημίας, λειτουργεί επιβαρυντικά, με δεδομένο ότι είναι ανάγκη να επιλυθούν, ή έστω να δρομολογηθεί η επίλυση διαχρονικών ελλείψεων, με τα επιπλέον, επιστημονικά, υγειονομικά και ιατρικά μέτρα που είναι ανάγκη να ληφθούν για την προληπτική καταγραφή της διασποράς της μέσα στα ειδικά σχολεία, και τα ειδικά ιατρικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της στο βαθμό που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, για να υπάρξει η αναγκαία ιατρική φροντίδα και θεραπεία. Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση προκαλεί με την αδιάλλακτη στάση της να μη λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας στα ειδικά σχολεία. Τα μοναδικά μέτρα που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δημοσιευμένη απόφαση στις 31/10/2020, ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων στους εσωτερικούς χώρους από τους μαθητές των ειδικών σχολείων.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πόσο αθωράκιστη είναι η Ειδική Αγωγή

Πρόσφατη έρευνα του ΚΕΜΕΤΕ (Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης) της ΟΛΜΕ με θέμα «Προβλήματα που ανακύπτουν από τη λειτουργία των σχολείων Ειδικής Αγωγής εν καιρώ πανδημίας», ποσοτικοποιεί και επιβεβαιώνει ότι οι ελλείψεις λειτουργούν επιβαρυντικά και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι ανεφάρμοστες για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών. Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε σε όλα τα ειδικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απάντησαν 709 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, παιδαγωγικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, από τα ευρήματα προκύπτουν τα εξής: το 62% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ μπορούν να εφαρμοστούν με δυσχέρεια, τα 2/3 των εργαζομένων ότι η καθαριότητα και η υγιεινή των κοινόχρηστων χώρων και των αποδυτηρίων είναι ανεπαρκής, ενώ το 60% απάντησε ότι το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί για να εφαρμοστούν σωστά τα πρωτόκολλα υγιεινής στα σχολεία.

Επιπλέον, με δεδομένη την κτιριακή κατάσταση της πλειοψηφίας των ειδικών σχολείων, οι αποστάσεις είναι αδύνατον να τηρηθούν απάντησε το 83% των ερωτηθέντων, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες για την απομόνωση κρουσμάτων ή κοινόχρηστοι χώροι που μπορούν να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων.

Ακόμα, σοβαρό ζήτημα διασποράς του ιού επισημαίνεται στη μεταφορά των μαθητών, από το 77,3% των εργαζομένων, καθώς δεν τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, οι μαθητές είναι από διαφορετικά σχολεία, ενώ άγνωστο είναι εάν απολυμαίνονται στο εσωτερικό τους πριν τα δρομολόγια.

Η ανίχνευση κρουσμάτων είναι ελλιπής, καθώς μόλις στο 11% έχουν γίνει τεστ σε μαθητές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, το 70%, απαντά ότι δεν έχουν γίνει καθόλου ή έχουν γίνει σε ελάχιστο βαθμό, με την έλλειψη ιχνηλάτησης σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να παρουσιάζει ανάλογα υψηλά ποσοστά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα κενά που προκύψαν από τις άδειες των ευάλωτων ομάδων δεν αναπληρώθηκαν σε ποσοστό 54,8% για τους μόνιμους και 64,2% των αναπληρωτών/ωρομισθίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα, την ασφάλεια της παιδαγωγικής και επιστημονικής πράξης.

Εδώ και τώρα χρειάζονται μέτρα

Από την ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα λήψης μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως σωστά διεκδικούν φορείς και σύλλογοι του κινήματος και επανειλημμένα έχει θέσει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρες Ερωτήσεις. Εδώ και τώρα:

Με προτεραιότητα να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στα Ειδικά Σχολεία και οι κατηγορίες των μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, να είναι συνεχής η ιατρική παρακολούθηση, με επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ και τις αναγκαίες ιχνηλατήσεις, την απαραίτητη ιατρική φροντίδα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με ευθύνη των δομών Υγείας που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Αύξηση των δρομολογίων ώστε να μειωθούν οι μαθητές, με απολύμανση των μέσων, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Προσλήψεις παιδαγωγικού και επιστημονικού προσωπικού ώστε να είναι δυνατή η αραίωση των ομάδων μέσα στις σχολικές μονάδες, να διατεθούν αίθουσες από τα κλειστά σχολεία.

Μέριμνα για όσους μαθητές με αναπηρία παραμένουν στο σπίτι τους είτε λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων, είτε σοβαρών προβλημάτων υγείας. Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, με κάθε πρόσφορο μέσο, να λαμβάνουν την αναγκαία επιστημονική και παιδαγωγική στήριξη

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com