ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟ)

Συγκέντρωση καταδίκης της νέας αστυνομικής επέμβασης στο ΑΠΘ διοργάνωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην πλατεία Ταχυδρομείου οι φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας, οι οποίοι  ζήτησαν για μια ακόμη φορά μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές ενώ ξεκαθάρισαν ότι με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο νόμος της αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ

Εν τω μεταξύ νωρίς το πρωί άλλοι φοιτητές που ανήκουν, όπως ανέφεραν, στον αντιεξουσιαστικό χώρο προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομοκρατία σε πανεπιστήμια και σχολές, ενώ σε κείμενό τους αναφέρονται τα εξής:

«Είμαστε φοιτητές /τριες, αντιεξουσιαστές/στριες, άνεργοι/ες και εργαζόμενοι/ες που κινούμαστε στους πανεπιστημιακούς χώρους διαρρηγνύοντας την ανέκαθεν επιθυμία της εκάστοτε εξουσίας να μετατρέψει τις αίθουσες, κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, σε εργαστήριο παραγωγής ενός πλήρως πειθαρχημένου μελλοντικού εργατικού δυναμικού. Αρνούμενοι/ες την κομματική οριοθέτηση των εν δυνάμει δράσεων και αντι-δρασεών μας και τους καθοδηγητές δρούμε ενάντια και πέρα από την κουλτούρα της ανάθεσης και της ιεραρχίας προτάσσοντας την συλlογικοποίηση ,τόσο μέσα όσο και έξω από τις σχολές, από εμάς για εμάς με οριζόντιες και αυτοοργανωμένες δομές κα διαδικασίες. Σε αυτά τα πλαίσια δεν μπορούμε παρά να εμπνευστούμε από τα πανελλαδικά μέτωπα πολύμορφης αντίστασης που διαμορφώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες , με αφορμή το νομοσχέδιο Κεραμέως -Χρυσοχοΐδη στα πανεπιστήμια , από το Α.Π.Θ μέχρι την Κομοτηνή, και να προχωρήσουμε με την σειρά μας σε κατάληψη και στη Διοίκηση του Π.Θ. στην Λάρισα.

Είμαστε εδώ για να μετατρέψουμε τα κτήρια-φαντάσματα που συντηρεί η τηλεκπαίδευση, που εμφανίστηκε ως η ‘’χρυσή’’ και βολική λύση από ότι φάνηκε για την κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας, σε αίθουσες αντίρρησης που προκαλούν ρήγματα στην κανονικότητά τους. Μια κανονικότητα η οποία, με πρόφαση την ‘’τάξη και την ασφάλεια’’ και την κρατική ‘’διαχείριση της πανδημίας’’, μετατρέπει κάθε πεδίο της ζωής μας σε πεδίο στρατιωτικοποιημένης πειθαρχίας, αλλά και σε πεδίο επανοικειοποίησης και αντίστασης για όσα κατακτήθηκαν από τους από τα κάτω και μας άφησαν ως παρακαταθήκη των αγώνων τους. Τώρα που καταρρέουν οι βεβαιότητες που συγκροτούσαν την καθημερινότητά μας , από τον δρόμο μέχρι την σχολή, με τους/τις πρωταγονιστές/στριες να βρίσκονται στα σπίτια τους ,σύμφωνα με τις επιταγές του κράτους, είναι η ώρα να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα. Όταν λοιπόν οι κυβερνήσεις μιλάνε για ‘’αναβάθμιση’’ ή ‘’ανάπτυξη’’ παντός τύπου δεν μπορούμε παρά να σταθούμε με καχυποψία απέναντι στις πραγματικές προθέσεις τους.

Όσον αφορά την παιδεία και τις αναβαθμιστικές βλέψεις τις κυβέρνησης για τα δημόσια πανεπιστήμια πηγαίνει χέρι-χέρι όχι μόνο με υπέρογκα ποσά για υλικοτεχνικό εξοπλισμό καταστολής και ελέγχου (κάμερες, κάρτες εισόδου) και προσλήψεις μπάτσων ( λες και δεν τους τρώμε ήδη με το τσουβάλι σε κάθε δημόσιο χώρο) ,αλλά η ‘’αναβάθμιση’’ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πηγαίνει χέρι με χέρι και παράλληλα με την μείωση των κρατικών κονδυλίων για τα πανεπιστήμια κατά 7% και με εξισώσεις πτυχίων από κολεγιακά και ιδιωτικά ιδρύματα εκπαίδευσης (που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα δύο μόλις έτη φοίτησης) με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων (τα οποία ανέρχονται στα τέσσερα με πέντε χρόνια σπουδών).

H κατάληψη για εμάς αποτελεί ένα μέσο διαχρονικής αντιπαράθεσης με το υπάρχον , ένας τόπος αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας και των σχέσεων εξουσίας , μια πρακτική διαμόρφωσης χώρων όπου όσοι/ες εκτοπίζονται από τις κανονικότητες που δομούν αυτόν τον κόσμο μπορούν να χωρέσουν, να συσπειρωθούν και να δράσουν , ένα πεδίο συνάντησης , αλληλεγγύης και ρήξης Καλούμε όλους/ες/α να στηρίξουν την κατάληψη στο Τ.Ε.Ι Λάρισας, ενάντια σε ότι καταδυναστεύει τις ζωές μας να στήσουμε κοινότητες αγώνα στα πανεπιστήμια και παντού.

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ Δ.Π.Θ, Α.Π.Θ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ/ΟΥΣ/Α ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟ Α.Π.Θ».

Ε.Π.

ΦΩΤΟ: 902.gr/Δελτίο Αντιπληροφόρησης Λάρισας

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ