ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Συναίνεση από παρατάξεις της αντιπολίτευσης λόγω του σεισμού

Με την ψήφο των συμβούλων της συμπολίτευσης και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης “Η Πόλη που Θέλουμε” Αθανασίου – Σάμερ Αμάρι και ΣΥΝ Πολιτεία του Π. Σαρχώση που συναίνεσαν λόγω της έκτακτης συνθήκης που δημιούργησε ο σεισμός της 3ης Μαρτίου ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Τυρνάβου για το 2021.

Την ίδια ώρα η Δράση Πολιτών του Αστ. Ροντούλη που θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό για λόγους συναίνεσης αν ο δήμαρχος προχωρούσε σε απόλυση των ειδικών συνεργατών μετά την άρνηση του κ. Κόκουρα να υιοθετήσει την πρόταση καταψήφισε Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση του Αστ. Χατζηκράχτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των ρυθμίσεων Θεοδωρικάκου ο προϋπολογισμός του δήμου ανεξάρτητα από την ψήφο των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου μετά την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής θα περνούσε και θα γινόταν εργαλείο του δήμου.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 

Ο ΑΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δράση Πολιτών» κ. Ροντούλης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής : «Εμείς κάναμε μία συγκεκριμένη πρόταση για τα τέλη, δεν την κάνατε δεκτή. Κάναμε μία συγκεκριμένη επίσης πρόταση δείχνοντας καλή θέληση και αγαθή προδιάθεση για το τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης δεν έγινε αποδεκτό. Έρχομαι στον προϋπολογισμό. Εμείς θα συνεχίσουμε σε ένα πνεύμα καλής διάθεσης. Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό δεν θέλουμε ούτε ανοχή ούτε τέτοια που ακούγονται γιατί θέλουμε να είμαστε έντιμοι και προς τους συμπολίτες μας. Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Κόκουρας θα αναθεωρήσει την άποψή του περί συνεργατών, ακολούθων, δεν ξέρω τι έχει δίπλα, κοστίζουν στο Δήμο πάνω από 100.000,00 ετησίως. Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Αυτά τα 100.000 που διασπαθίζονται κατά την άποψή μας και δείχνουν αν θέλετε και τη μειωμένη αποτελεσματικότατα. Χρειάζεται έναν εσμό προσώπων δηλαδή με άλλα λόγια για να λειτουργήσει. Όσο να μην έχει ήδη υπηρεσίες ο Δήμος Τυρνάβου. Αυτό το ποσό λοιπόν φανταστείτε το, 100.000 ετησίως, να πήγαινε στους σεισμόπληκτους. Να πω κάτι το οποίο είναι στην επικαιρότητα και συνεχώς λέμε διάφορα, οι σεισμόπληκτοι, οι σεισμόπληκτοι… Γιατί κ. Κόκουρα δεν διώχνετε τους ανθρώπους αυτούς. Δε λέω εγώ κάτι για την επιστημοσύνη τους. Εξαιρετική και δεν με ενδιαφέρει. Είναι όμως μια εκροή 100.000 το χρόνο. Έχετε εσείς την πολυτέλεια δεδομένων των συνθηκών αυτών να συνεχίζετε το ίδιο βιολί; Νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε μια χειρονομία έναντι των Τυρναβιτών όχι έναντι ημών. Και το δεύτερο θα σας παρακαλέσουμε πάρα πολύ, αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά κ. Κόκουρα, να σταματήσουμε τη φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων. Έχει παραγίνει το κακό. Και αναφερόμενος σε εσάς κ. Πρόεδρε θα παρακαλούσα πάρα πολύ μέχρι το επόμενο Δ.Σ. να μου δώσετε έναν κατάλογο των απευθείας αναθέσεων που έγιναν από την παρούσα δημοτική αρχή, από τότε που ανέλαβε μέχρι και σήμερα. Θα παρακαλέσω πάρα πολύ να το πάρω από το γραφείο των αιρετών μέχρι να γίνει το επόμενο Δ.Σ. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη βίας. Εάν λοιπόν οι συνεργάτες για τους οποίους καταναλώνετε το ποσό των 100.000 πλας απομακρυνθούν και αν σταματήσει η φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων, εμείς θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό στο πνεύμα καλής διάθεσης και δεδομένου των συνθηκών. Αλλά βλέπω ότι υπάρχει μια υφέρπουσα υποκρισία. Λυπάμαι που το λέω. Δεδομένου των συνθηκών, σεισμός, καταποντισμός κλπ και κάποιοι συνεχίζουν το βιολί τους. Όταν λέμε δεδομένου των συνθηκών και έχουμε σεισμό και έχουμε ανθρώπους στο δρόμο και έχουμε ανθρώπους τους οποίους πρέπει να ενισχύσουμε, και εμείς πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας. Καλώ λοιπόν τον κ. Δήμαρχο να αναπροσαρμόσει τα πράγματα και θα είμαστε αρωγοί. Και σας είπα, σε ένδειξη καλής διάθεσης εμείς θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, στη βάση όμως αυτών των δύο προϋποθέσεων».

Ο ΣΑΜΕΡ ΑΜΑΡΙ

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλουμε» κ. Αμάρι, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής : «κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε διαφωνούμε σε πολλά θέματα με τον προϋπολογισμό, με το πρόγραμμα το οποίο έχετε. Διαφωνούμε με τη σωρεία προσλήψεων Γ.Γ. και συμβούλων. Διαφωνούμε με τις ατελείωτες αναθέσεις οι οποίες γίνονται, η αλήθεια είναι αυτήν. Διαφωνούμε με πάρα πολλά θέματα, νομίζω πως δεν είναι της παρούσης να τα πούμε τώρα, έχουν ειπωθεί στην Ο.Ε. Νομίζω πως και οι έκτακτες επιχορηγήσεις, τα κονδύλια που θα έρθουν στο Δήμο, λόγω των έκτακτων συνθηκών, δεν χρειάζονται την έγκριση του προϋπολογισμού για να γίνουν αποδεκτά. Εμείς δείχνοντας έμπρακτα για ακόμη μία φορά την διάθεσή μας να βοηθήσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες, θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, με τις ενστάσεις όμως που έχουν ειπωθεί και στην Ο.Ε., αλλά και στην κατάρτιση της εναλλακτικής πρότασης που έχουμε καταθέσει και την οποία αποσύρουμε, κ. Δήμαρχε, καλό είναι στο μέλλον να δείξετε διάθεση συνεργασίας με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προωθώντας την δημοκρατία. Και όχι την κατάλυση αυτής, χάριν του νόμου Θεοδωρικάκου. Καλή διάθεση υπάρχει. Από εμάς νομίζω πως το έχετε διαπιστώσει, ειδικά στη σημερινή συνεδρίαση. Έγκειται στην δική σας πλέον θέληση να έχετε μια καλή συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης μας».

Ο ΧΡ. ΤΣΙΟΠΑΣ

Λόγω απουσίας του κ. Σαρχώση το λόγο έλαβε ο Δ.Σ. της παράταξης «Συν Πολιτεία» κ. Τσιόπας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Η παράταξή μας έχει δημοσιοποιήσει τις απόψεις της για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και μεμονωμένα μέλη της. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν διαφορετική η τοποθέτησή μας, προφανώς και όλη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο σεισμός είναι ένα πράγμα, το οποίο σκιάζει τα πάντα. Αυτήν την στιγμή εάν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά τον τόπο μας, είναι να απογειώσουμε στην κυριολεξία τις υπηρεσίες μας. Επειδή έχω την εμπειρία της προηγούμενης διαχείρισης επί πέντε (5) χρόνια το πώς δουλεύουν οι υπηρεσίες και τι κάνουν, ξέρω πολύ καλά ότι όταν δεν υπάρχει ένας οργανωμένος εσωτερικός κανονισμός και μία ας το πούμε πλήρη και σωστή διάρθρωση των υπηρεσιών και ένα σωστό οργανόγραμμα. Αυτή την στιγμή λοιπόν, πρέπει το εργαλείο του προϋπολογισμού να μην το αφαιρέσουμε από τις υπηρεσίες. Πρέπει να το έχουν στα χέρια τους και μάλιστα γρήγορα να πάρουν τις εγκρίσεις για να μπορέσει να τρέξει ο Αήμος, όχι ωςΔ.Α. αλλά οι υπηρεσίες του, γιατί αυτές είναι που θα απαντήσουν στα πρώτα προβλήματα του κόσμου, αλλά και στα επόμενα ζητήματα. Συνάδελφοι, ο πολίτης νιώθει το Δήμο ότι είναι η πιο κοντινή του κρατική δομή, στην οποία απευθύνεται άμεσα όταν χρειάζεται κάτι και από κει περιμένει να του απαντήσουν στα προβλήματά του. Ειδικά όταν αυτά προκύπτουν απρόοπτα, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι η μη ψήφιση του προϋπολογισμού θα φέρει τέτοιες καθυστερήσεις στην λειτουργία των υπηρεσιών, όπου ο Αήμος δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την καθημερινότητα αυτή. Έτσι η λογική μας νομίζω εντάσσεται, επιβάλλεται μάλλον από τις συνθήκες και γι ’ αυτό θα δώσουμε θετική ψήφο, ψήφο ανοχής στον προϋπολογισμό. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι συμφωνούμε με το πώς θα διαχειριστεί το 2021 τα πράγματα η σημερινή Α.Α. Διαφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα και το ξέρετε και επί του όλου και επί ειδικών θεμάτων. Αλλά αυτά θα τα πούμε στην πορεία. Αν είχαμε τη δυνατότητα σε ένα Δ.Σ. που θα το επέτρεπε η κυβέρνηση να λειτουργήσει κανονικά, τότε θα μπορούσαμε με τις προτάσεις μας να διαμορφώσουμε μέσω των αναμορφώσεων μια καινούργια πραγματικότητα για την διαχειριστική περίοδο του 2021… Γι ’ αυτό τον λόγο θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που είχαμε στα επί μέρους».

Ο ΑΣΤ. ΧΑΤΖΗΚΡΑΧΤΗΣ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου» κ. Χατζηκράχτης, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής : «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε απόψε δεν είναι θέμα αν διανύουμε περίοδο κορονοϊου ή περίοδο σεισμού που μας έτυχε. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος από την Ε.Ε. μέσω του οικονομικού παρατηρητηρίου και της Κυβέρνησης. Τα θέματα είναι καθαρά πολιτικά, δεν είναι θέμα συγκυριών. Οι Δήμοι είναι κοντά στον δημότη, το ξέρουν αυτό οι «μεγάλοι» που μας διοικούν «μέσα και έξω», γι ’ αυτό τους χρησιμοποιούν αναλόγως. Μέσω των Δήμων έχουν περάσει ελαστικές μορφές εργασίας και μετά επεκτάθηκαν και αλλού. Μέσω των Δήμων έχουν γίνει οι περικοπές σε κονδύλια. Άρα δηλαδή δεν είναι θέμα, όπως ειπώθηκε, συγκυριών σημερινών ή αυριανών, μακάρι να μην μας τύχει τίποτα τέτοιο ή κάτι παρόμοιο. Γι αυτό και εμείς βάζουμε το θέμα πάντα έτσι πολιτικά. Όπως ειπώθηκε πριν σε άλλα ζητήματα. Και γι ’ αυτό θα τον καταψηφίσουμε ».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Κλείνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος κ. Κόκουρας ανέφερε τα εξής: «Θα ξεκινήσω πρώτα από το χρόνο που φέραμε τον προϋπολογισμό. Οι Οικονομικές μας Υπηρεσίες έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες με συγκεκριμένο προσωπικό. Δώσαμε έναν τιτάνιο αγώνα ώστε να προλάβουμε να πληρώσουμε όλα τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τέλους Νοεμβρίου και μετά το Δεκέμβριο παλέψαμε για να κλείσουμε το έτος με πληρωμές τιμολογίων. Αποφασίσαμε να λάβουμε ως ημερομηνία του προϋπολογισμού 31/12/2020 για να έχουμε έναν αντικειμενικό προϋπολογισμό και μια πλήρη εικόνα έτσι ώστε ο προϋπολογισμός, ο οποίος ψηφίζουμε σήμερα, να μη χρειάζεται την υποχρεωτική πρώτη αναμόρφωση. Για αυτό και υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Ακούσαμε διάφορα αλλά θα σταθώ σε ένα. Είπε ο κ. Χατζηκράχτης τη διαφορά στα τετραγωνικά. Δεν είναι έξτρα φόρος η διαφορά στα τετραγωνικά. Είναι τετραγωνικά που δεν τα είχαν δηλώσει οι πολίτες και οικειοθελώς μόνοι τους ήρθαν και τα δήλωσαν. Και για μας σαν Δήμος είναι ένα έσοδο, το οποίο πάει σε έναν κωδικό που είχαμε πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε με αυτό, χωρίς να επιβάλλουμε νέα τέλη, ισοσκελίζουμε ένα μεγάλο κομμάτι, το οποίο ονομάζεται ανταποδοτικά. Θα σταθώ και σε ένα τελευταίο. Πραγματικά ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο που το χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε. Και οι υπηρεσίες και εμείς ως Δημοτική Αρχή. Για αυτό χαιρόμαστε που σήμερα το Δ.Σ. ψηφίζει τον προϋπολογισμό. Σας ευχαριστώ».

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο προϋπολογισμός του 2021 στο δήμο Τυρνάβου είναι ύψους 19.574.665,06 € και η συνοπτική του εικόνα έχει ως εξής:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ