ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ

Ανακοίνωση της διοίκησης του συνδικάτου

Το Συνδικάτο Οικοδομών Ν Λάρισας εκφράζει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας, Δαμάσιου, Τυρνάβου και σε χωριά των Τρικάλων.

Ο ισχυρός σεισμός ήρθε να επιβεβαιώσει τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν καθώς ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή σε ολόκληρη τη χώρα, που κάθε τόσο χάνονται περιουσίες και ακόμη χειρότερα ανθρώπινες ζωές.

Είναι επιβεβλημένο, άμεσα, τόσο στη περιοχή μας, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, να δυναμώσει ο αγώνας ώστε στο επίκεντρο να μπουν οι λαϊκές ανάγκες, η προστασία της ζωής των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών αγροτών- κτηνοτρόφων.

Είναι αναγκαιότητα αυτά τα κορυφαία ζητήματα, όπως είναι η Πολιτική Προστασία, η αντιπλημμυρική κι αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική προστασία και θωράκιση, κύρια των Δημόσιων κτηρίων να είναι στην προτεραιότητα του κράτους και να μην μπαίνουν στην ζυγαριά (κόστος – οφέλους), να μην δίνονται καθόλου χρήματα για έργα αναγκαία για την προστασία του λαού μας, αλλά να χρηματοδοτούνται έργα μόνο αναγκαία για τις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη για όλες αυτές τις συνέπειες που βιώνει ο λαός μας και δεν είναι η κακιά η ώρα, γιατί εφαρμόζουν πιστά τις πολιτικές της ΕΕ, των μονοπωλιακών ομίλων και έχουν καταδικάσει το λαό μας στην φτώχια και την εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι να διεκδικήσουν τώρα μέτρα προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα Απαιτούμε:

  • Να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων . Η  παραμονή στις σκηνές δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλές ημέρες καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες και δεν μπορούν να διασφαλιστούν ζητήματα όπως η θέρμανση και οι συνθήκες υγιεινής.
  • Άμεσα να γίνει προγραμματισμός για τη διάθεση προσωρινών κατοικιών. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι στην πλειοψηφία τους αγροτοκτηνοτρόφοι, που πρέπει να έχουν κατοικία στο χωριό τους. Ούτε να βρουν σπίτια να νοικιάσουν μπορούν, ούτε να μετακομίσουν μακριά. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται άμεσα να διατεθούν προσωρινά ξενοδοχεία.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι όλων των κτιρίων, με διάθεση του απαραίτητου προσωπικού. Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία της περιοχής και άλλες δημόσιες δομές.
  • Να ανασταλούν όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και οφειλές για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, να διαγραφούν χρέη και χαράτσια που δημιουργούνται αυτή την περίοδο.
  • Να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές και το κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που έχουν πληγεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες, λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών. Να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια και να δοθεί η δυνατότητα άτοκων δανείων επιπλέον σε όσους χρειαστούν.

Σε τέτοιες δύσκολες ώρες, όπου συνάνθρωποι μας περνάνε δύσκολα, εμείς οι οικοδόμοι εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να βγούνε πραγματικά νικητές και να ξεπεράσουν την κάθε δυσκολία τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να φέρουν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (Εργατικής Πρωτομαγιάς αρ. 6 και τις ώρες 9-13:30) είδη πρώτης ανάγκης (εμφιαλωμένα νερά, γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, ζυμαρικά, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, μωρόμαντήλα, μάσκες, αντισηπτικά κ.α), προκειμένου να ενισχύσουμε τη προσπάθεια για παροχή σίτισης στους πληγέντες της περιοχής, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί ολική ή μερική κατάρρευση και διαβιούν προσωρινά σε ανοικτούς χώρους.

Η συμπαράσταση μας είναι επιβεβλημένη.

Η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ