ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΕΩΣ 240 ΔΟΣΕΙΣ

Προθεσμία έως τις 31 Μαΐου έχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για να ρυθμίσουν τις οφειλές, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές, δήμους, ακόμη και σε περισσότερες από 240 δόσεις μέσω του νόμου: «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή 2ης Ευκαιρίας».

Γράφει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους εφόσον το 90% από το συνολικό τους χρέος δεν είναι σε έναν προμηθευτή. Οι αιτήσεις εξυγίανσης κατατίθενται στα κατά τόπους Πρωτοδικεία.

Ο αριθμός των δόσεων της πρότασης ρύθμισης οφειλών των τραπεζών και διαχειριστών δανείων προκύπτει από ειδικές παραμέτρους, όπως η ηλικία, η ικανότητα αποπληρωμής και η περιουσία του, τόσο του οφειλέτη όσο και των εγγυητών του. Επίσης, προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Η διαγραφή γίνεται υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποπληρωμής του ποσού που θα προκύψει από τη ρύθμιση οφειλών.

Όσον αφορά στη διαγραφή οφειλών του δημοσίου, αυτή γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων. Σημειώνεται ωστόσο, ότι απαγορεύεται η διαγραφή κεφαλαίου, των παρακρατουμένων φόρων, επιρριπτόμενων φόρων προς το Δημόσιο και ασφαλιστικών εισφορών.

Από την ημερομηνία ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης, αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη.

Τονίζεται επίσης, ότι αν ο οφειλέτης οφείλει μόνο σε μία τράπεζα, δεν θα μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία της ρύθμισης, όπως επίσης εάν κάποιος έχει ήδη ρυθμίσει τα δάνεια του με μια τράπεζα, δεν μπορεί να μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό για να ρυθμίσει μόνο τις οφειλές του στην άλλη τράπεζα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αν ο οφειλέτης χρωστάει μόνο σε έναν πιστωτή για παράδειγμα μόνο προς την εφορία ή μόνο προς τον ΕΦΚΑ ή τους ΟΤΑ, τότε δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθεί σε αυτόν τον έναν πιστωτή του και να ρυθμίσει τα χρέη του απευθείας.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ