ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ανακοίνωση του συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βαθμιας Λάρισας Κ. Κούμας

Με τον πρόσφατο σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας ήρθε ξανά στην επιφάνεια, με οξυμένο τρόπο, το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων. Σχολεία χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα και άλλα υπέστησαν υλικές ζημιές και χρήζουν επισκευών. Σήμερα δυστυχώς στεγάζονται σχολεία σε κτίρια που κτίστηκαν πριν 100 χρόνια, όπως το Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης, το 3ο Δημοτικό  Σχολείο Λάρισας  και το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου .

Η εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών δημόσιων σχολικών υποδομών καθώς και η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών και τον έλεγχο των σχολικών μονάδων αφορά τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να δρομολογηθεί άμεσα, με ευθύνη της Πολιτείας, η ανέγερση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων, αρχικά για όσα έχουν ήδη κριθεί ως ακατάλληλα και έχουν χτιστεί πριν από 100 χρόνια (Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης και 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας , ενώ για το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου έχει δρομολογηθεί η ανέγερση νέου διδακτηρίου.)

Να αποκατασταθούν έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν. Να εξασφαλιστούν άμεσα κτιριακές εγκαταστάσεις , ώστε να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος  της φετινής  σχολικής χρονιάς τα σχολεία που κρίθηκαν ως ακατάλληλα.

Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κλπ) και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια.

Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς.

Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων το οποίο θα επικαιροποιείται περιοδικά.

Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ως Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ» εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήρια στο Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου Τυρνάβου, καθώς και σε όλους τους Δ/ντές και εκπαιδευτικούς του Συλλόγου μας για την εξαιρετική και ψύχραιμη αντίδρασή τους, που είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη εκκένωση όλων των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας  Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ