ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ «ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

Ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του δήμου Λαρισαίων που συγκαλεί την Τρίτη σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη

Ο πρόσφατος σεισμός στην Θεσσαλία αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την έλλειψη πολιτικής αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας με ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων διαχρονικά, όσο και της Τοπικής Διοίκησης, η οποία έχει στην αρμοδιότητά της μια σειρά κρίσιμες υποδομές, όπως τα σχολεία.

Στις ιδιωτικές κατασκευές (κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, γεωργικές αποθήκες, ποιμνιοστάσια) στα όρια του δήμου Λαρισαίων έχουν γίνει πάνω από 1500 αιτήματα για ελέγχους και έχουν ελεγχθεί έως σήμερα περίπου 800 κατασκευές σε πρώτη φάση από κλιμάκια μηχανικών του δήμου και του ΤΕΕ ΚΔΘ, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις έπεται ο έλεγχος από την ΔΑΕΦΚ.

Επικίνδυνες ανεπάρκειες σημειώνονται εξαιτίας της ανυπαρξίας προσεισμικών αντισεισμικών ελέγχων ιδιαίτερα στις υποδομές των σχολικών μονάδων, με συνέπεια μετά τον διπλό σεισμό να έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στο Δημοτικό Δαμασίου με συνέπεια να κατεδαφιστεί για λόγους ασφαλείας, προβλήματα εντοπίζονται στο δημοτικό στα Πλατανούλια, ενώ αναφορικά με τα σχολεία του δήμου Λαρισαίων το 3ο Δημοτικό και το Δημοτικό Φαλάνης είναι ακατάλληλα.

Συγκεκριμένα και ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από την ΚΤΥΠ, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τα σχολεία που παρουσιάζουν βλάβες μέχρι τώρα είναι τα 2ο, 7ο, 30ο, 12ο, 16ο 21ο, 25ο, 32ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο, 4ο ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο Λάρισας. «Κίτρινο» χαρακτηρίστηκε το κτίριο έκτασης 10.000 τ.μ. που στεγάζει τα 1ο, 2ο, 6ο ΕΠΑΛ, 1ο Ε.Κ. και 1ο ΔΙΕΚ, όπου φοιτούν χιλιάδες μαθητές. Ο κατάλογος συνεχώς διευρύνεται, με την δημοτική αρχή να είναι πολύ φειδωλή στην παροχή στοιχείων, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, στο σύνολο των γονέων των σχολικών μονάδων που έχουν βλάβες, οι δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ του υπεύθυνου αντιδημάρχου κου Ντίνου Διαμάντου, ότι τα σχολεία που ενώνονται λειτουργικά με τα σχολεία που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο θα λειτουργήσουν κανονικά με την άρση του λοκ ντάουν, αφού πρώτα αρθούν οι επιφανειακές επικινδυνότητες (σοβάδες κλπ) και αφού οριοθετηθούν τα επικίνδυνα κτίσματα με κορδέλα!!!

Την ώρα που συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική ακολουθία με σεισμούς ακόμη και 5,2 ρίχτερ (12/03/21), αντί η δημοτική αρχή να προγραμματίζει άμεσα ουσιαστικές διαδικασίες αποτίμησης και μελέτες βάσει του κανονισμού επεμβάσεων ΚΑΝΕΠΕ (ΦΕΚ 42Β/20-1-2012), επαναπαύεται με τους ταχείς οπτικούς ελέγχους της ΚΤΥΠ που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του 25ου δημοτικού γίνανε βραδινές ώρες με φακό! Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή θέλει σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν αυτό απαιτηθεί, να βάλει χιλιάδες παιδιά σε αμφίβολης στατικής επάρκειας σχολικά κτίρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2017 από τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων που αφορούν μεταξύ άλλων την παλαιότητα των κτιρίων αρμοδιότητας του Δήμου, από το σύνολο των σχολικών μονάδων Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης:

  • 13 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια, με πολλά από αυτά στους οικισμούς πέριξ του δήμου που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
  • 18 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που δεν έχουν οικοδομική άδεια και αντ’ αυτού έχουν περάσει από διαδικασία τακτοποίησης με τους νόμους των αυθαιρέτων των τελευταίων ετών, χωρίς μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι κτίσματα προ του 1955,
  • 26 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το 1985 με αρκετά παραδείγματα κτιρίων να στεγάζονται σε πολύ παλιά κτίρια της δεκαετίας του 1960-70.

Άρα συμπερασματικά 57 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Τα 91 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί μεν μετά το 1985 οπότε και αναθεωρείται ο αντισεισμικός κανονισμός του 1959 (ΦΕΚ 239Β/16-4-1984), αλλά πολλά από αυτά κατασκευάστηκαν από το 1985 έως και την δεκαετία του 1990 με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό και συμπληρώνουν πλέον τουλάχιστον 30ετία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του φέροντα οργανισμού τους από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Αυτό το παλιό κτιριακό απόθεμα δεν είχε περάσει τα προηγούμενα χρόνια ούτε από έναν ταχύ οπτικό έλεγχο, ενώ για αντισεισμικές ενισχύσεις ούτε λόγος, παρότι υπάρχει πρόσφατο σχετικό νομικό πλαίσιο (ΚΑΝΕΠΕ 2012). Γίνεται εύκολα αντιληπτό μέσα από τα στοιχεία ότι με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΚΤΥΠ στα σχολεία θα φανεί η γύμνια της λογικής του κόστους οφέλους, που θεωρεί τις ανάγκες ασφαλούς σχολικής στέγης ως δυσβάσταχτο έξοδο για τους προϋπολογισμούς του κράτους και του δήμου.

Η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων στη ζυγαριά «κόστους – οφέλους»

Οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών οφείλονται στην τρωτότητα των κτιρίων. Η μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στη ζωή και την περιουσία του λαού και γενικότερα οι επιπτώσεις που προκαλούν οι σεισμοί και οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές.

Η τεράστια αντίφαση που εκδηλώνεται ανάμεσα σε αυτήν τη δυνατότητα και τη σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύει την επόμενη μέρα των φυσικών καταστροφών, και ιδιαίτερα των σεισμών, υπογραμμίζει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες ανάγκες με τη λογική κόστους – οφέλους.

Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να προωθεί ισόρροπα, αφενός δομικού χαρακτήρα, μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και προστασία των κατασκευών απ’ αυτά και αφετέρου μέτρα άμεσης απόδοσης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

Επιπλέον οι συνέπειες των σεισμών και η συνεχή σεισμική ακολουθία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία και αναστάτωση στην προετοιμασία των παιδιών της Γ΄Λυκείου που βρίσκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων. Ως εκ τούτου η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών αυτών βρίσκεται σε άθλια κατάσταση διότι διακατέχονται από το αίσθημα του φόβου και της αγωνίας. Η ηρεμία τους έχει κλονιστεί και η αυτοσυγκέντρωσή τους έχει μειωθεί σε σχέση με το στόχο.

Δυστυχώς τα παιδιά αυτά, αντιμετωπίζοντας από τη μία την πανδημία και τις ατελείωτες ώρες τηλεκπαίδευσης και από την άλλη τις καταστροφικές συνέπειες της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων παιδιών που θα δώσουν φέτος Πανελλήνιες με τις οποίες καθορίζεται το μέλλον τους.  Όπως λοιπόν ίσχυσε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν ζητούμε την πριμοδότηση μορίων των μαθητών αυτών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε όλους τους γονείς και τους εκλεγμένους στους συλλόγους γονέων των σχολείων που έχουν προβλήματα από τον σεισμό, να συμμετάσχουν στην διαδικτυακή σύσκεψη μέσω της πλατφόρμας zoom που διοργανώνει η Ένωση Γονέων Λάρισας την Τρίτη 16/03/21 στις 19.00.

Υπερσύνδεσμος για σύνδεση στην διαδικτυακή σύσκεψη (Join Zoom Meeting)

https://zoom.us/j/92791995977?pwd=NVlZdWxiNGVHYjIwUTRpWDVRZTBzZz09
Meeting ID: 927 9199 5977

Passcode: 483370     

Γενικές πληροφορίες: Ιωάννης Παναγιώτου 6947 697460

Πληροφορίες τηλεδιάσκεψης: Γεώργιος Καρπέτας 6947 561261

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ