ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Εντάχθηκαν και οι Δημοτικές Ενότητας, Αντιχασίων, Βερδικούσης, Ελασσόνας, Καρυάς, Λιβαδίου, Ολύμπου, Σαρανταπόρου και Τσαριτσάνης σύμφωνα με ενημέρωση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας στον Μ. Χαρακόπουλο – Ενίσχυση σε μέσα, επίσπευση διαδικασιών, προσλήψεις εκτάκτων και μοριοδότηση για ΑΕΙ

Με αφορμή ερωτηματικά πολιτών από τις σεισμόπληκτες περιοχές για το ποιες Δημοτικές Ενότητες του δήμου Ελασσόνας έχουν κηρυχθεί σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης από την Πολιτική Προστασία, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, που συντόνισε από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του σεισμικού φαινομένου την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, τον οποίο και συνεχάρη για την άμεση αντίδραση και τον συντονισμό των ενεργειών της πολιτείας για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι εκτός της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς που κηρύχθηκε στις 4/3 σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, υπήρξε και νεότερο αίτημα για τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητας, Αντιχασίων, Βερδικούσης, Ελασσόνας, Καρυάς, Λιβαδίου, Ολύμπου, Σαρανταπόρου και Τσαριτσάνης και εκδόθηκε δεύτερη απόφαση στις 7/3 με αρ. πρωτ. 1772. Η ισχύς της ανωτέρω απόφασης είναι μέχρι και τις 3/9/21.

Όπως εξήγησε στον Θεσσαλό πολιτικό, με βάση το «Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Αναγκών και άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ”», η κήρυξη των σεισμόπληκτων περιοχών από τη διέγερση του ρήγματος του Τυρνάβου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας στοχεύει πρωτίστως στην άμεση κινητοποίηση του αναγκαίου δυναμικού και των μέσων, καθώς και την προσφυγή σε διαδικασίες που είναι απολύτως απαραίτητες για την εξεύρεση επιπλέον πόρων, λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης που προκάλεσε η εκδήλωση του καταστροφικού φαινομένου. Κι αυτό διότι οι τοπικές αρχές, Περιφέρειες και Δήμοι, αδυνατούν να ανταποκριθούν μόνο με τις δυνάμεις τους -το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα- στην αντιμετώπιση τέτοιου μεγέθους εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, με την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι άμεσες δαπάνες για την τροφοδοσία, την φιλοξενία κλπ, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους, εκφεύγουν των διαδικασιών του δημόσιου λογιστικού. Έτσι, στην περίπτωση προσφυγής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν απαιτείται προηγούμενη δημοσίευση όταν για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης δεν είναι δυνατή η τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Προσλήψεις συμβασιούχων και εισαγωγή σε ΑΕΙ

Όσον αφορά στις ανάγκες εκτάκτου προσωπικού από τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών από την εκδήλωση σεισμών, προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α για διάστημα έως οχτώ (8) μήνες από την επέλευση του γεγονότος χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κήρυξη της περιοχής σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση που είχε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, προϋπόθεση -με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία- για την υπαγωγή των μαθητών από τις σεισμόπληκτες περιοχές στην ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι η κήρυξη της περιοχής σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ