ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ανακοίνωση  του Δ.Σ  της  ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λάρισας χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών η οποία ξεπερνά το 80% στην Απεργία – Αποχή που κήρυξε η Ο.Λ.Μ.Ε. από τις διαδικασίες της εσωτερικής και της εξωτερικής Αξιολόγησης των Σχολικών Μονάδων.

Δόθηκε για δεύτερη φορά μια ηχηρή απάντηση από τους εκπαιδευτικούς στην αυταρχική πολιτική  του Υπουργείου  Παιδείας μετά την αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά μας Συμβούλια. Οι εκπαιδευτικοί δεν λύγισαν στις προσπάθειες εκφοβισμού, δεν κάμφθηκε η αντίστασή τους από την αδιάλλακτη στάση του Υπουργείου και στήριξαν με τη συντριπτική σε ποσοστά συμμετοχή τους  τη συλλογική απόφαση του κλάδου να αντιδράσει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που απειλούν το Δημόσιο Σχολείο.

Το Υπουργείο αφού αδιαφόρησε για τις θέσεις της Ομοσπονδίας στο νομοσχέδιο για την ελάχιστη βάση εισαγωγής και στο νομοσχέδιο για την Τεχνική Επαγγελματική  Εκπαίδευση Κατάρτιση και Δια βίου μάθηση επέλεξε παρά τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην εκπαίδευση να επιβάλει στη συνέχεια την Υπ. Απόφαση (Υ.Α.) με ΦΕΚ 140/20-1-2021 και τίτλο: «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο».

Οι εκπαιδευτικοί αποδεικνύουν καθημερινά ότι ενδιαφέρονται για το Σχολείο, σήκωσαν στις πλάτες τους την τηλεκπαίδευση χωρίς καμία στήριξη και επιμόρφωση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την υγειονομική προστασία των Σχολείων και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων τους. Κι ενώ σε μία περίοδο όπου το μείζον είναι η αποκατάσταση της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής λειτουργίας προτεραιοποιείται η  εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των Σχολικών Μονάδων  φορτώνοντας επιπλέον βάρη στους εκπαιδευτικούς, τα ελλείμματα  και  τις παραλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής. Ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο πολιτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ.  στην εκπαίδευση, με βασικό στόχο την ένταση των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας των εκπαιδευτικών καθώς ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί προτάσεις για ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συνδεδεμένη με βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη,  για αξιολόγηση Σχολικών Μονάδων με βάση τις επιδόσεις των μαθητών κατηγοριοποιώντας τα Σχολεία (μέτρια, επαρκή κ.ά).

Οι συνάδελφοι έδωσαν την απάντηση στις απειλές και θα συνεχίσουν τον αγώνα  να μην υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός που νομιμοποιεί λογικές αυταρχισμού, ελέγχου και εποπτείας και που προετοιμάζει το έδαφος για την τιμωρητική, ατομική αξιολόγηση.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους συναδέλφους ότι δεν προβλέπεται επαναληπτική διαδικασία για την απόφαση συμμετοχής του Σχολείου στην εσωτερική και εξωτερική Αξιολόγηση για όσα Σχολεία ήδη έχουν πάρει απόφαση υπέρ της Απεργίας – Αποχής και καλεί να γίνεται σεβαστή και να μην επιχειρείται η αλλοίωσή της. Επίσης, δεν απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις των εκπαιδευτικών παρά μόνο η ατομική-συλλογική δήλωση σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ο.Λ.Μ.Ε. για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη Απεργία -Αποχή.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λάρισας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον Δημόσιο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και να περιφρουρεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, την εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Απαιτούμε:

  • Aνάκληση της υπουργικής απόφασης και κατάργηση των σχετικών άρθρων του νόμου για την αξιολόγηση.
  • Έμπρακτη στήριξη και αναγνώριση των εκπαιδευτικών στο έργο τους στη δύσκολή συγκυρία της πανδημίας και του χτυπήματος του σεισμού,  ειδικά στις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο ή υπάρχουν επιπτώσεις (τεχνικός εξοπλισμός σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων διεξάγεται τηλεκπαίδευση και δεν μπορούν να αξιοποιούν τις συσκευές του Σχολείου τους, ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και την πρόσβασή τους στην Γ/θμια Εκπ/ση κ.ά.).
  • Να προηγείται ο διάλογος και να ακολουθεί ουσιαστική συζήτηση. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει προτάσεις για όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα και απαιτείται από τις δημοκρατικές διαδικασίες πρώτα ο διάλογος, χωρίς την αίσθηση απειλής από ΄΄εξωτερική αξιολόγηση΄΄ και χωρίς τον φόβο για το κλείσιμο Σχολείων και οργανικών θέσεων και την απόλυση – διαθεσιμότητα των συναδέλφων.

Συνεχίζουμε ενωμένοι/-ες τον αγώνα για ποιοτική Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους/-ες!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ