ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Δείτε τί ισχύει για κομμωτήρια, βόλτες, ψάρεμα, εκκλησίες

Επίσημες ανακοινώσεις έγιναν σήμερα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για να νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο αλλά και από την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφάσισαν σήμερα, όπως προκρίνουν την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα στην εξέλιξη της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

Η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με έναρξη ισχύος του μέτρου από αύριο.

Η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων, τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων από τη Δευτέρα το πρωί.

Η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων με επισκέψεις έως τριών ατόμων, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, με χρήση sms 6 και χωρίς βέβαια τη χρήση οχήματος.

Η λειτουργία των δημοσίων πάρκων με επισκέψεις έως τριών ατόμων, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική πάλι χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms και χωρίς χρήση οχήματος.

Άρα, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα επιτρέπονται χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής, αλλά μόνο τα πόδια ή με ποδήλατο. Ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.

Επίσης, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές εορτές.

Για την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου και τους Δεύτερους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος είναι από μεθαύριο, Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Και τέλος, αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία, είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων, είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο Δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6, προσεγγίζοντας δηλαδή πεζοί ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα, στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, ήτοι το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Επιδημιολογική εικόνα

Όσον αφορά τώρα στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι επί μέρους περιοχές, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μετά από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο δηλαδή, παραμένουν οι εξής περιοχές:

Η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου, οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής από αύριο στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου που έχει 42 ενεργά κρούσματα σήμερα, όταν στις 8 Μαρτίου είχε 7, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου που έχει αυτή τη στιγμή 61 ενεργά κρούσματα, από 31 στις 8 Μαρτίου.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσεται από αύριο το πρωί ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, που είχε 43 ενεργά κρούσματα σήμερα, όταν στις 8 Μαρτίου είχε μόλις 11.

Στο βαθύ κόκκινο επίσης μπαίνουν οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, που έχουν 102 και 29 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 8 Μαρτίου είχαν 41 και 9.

Τέλος, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσεται από αύριο το πρωί και ο Δήμος Καρδίτσας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 140, από 63 που ήταν στις 8 Μαρτίου.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από εχθές το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Στο ίδιο καθεστώς, εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από το βαθύ κόκκινο, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής βγαίνουν οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, όπου παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 49%.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,3%.

Επιπλέον από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από το βαθύ κόκκινο, βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, όπου το ιικό φορτίο έχει υποχωρήσει 24,4%.

Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας βγαίνει από το βαθύ κόκκινο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 44,2%.

Και τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο Δήμος Ρόδου, όπου το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,5%.

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, κόκκινο, καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com