ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΠΑΝ “ΟΧΙ” ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ “ΝΑΙ” ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Δυναμικό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της υγείας και κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Λάρισας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων.

«Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γ. Σκόκας, που υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΛ Αθ. Νταβούρα.

«Πλανάται πλάνη οικτρά η κυβέρνηση  πως με το κύμα τρομοκρατίας, αστυνομικής βίας που έχει εξαπολύσει θα ξεμπερδέψει με το εργατικό, το λαϊκό κίνημα. Είναι προκλητικό μάλιστα να επικαλείται την αποφυγή της διασποράς τους κορωνοϊού. Γιατί το μόνο για το οποίο ανησυχεί είναι η διάχυτη, καθόλα δικαιολογημένη οργή και αγανάκτησή μας. Αυτό που θέλει να περιορίσει είναι η ένταση της συλλογικής, οργανωμένης πάλης του λαού μας.

Ένα χρόνο τώρα έχει αποδείξει πως δεν θέλει πραγματικά να προστατέψει την υγεία μας. Αφήνει το δημόσιο σύστημα υγείας «γυμνό» απέναντι στις τεράστιες, ελλείψεις , τα κενά σε προσωπικό, εξοπλισμό. Αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υγιεινολογικών , παρά τις δραματικές εκκλήσεις που απευθύνουν μέσα από τις κινητοποιήσεις τους», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, προσθέτοντας πως «όταν δεν μπορούν να πείσουν τον λαό με τα λόγια, με διάφορα κόλπα και επιχειρήματα, όταν ξεφτίζει το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης», όταν δεν τους βγαίνει το παραμύθι της «κοινωνικής συνοχής» , της «ομοψυχίας» για να καλυφθεί η «κρατική ανευθυνότητα», τότε έχουν τον λόγο τα ΜΑΤ, οι αύρες και ο νόμος της καταστολής».

Χαρακτηρίζοντας εμετικές και απαράδεκτες τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΛ Αθ. Νταβούρα ο Γ. Σκόκας τόνισε ότι «αυτόν τον στόχο έχουν και οι εμετικές-απαράδεκτες δηλώσεις σαν του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ και προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας του κ. Νταβούρα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτηρίζοντας το οργανωμένο κίνημα «αντικοινωνικά κομπλεξικά αποβράσματα». Μάταια προσπαθεί με τέτοιες αισχρότητες να απαλείψει την βίαιη και άγρια καταστολή σε κάθε αγωνιστική μορφή και δράση καθώς δεν είναι  απλά «άσχημη εικόνα», «άτυχη στιγμή» ή λίγη «υπέρμετρη βία»! Είναι η οργανωμένη βία του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που κι αυτός υπηρετεί ! Τέτοιες δηλώσεις δεν τρομοκρατούν το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Αντίθετα, μας πεισμώνουν και μας δείχνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο γιατί πρέπει να ριχτούμε ακόμη περισσότερο με όλες μας τις δυνάμεις στην μάχη για την ζωή που μας αξίζει!!!».

Νωρίτερα χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της ΕΙΝΚΥΛ, της Ένωσης Γονέων και της ΕΛΜΕ. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, ενώ το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα εξής:

Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.

Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Άμεση, πλήρη  και ουσιαστική  στήριξη κι αποκατάσταση των σεισμοπαθών της περιοχής μας από την πολιτεία.

Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ