ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση του δ.σ. της ΕΙΝΚΥΛ

Ένα έτος μετά την έναρξη της πανδημίας ακόμα και ο πιο δύσπιστος εργαζόμενος έχει πλέον πεισθεί, ότι η κυβέρνηση προσηλωμένη στον στόχο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας, εξυπηρετεί με απαράμιλλη συνέπεια την κερδοσκοπία των επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό οι κυβερνώντες με αγαστή συνέπεια και σε διαδοχή της αντιδραστικής προεργασίας των προηγούμενων κυβερνήσεων υποβαθμίζει και αποδομεί το Ε.Σ.Υ, αποσαθρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθιερώνει την προσωρινότητα και την ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας, επιτίθεται στις συνδικαλιστικές διαδικασίες και ελευθερίες, παρ’ όλον που αυτές έχουν κατακτηθεί από τους εργαζομένους με αιματηρούς λαϊκούς αγώνες.

Αντί για μαζικές προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προβαίνει σε πενιχρές, ανεπαρκείς προσλήψεις συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων και προσπαθεί να συνάψει συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς, προσελκύοντας τους με μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ και 1.400 επί πλέον ευρώ μηνιαία αποζημίωση για εφημερίες, την στιγμή που οι ιατροί και οι νοσηλευτές του δημοσίου συστήματος υγείας έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες ολόκληρων μηνών.

Αντί για επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ένταξη τους σε έναν κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας για αποτελεσματική προστασία της ανθρώπινης ζωής προβαίνουν σε κλείσιμο Κλινικών Τμημάτων του Ε.Σ.Υ και μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε νοσηλευτήρια μονομερώς της COVID-19, επιτείνοντας την παράλληλη «πανδημία» της υποθεραπείας και υποδιάγνωσης της λοιπής μη σχετιζόμενης με τον κορωνοϊό νοσηρότητας και ενδεχομένως την θνητότητα από αυτήν.

Συγχρόνως προβαίνει με εκκλήσεις και παρακάλια σε μυστικές και αδιαφανείς συμφωνίες με ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την «παραχώρηση» κλινών έναντι αδράς αμοιβής για την νοσηλεία καθορισμένης ομάδας, «ελάχιστα πασχόντων, ολιγοσυμπτωματικών» αρρώστων με COVID-19!

Αντί για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε προσωπικό και μέσα, αποδυναμώνει τα ήδη ακραίως υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα χρησιμοποιεί ως πηγή άντλησης προσωπικού για ποικίλη αξιοποίηση και αυθαίρετη διαχείριση.

Επιβάλλουν στον λαό αυταρχικά οριζόντια μέτρα εγκλεισμού, αντί να ελέγξουν με σχέδιο και παρεμβάσεις τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού, ενώ παράλληλα προπαγανδίζουν την «ατομική ευθύνη» ως την πάγια αιτία της αποτυχίας των χονδροειδών μέτρων που εφαρμόζουν με βίαια αστυνομική επιτήρηση.

Τα δεινά που επιφέρει η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή της πολιτική, αντί αλλαγής στάσης με κριτήριο την προστασία της ζωής και της υγείας, τα αντιμετωπίζει με κρατικό αυταρχισμό, αυθαιρεσία, βία, ξυλοδαρμούς, καταστολή και απειλές.

Δεν σιωπούμε, αντιδράμε στην κρατική καταστολή, την βία και την αυθαιρεσία.

Στο «λοκντάουν» που προσπαθούν να επιβάλλουν στην ζωή μας και στα δικαιώματα μας απαντάμε δυναμικά με λοκντάουν στην πολιτική τους.

Στη συλλογική διεκδίκηση και την οργανωμένη δράση βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική. Η ΕΙΝΚΥΛ συμμετέχει  στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 19 Μαρτίου και ώρα 6μμ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Απαιτούμε:

  • Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών γιατρών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων μονάδων υγείας.
  • Άμεση επαναφορά της τακτικής λειτουργίας (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία).
  • Ένταξη στα ΒΑΕ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ