ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Πρόγραμμα ανακοίνωσαν η Π.Ε. Λάρισας και οι δήμοι Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Φαρσάλων

Για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 η οποία συμπίπτει με την συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του  1821, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε το ακόλουθο πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Γενικός Σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας της 23ης  μέχρι και της δύσης του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2021.

Φωταγώγηση των Δημόσιων, Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ  2021

ΩΡΑ 07:00

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου.

Εωθινό  από τη μουσική της Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρισας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΩΡΑ 08:00

Επίσημη Έπαρση Σημαίας.

ΩΡΑ 11:00

Άφιξη επισήμων και έναρξη δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ.Αχιλλίου, στην οποία θα  χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβ. κ.κ. Ιερώνυμος.

ΩΡΑ 11:15

Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από:

1) Εκπρόσωπο Κυβέρνησης

2) Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

3) Ανώτατο Διοικητή Φρουράς

4) Δήμαρχο Λαρισαίων

5) Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας

6) Περιφερειακό  Διευθυντή  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας

7) Περιφερειακό Διευθυντή  Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

8) Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Aντίστασης Ν.Λάρισας (ΠΟΑΕΑ)

9) Ένωση Αναπήρων & Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης 41-44 Ν.Λάρισας.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Ανάκρουση  του Εθνικού Ύμνου.

O ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο Δήμος Ελασσόνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, τιμά τους ήρωες και τους πολεμιστές της επανάστασης με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνα.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, ενώ η κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθεί με περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων φορέων.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νίκαιας την Πέμπτη 25η Μαρτίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, θα ξεκινήσουν με την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό και θα ακολουθήσει η δοξολογία, και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

Στη συνέχεια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ηρώου στην πλατεία της Νίκαιας.

Παρόμοιες εκδηλώσεις τα τελεστούν σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ.

Να σημειωθεί ότι λόγω του κορωνοϊού οι εκδηλώσεις, για λόγους δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιηθούν  υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Ανακοίνωση με πρόγραμμα εκδηλώσεων εξέδωσε ο δήμος Τεμπών στο οποίο αναφέρει τα εξής:

“Σε λίγες ημέρες καλούμαστε να τιμήσουμε την διπλή, εθνική και θρησκευτική εορτή της 25ης Μαρτίου. Ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και επέτειος της έναρξης της ελληνικής επανάστασης του 1821. Καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Φέτος η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας συμπίπτει  με την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Όμως η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τους ήρωες της πατρίδας μας με σειρά εκδηλώσεων και την συμμετοχή του κόσμου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών,  λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μόνο, τέλεση δοξολογιών οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, ενώ οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Δεν θα πραγματοποιηθούν μαθητικές ούτε στρατιωτικές παρελάσεις.

Σύμφωνα με την με αριθμ. 20671/18.03.2021 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ορίζεται γενικός και τριήμερος σημαιοστολισμός, από την 8η πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου μέχρι και την δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου. Το βράδυ της 24ης και 25ης Μαρτίου, τα δημοτικά κτίρια σε όλες τις κοινότητες του δήμου Τεμπών θα φωταγωγηθούν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Γενικός και τριήμερος σημαιοστολισμός, από την 8η πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου μέχρι και την δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

10:00 π.μ. Τέλεση Επίσημης Δοξολογίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς του   δήμου Τεμπών.

10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Τεμπών.

Κατάθεση Στεφάνων σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Τεμπών

Τήρηση ενός λεπτού σιγή

Εθνικός Ύμνος

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊου και με αυστηρά περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Το πρόγραμμα του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου ανακοίνωσε και ο δήμος Φαρσάλων. Στο κείμενο επισημαίνονται τα εξής:

“Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα τιμήσει ο δήμος Φαρσάλων ανήμερα της 25ης Μαρτίου, με εκδηλώσεις προσαρμοσμένες στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και αυστηρής τήρησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID19 (ΦΕΚ 996/Β’/13 Μαρτίου 2021) και σύμφωνα με τις υποδείξεις και εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, η κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία της πόλης στις 24/03/2021 δεν θα πραγματοποιηθεί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • ΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ –  00’
  • ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 30μμ
  • ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ στο ηρώο – 12.00π.μ
  • XΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
  • ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
  • ΣΙΓΗ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
  • ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
  • Τέλος Τελετής

ΜΕ «ΗΧΟ ΚΑΙ ΦΩΣ»

Ο Δήμος Φαρσάλων εξάλλου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και λαμβάνοντας υπόψιν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, έχει προγραμματίσει μια σειρά  δράσεων για να τιμήσει την ιστορική για την πατρίδα μας ημέρα χωρίς την συμμετοχή των πολιτών. Η εκδήλωση θα ονομάζεται «Ήχος και Φως».

Οι δράσεις με Φως θα περιλαμβάνουν τον φωτισμό του Δημαρχείου, του πολιτιστικού κέντρου Φαρσάλων, του Πύργου Δεληδημητρίου και του Πύργου Καραμίχου με τις μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, τα βράδια στις 24 και στις 25 Μαρτίου.

Δύο μπάνερ με τις μορφές των ηρώων  θα κοσμούν για όλο τον χρόνο το Δημοτικό κατάστημα της πόλης.

Οι δράσεις με Ήχο θα περιλαμβάνουν ένα δίωρο μουσικό πρόγραμμα το οποίο θα ακούγεται στις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης, το απόγευμα στις 24 και το πρωί στις 25 Μαρτίου. Θα  περιλαμβάνει εκτός από τραγούδια συνυφασμένα με την Ελληνική Επανάσταση και απαγγελίες ποιημάτων από γνωστούς κλασικούς ηθοποιούς.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ας εστιάσουμε το  βλέμμα μας στο παρελθόν του γένους μας για να ασκηθούμε στην συνέχεια στον απολογισμό των πεπραγμένων, ώστε να καταστούμε ικανοί να προβαίνουμε σε εκτιμήσεις για το μέλλον. Το να γνωρίζουμε τι σημαίνει 1821 δεν είναι η γνώση μόνο των γεγονότων εκείνων των ημερών, αλλά είναι η αυτοσυνείδηση των Ελλήνων μέσου εκείνων των γεγονότων”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ