ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Στην έδρα του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Για την επέτειο της εξέγερσης των Ελλήνων τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και τους λοιπούς επισήμους στον χώρο του Μνημείου των Ηρώων.

Στην ομιλία για την Εθνική Επέτειο, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κιλελέρ – ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Στέλιος Καραφέριας ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα, μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, γιορτάζουμε μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό. Γιορτάζουμε την διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης των Ελλήνων εναντίον του Οθωμανικού ζυγού. Δυστυχώς όμως φέτος, λόγω των αυξημένων μέτρων επιτήρησης για την πανδημία του κορωνοϊού, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο το Δήμο παρουσία μόνο μικρής αντιπροσωπείας εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και χωρίς βέβαια τις καθιερωμένες παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας.

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη και επίπονη πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή ότι η  25η  Μαρτίου 1821 συμπυκνώνει σε μία ιστορική στιγμή τις μνήμες, τα βιώματα και τις αξίες που καθοδήγησαν πάντοτε τον εθνικό μας βίο. Καταγράφει την εξέγερση του Ελληνικού λαού ενάντια στη τυραννία χρόνων, την κατάφαση στην ελευθερία αλλά και την εθνική αξιοπρέπεια. Μας θυμίζει η σημερινή ημέρα ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, τον εθνικό τους αυτοκαθορισμό και την πολιτική τους ελευθερία.

Ο πολλαπλός αυτός συμβολισμός καθιστά την 25η Μαρτίου διαχρονικά επίκαιρη εορτή με θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα. Η μέρα της εξέγερσης του έθνους τον Μάρτη του 1821 είναι παιδευτικά αναγκαία στις νεότερες  γενιές, του σήμερα και του αύριο.  Τα διδάγματα που βγαίνουν από την επανάσταση των Ελλήνων, διακόσια χρόνια πριν, πρέπει να  αποτελούν πάντοτε οδηγό μας στον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να πορευόμαστε ως έθνος. Έχουμε χρέος όλοι, αλλά κυρίως η νέα γενιά, να συνειδητοποιήσουμε  ότι  ο αγώνας για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια είναι αγώνας διαρκής και επίπονος.

Ότι η  ελευθερία του ανθρώπου πραγματώνεται με  την Εθνική Ανεξαρτησία την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Και βαδίζει παράλληλα με τη συμφιλίωση και με τη συναδέλφωση των λαών. Η ελευθερία του ανθρώπου εδράζεται  στην αλληλογνωριμία και την ανοχή μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Σήμερα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση έχουμε πρώτιστο χρέος να ενώσουμε τις προσπάθειές μας κι να  εντείνουμε τον αγώνα μας για να επικρατήσει παντού στον κόσμο η ισότητα και η αδελφοσύνη. Με αυτές τις σκέψεις, με συναισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο, καλούμαστε να γιορτάσουμε και φέτος την 25η Μαρτίου. Τιμούμε την επανάσταση και τις θυσίες των αγωνιστών, με διαρκή την παρακαταθήκη τους για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας ότι θα παραμείνουμε όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και για την πρόοδο».

Στις εκδηλώσεις στη Νίκαια παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αν. Ρεντζιάς, Αθ. Μούσιος και Γ. Ακριβούλης, ο συνταγματάρχης Βασ. Παπαρσενίου ως εκπρόσωπος του Διοικητή της 1ης Στρατιάς, ο Υποδιοικητής του ΑΤ Κιλελέρ αστυνόμος Β’ Ρ. Κουτσογιάννης, το μέλος της Τοπικής Κοινότητας  Νίκαιας Β. Πιλάτου και το μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΕΑ Νίκαιας Γιάννης Χονδονάσιος. Παρόμοιες εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου έγιναν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ