Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μία από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία του τόπου, που αποτέλεσε πολύτιμη και διαχρονική παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό. Η επανάσταση του 1821 ήταν ένας εθνικοαπελευθερωτικός, αλλά και λαϊκός κοινωνικός αγώνας, απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό και το κατεστημένο της εποχής, το οποίο αποτελούσαν οι κοτζαμπάσηδες και δημογέροντες που καταπίεζαν το λαό και συνεργάζονταν με τους Οθωμανούς.

Η επανάσταση του 1821 υπήρξε μία από τις κοσμογονικές αλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο. Εμπνεύστηκε από άλλες μεγάλες επαναστάσεις και δημοκρατικά ρεύματα της εποχής και ενέπνευσε επίσης μια σειρά κοινωνικών αγώνων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που στόχευαν στην απελευθέρωση των λαών από κάθε είδους ζυγό και παραβίαση της εθνικής ανεξαρτησίας, καθώς και στην κατάκτηση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ενθάρρυνε ριζοσπαστικά ρεύματα επαναστατών. Για το λόγο αυτόν, πολλοί ξένοι επαναστάτες προσχώρησαν ως εθελοντές στα Ελληνικά στρατεύματα και κάποιοι μάλιστα έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι το πραγματικό διακύβευμα της επανάστασης βρισκόταν πολύ πέρα από τον ορίζοντα της εθνικής ανεξαρτησίας και ταυτιζόταν με τον αγώνα ενάντια σε κάθε αδικία.

Σήμερα όμως, 200 χρόνια μετά την επανάσταση η εθνική ανεξαρτησία και η κοινωνική δικαιοσύνη, εξακολουθούν να είναι ζητούμενα. Όλα αυτά τα χρόνια, οι δήθεν σύμμαχοι σε συνεργασία με εθελόδουλες ηγεσίες υπονόμευσαν την ανεξαρτησία της χώρας και προσπάθησαν να εμποδίσουν την αυτοτελή ανάπτυξή της.

Στις μέρες μας μάλιστα, εξ αιτίας της μονόπλευρης πρόσδεσης στον ευρωατλαντισμό με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η χώρα συνάπτει εύθραυστες και επικίνδυνες συμμαχίες. Εξυπηρετεί μόνο τα Ευρωατλαντικά συμφέροντα, εις βάρος των πραγματικών συμφερόντων του Ελληνικού λαού.

Η υποταγή των Ελληνικών κυβερνήσεων στις πολιτικές σκοπιμότητες Ε.Ε., Η.Π.Α. και ΝΑΤΟ, οδηγεί στην καταλήστευση της χώρας και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Τεράστια προβλήματα όμως υπάρχουν για τον Ελληνικό λαό και λόγω της οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας των μνημονίων, τα οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Οι πολιτικές αυτές επιλογές οδήγησαν στη φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, στη διάλυση του παραγωγικού ιστού, στη μετανάστευση χιλιάδων νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και στη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της παρούσας κυβέρνησης, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και να προστατεύσει την υγεία του λαού, χειρίστηκε την υγειονομική κρίση ως μία ευκαιρία για την προώθηση και ψήφιση της πιο αντιδραστικής νομοθεσίας, τόσο για την Παιδεία όσο και για την Υγεία, ενισχύοντας σκανδαλωδώς τις δυνάμεις καταστολής, προσπαθώντας να χτυπήσει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.

Οι πρόσφατες όμως κινητοποιήσεις, ως απάντηση στις καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές και στον αυταρχισμό, αποτελούν ελπίδα για το μέλλον.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση, η ανάπτυξη αγώνων του λαού για κοινωνική απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, αποτελεί το μεγαλύτερο φόρο τιμής στους εξεγερμένους του 1821.

Σκοπός είναι να μπει ένα τέλος στις πολιτικές φτωχοποίησης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, να μπει ένα τέλος στην επιχείρηση ανατροπής των κοινωνικών, δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα.

Σκοπός είναι να ανοίξει ένας νέος δρόμος για το λαό και τον τόπο, με πραγματική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, να εμπνευστούν από τα οράματα της Επανάστασης του 1821, να τα συνδέσουν με τους μεγάλους ενωτικούς, ταξικούς, λαϊκούς αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση και εθνική ανεξαρτησία.

Για μια Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη, κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική, με προοπτική το σοσιαλισμό του 21 ου αιώνα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ