ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Δ.Δ.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

25η Μαρτίου. Μέρα διπλής γιορτής για τον Ελληνισμό. Η μέρα που ευαγγελίζεται τον ερχομό Εκείνου που θα σώσει τον άνθρωπο και η μέρα που ευαγγελίζεται την σωτηρία του Γένους μας από το σκοτάδι της μακραίωνης σκλαβιάς.

Συμβολικά λοιπόν οι σκλαβωμένοι στους Τούρκους ‘Ελληνες επιλέγουν αυτήν την ημέρα ως αφετηρία του ξεσηκωμού τους, ζητώντας  από την ‘’Υπέρμαχο Στρατηγό’’, την Παναγία, να τους βοηθήσει να δώσουν τον υπέρ πάντων Αγώνα.

Καταλύτης και σ΄ αυτόν τον Αγώνα η Παιδεία. Μέσα από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό διενεργούνται όλες εκείνες οι ζυμώσεις που θα φωτίσουν το Γένος και που θα ταρακουνήσουν τον σκλαβωμένο ραγιά και θα οδηγήσουν στην συνειδητοποίηση και από τον πιο απλό άνθρωπο ότι θα πρέπει να ορίζει την ανθρώπινη υπόστασή του, την τιμή του και την αξιοπρέπειά του ο ίδιος ελεύθερα. Μεγάλοι Δάσκαλοι του Γένους από τον Κοραή και τον Ρήγα, τους Λαρισαίους Κωνσταντίνο Κούμα και Θεόκλητο Φαρμακίδη, όλοι εργάζονται για την αφύπνιση της εθνικής μας συνείδησης  και μεταλαμπαδεύουν ιδέες και αξίες που κυριαρχούν εκείνη την εποχή στη φωτισμένη Ευρώπη, αξίες όχι τόσο άγνωστες σε εμάς καθώς έλκουν την καταγωγή τους στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μας, αναδύονται μέσα από την αρχαία ελληνική μας κληρονομιά. Και από τα γράμματα στα άρματα. Η αφύπνιση του πνεύματος είναι εκείνη που θα πυροδοτήσει και το σώμα να δώσει σθεναρά τις μάχες, έτοιμοι οι αγωνιστές μας να δώσουν και τη ζωή τους ακόμα για την ελευθερία της πατρίδας.

Σ΄ αυτούς οφείλουμε την ύπαρξη του Ελληνικού Κράτους.  Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Αγώνα για την ελευθερία και την εδαφική μας ανεξαρτησία. Οι θυσίες των Αγωνιστών του ΄21, οι αξίες και τα ιδανικά, μας συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια, διαχρονικά και πάντα επίκαιρα. Όπως δηλώθηκαν έμπρακτα μέσα στη φωτιά της μάχης, αλλά και ρητά μέσα από τα Συντάγματα των επαναστατημένων Ελλήνων, Συντάγματα πραγματικά πρωτοπόρα για την εποχή τους.

Γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια απ΄ την Ελληνική επανάσταση του 1821 με ευλάβεια  που αρμόζει στο θρησκευτικό γεγονός και σεβασμό απέναντι στην ιερή θυσία εκείνων των Ελλήνων που μας χάρισαν την Ελευθερία μας. Χρόνια Πολλά!

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΙΑΚΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ