ΓΡΑΦΕΙ Ο Τάσος Τσιαπλές επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας
Πέρασαν 23 ημέρες από τον κύριο σεισμό που έπληξε κύρια περιοχές των Δήμων Τυρνάβου, Ελασσόνας, Λάρισας, Φαρκαδώνας, Μετεώρων, Παλαμά και λιγότερο ορισμένους άλλους, αλλά οι πληγέντες κάτοικοι, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά προβλήματα, με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων, που πολλαπλασιάζονται λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Σε αρκετά χωριά, για δεκάδες οικογένειες δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα της στέγασης, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικίσκοι-κοντέινερ, αφού τα σπίτια τους είναι ακόμα ακατάλληλα και διαμένουν σε σκηνές, πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα ή φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και σε σπίτια συγγενών.
Υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σεισμόπληκτων κατοίκων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, που μια σειρά επικίνδυνα σπίτια, χαρακτηρίζονται ως πράσινα.
Καθυστερούν οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές.
Καθυστερεί να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου για πληγέντες των οποίων οι κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες.
Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια από το κράτος ή τις δημοτικές αρχές για απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτι και άλλα κτίρια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων.
Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για την καταλληλόλητα των σχολείων και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και υποδομές που ανήκουν στο κεντρικό κράτος, την περιφέρεια και τους δήμους.
Ξεκινάει ένας γραφειοκρατικός και οικονομικός Γολγοθάς με αποκλεισμούς και περιορισμούς (όπως το όριο των 150 τ.μ) για την αποζημίωση των πληγέντων με πρώτο βήμα την απεύθυνση τους σε ιδιώτη μηχανικό που θα συντάξει τη μελέτη επισκευής για την έκδοση της άδειας επισκευής και της στεγαστικής συνδρομής (80% κρατική επιδότηση και 20% επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με άτοκο δάνειο).
Δεν προκύπτει από πουθενά υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για την χορήγηση του 20% της στεγαστικής συνδρομής, ίσα- ίσα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην δανειοδοτηθούν σε αρκετές περιπτώσεις οι σεισμόπληκτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες.
Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει από την κυβέρνηση, την περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, να δώσουν λύση στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι των παραπάνω δήμων.
– Να λυθεί εδώ και τώρα από την κυβέρνηση και την περιφέρεια, το πρόβλημα της στέγασης όλων όσων τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα, με εξασφάλιση άμεσα οικίσκων-κοντέινερ, πλήρως εξοπλισμένων, σε όλα τα χωριά των δήμων που έχουν τα προβλήματα αυτά.
– Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες λόγω γραφειοκρατικών και νόμιμων ερμηνειών. Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.
– Να ολοκληρωθεί γρήγορα η καταγραφή των ζημιών, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμων.
– Να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου.
– Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις σε ετοιμόρροπα κτήρια από το κράτος, την περιφέρεια ή το δήμο χωρίς καμία επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
– Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές σε όλους τους δήμους. Να ελεγχθούν αρχικά όλα τα σχολεία των Δήμων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, αλλά και των υπόλοιπων δήμων της Θεσσαλίας. Να διατεθούν ειδικοί χώροι ή κοντέινερ αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν σε σκηνές ή κοντέινερ.
– Να δοθεί μοριοδότηση στους μαθητές της Γ΄ τάξης όλων των σχολείων των σεισμόπληκτων περιοχών στις πανελλήνιες εξετάσεις λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από τους σεισμούς.
– Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους τους σεισμόπληκτους, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις, όπως και σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους.
– Για τους μικρούς επαγγελματίες και γεωργοκτηνοτρόφους, να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το έτος 2020. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Ρύθμιση των δανείων.
– Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 για όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό.
– Άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα των Κέντρων Υγείας Ελασσόνας, Τυρνάβου, Λάρισας, Φαρκαδώνας, Καλαμπάκας, Παλαμά, και δημιουργία κινητών μονάδων υγείας που θα επισκέπτονται τα σεισμόπληκτα χωριά και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων.
– Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της νόσου COVID-19 στους πληγέντες κάτοικους των χωριών μας.
– Έκτακτη γενναία χρηματοδότηση της Περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί από τον σεισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες σε δήμους και περιφέρεια.
Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.